• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Zpráva pro Brňáky co mají rádi houby)

    Tradelin, kde externě pracuju a co zaměstnává v Brně a okolí desítky handicapovanýchm před měsícem otevřel za Tuřany u Dvorska hlívárnu a teď mají první plodnice, se kterými zatím moc neví co by dělali, nestihli si včas zajistit pravidelné odběry u zdravek, restaurací apod. a roste jim to jako z vody :-) teda vlastně jako ze slámy :)

    Včera měli první sklizeň asi 15 kg čerstvých hlív, dnes už 20 kg a bude to už asi jen přibývat - pokud máte tip a doporučení kde byste chtěli aby se pravidelně hlíva objevovala (znáte zdravku, restauraci, stánek s ovocem-zeleninou atd.) napište mi a já to hned přepošlu majiteli který bude mít určitě radost :o).

    Hledá se teprve vhodný obchodní model, náměty vítány.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    VODA: nebylo - neni to zas tak dlouho co jsem to vyhrabal na netu a upnul na youtube. Krasnej dokumentik
    VODA
    VODA --- ---
    asi už to tu bylo
    Jak se žije těm, kteří vědí, co jedí (makrobiotika) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=PPgrGO5VqAI
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: dík za informace, to jsem nevěděl, paráda že se to takhle dá i v tak vysokých nadmořských výškách. je vidět že už máš něco odpěstováno.)
    VODA
    VODA --- ---
    VODA: No a venku potom můžeš udělat vyvýšený záhony nebo německý kopy, který se vystýlají organickým materiálem, hnojem. Rozklad uvolňuje teplo a záhony jsou vytápěný. Dá se takto ohřívat i voda. Můžešeš docílit až 70 stupňu. Holzer na vyvýšených záhonech pěstuje ve 2000 n.m.v
    VODA
    VODA --- ---
    VRINDAVAN: Určitě by to šlo. Vždyť pařeníky si lidi budovali v sudetech a vůbec ve vyšších polohách. Když budeš mít dobrý světlo, to ostatní si reguluješ sám - množství hnoje, kvalitu zeminy. Tohle je tzv. teplé pařeniště, kde se o vytápění půdy stará 50 cm mocná vrstva koňskýho hnoje, na které je 10 - 15cm kvalitní zeminy, to musí fungovat i na Sněžce:) Skla se při velkým mrazech přikrývají slámou nebo rohoží/kobercem. Dobrý je udělat bytelný rantly, až 100cm do hloubky. Na zahradě máme betonový pařeniště, se stěnou tlustou 15cm, široky 1,2 a dlouhý 4m. V létě ho využíváš jako otevřený záhon. Když ho na podzim vybereš, můžeš v něm uskladnit zeleninu.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: myslíš že by šlo takhle pěstovat i v chladnějších a méně urodných částech ČR, třeba na Českomoravské vrchovině nebo v horských oblastech?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: tak to je luxus! ty jsi fakt moc sikovna pestitelka!.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: podle mě už se zásadně neochladí a na zmrzlý to přikryješ textilií. Loni jsem nasadila hokaida a rajčata už v dubnu, pak to přikryla na zmrzlý, nepomrzlo nic a měla jsem rajčata na konci června:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: zkusim vycet svych dosavadnich experimentu, presny nakres mam na chate ["docpavala" jsem zahony necim z trojice mangold (zeleny a cerveny) - repa salatova - vodnice a sazenice salatu nekolika typu a 2 kedluben, tak v tom mam hokej]: na jednom dole karotka s cibuli a kopr, vedle hrasek lusk a dren a k tomu salat, kedluben a naka ta "docpavka"; nad tim na jednom mensim budou divoky rajcata, zatim jsem tam vysela spenat a mozna i mesicek (?); pak na jednom petrzel na zkousku s necim... nevim daaal,D na dalsim ceka misto na fazuli (mam od nekoho z Gengelu sparglovku tyckovou a kerickovou) a vedle toho je mix z vyse uvedeneho. a nahore budou na jednom hokaido (k tomu asi pak pohanku a jinej medonos) a na druhym mam salaty + kedlubny a zasetyho neco z tech "docpavek". plus sem tam radek ci par radku redkvicek, jak se mi to tak pozdavalo... zapomnela/nestihla jsem v tom zemedelskem rausi natahnout netkanou txtilii, tak to dozenu nejspis v tydnu.

    no zni to jako hroznej maglajz, na tom nakresu v tom mam jakejsi Svuj System!.))) a jela jsem vic na radky a obcas to narusovala tema sazenicema a zasetejma ruznostma.) mezi to vysypat trochu kopru, mesicku, lichorerisnice - ale zvlast s tema dvema poslednima to chci doplnit jeste pozdeji. plus jeste potrebuju tenhle tyden zalozit predpest par bylinek (krome rajcatek a hokaido) a divnorostlin typu povijnice kamsi na pnuti, lampionek oranzovy a jeste tu mam lebedu z toho zdroje pres Gengel... fotky asi pozdeji, az to povykukuje.) jsem zvedava, jestli jsem neco z toho krapet neuspechala, ale kdyz dam netkanku, pevne verim, ze to zvladnem;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: tak tak, z pařeňáku. To je panečku vynález. Kdybych ho měla vyhloubený už od podzimu, mohlo by tam růst zelený už v únoru. Za chvíli budou i kedlubny a kopr, za měsíc karotka. Co jsi všechno zasela? A nemáš fotku vaší zahonové realizace?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: wow! z parenaku?.)) ja sila a sazela az vcera, tak se tesim na plody.)
    VODA
    VODA --- ---
    první skílzení (hlavkový salát, ředkvičky, cibule nať, kopřivy, bršlice, fialky a sedmikrásky a lichořeřišnice:) jaro už je tady!!!!

    fialky, ty pravé a voňavé, je možno naložit do umeocta nebo z nich udělat sirup (vstva květů/vrstva hnědýho cukru), nádherně voní, je dobrej na zakusky jako lehký přeliv...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STAROJDA: takhle komplikovaně vypadá kdejaký mb jídlo, ale ve výsledku, když to uděláš jako Voda, tak Ti to zabere jako jakýkoliv jiný vaření...
    VODA
    VODA --- ---
    STAROJDA: 40 minut i s vařením krup v papiňáku. Zatím co se vaří obilí, je na všechno dost času. Ve troše vody podusit daikon a tofu trvá 5 minut, kapustový listy se spaří, pak se to do něho naláduje a asi 10 minut napařuje. Salát si připravuji prvně a nechám zatížený odležet. Smíchat ingredience na omáčku zabere minutu. Je to právě rychlý, ale musí se to dobře časovat. Mezi vařením si rovnou umývám nádobí, většinou ani není potřeba jar, není to mastný, stačí opláchnout. Netrávím v kuchyni hodně času:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    VODA: jak dlouho trvala priprava? ;) Vypada to trochu "komplikovane".
    VODA
    VODA --- ---
    Včerejší jarní oběd: ječné kroupy, napařený kapustový zámotek s daikonem a bílým tofu, lisovaný salátik ze zelí a pickles, lichořeřičnice (pořád se drží, v chladné místnosti celou zimu pomalu přirůstala), omáčka:miso shiro, hořčice, tahiny, citron...i když venku pořád kosa, už játýrkům ulevuji od tuků, smažení, pečení a taky soli, ale i tak se dá pochutnat:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VODA: nit je dulezita, jeste lepsi jsou mezizubni kartacky :)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    DARJEEL: dik....tak to je dobrej tip....pytlicky s cukrem maji i v ruznejch stancich s obcerstvenim, cibuli vetsinou nikoliv ;-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    co dodat! hlavne ze chutna:)
    zkusim si stim cukrem nekdy posypat ranu, to me zajima, jestli bude chladit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam