• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: linecke uplne ne (tusim) - nejak jsem si zmodifikovala recept na "pie", psala jsem ho tady: KAREN
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: podzimní - krajně tematická.)) - verze (jablka, hrušky, rozinky, mandle, skořice. a omylem i muškátovej květ ,D)



    a hokaido plněná adzuki a rýží s kořenovou zeleninou, pórkem, česnekem, kořením atd. posypaný praženým dýňovým semínkem zakáplým shoyu, troška kozího sýra, kysaný zelí...

    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: jeste doplneni (a "memo"): jiste to bude funkcni i naslano. da se tak vyrobit fajn proteinove-zeleninova bomba, ktera se snadno odveze treba nekam na vikend a uz jen staci krajet "sendvice" .)
    KAREN
    KAREN --- ---


    Zde můj poslední dobou oblíbenej recept na koláč. Je to jednoduchý, rychlý, chutný, lehký - a zvládne to i ne zrovna stoprocentně fungující plynová trouba.;) S těstem se dobře pracuje, náplň může být jakákoli dle úrody a designů nepřeberné množství. Původně jsem si vypůjčila recept od veganské kouzelnice Phushi (byl to recept na rebarborovo-jahodovej "pie" s kapkou šťávy z pomeranče, skořicí a kdovíco... moc dobrej! ale nedaří se mi to najít), ale odebrala jsem cukr a nahradila ingredience, který mi neseděj, takže mi z toho nakonec zbylo:

    Těsto (vychází mi to na formu o průměru 27 cm):
    340 g CZ mouky (špaldová, pšeničná, kombo...)
    80 g tuku (nejradši Alsan, ale jde i Ceres, jinej ztuženej, asi i olej...)
    1 vejce (no nemusíte, ale mně to tak chutná víc)
    150 ml studený (ledový) vody
    troška umeocta
    tuk, olej, máslo či něco na potření vršku

    Ovocná (a nebooo...) náplň:
    cokoli co máte, dle sezóny a možností
    špetka soli
    kukuřičnej škrob


    Těsto se propracuje (voda se lije postupně, záleží, co je to za mouku a tuk atd., že) do vláčný "tahavý" konzistence a hodí do lednice. Tentokrát jsem do něj dala maličko medu, pač jsem se obávala, že bude náplň kyselá, ale meruňky do toho byly už tak "žhavý", že to asi ani nebylo potřeba, ale je to chutnější.;)
    Kulatá koláčová forma se vysype moukou. Připraví se náplň: ovoce omýt, okapat, nakrájet či ne (záleží, co to je) a naházet do mísy. Já jsem měla meruňky, jednu postarší broskev a přisypala jsem trošku kokosu (moje oblíbený kombo teď v horku, o víkendu jsem jím posypala tvarohový knedlíčky s meruňkama) - ten taky trošku líp drží náplň pohromadě. Posype se to klasicky špetkou či dvěma soli, promíchá a chvilku nechá stát. Dle potřeby dosladit sladem/medem...
    Z "větší půlky" těsta se vyválí plát, kterým se vyloží forma, udělá se pěknej okraj (někdo na něj má trik, že si vyválí extra proužek o něco širší než výška okraje formy, smotá ho do "šneka" a toho pak rozmotává a fixuje k okraji formy a na plát na "dně" koláče). Do náplně se přidá od oka maizeny, aby pak moc netekla. Ze zbytku těsta se vyválí další plát - může se udělat mřížka (líp to větrá) nebo "americká" verze, že se to všechno přiklopí. To jsem udělala tentokrát, a aby to bylo hezčí a zároveň se odpařovala přebytečná tekutina, vykrojila jsem "okénka". Výkrojkama jsem pak zazáplatovala tenčí místa.
    Vršek trošku potřít nějakym tukem (později zopakovat), šoupnout do předehřátý trouby. Péct se to má nejdřív asi 10-15 min. na hodně, potom stáhnout na míň a dopéct. Časy a stupně si nepamatuju, naše trouba to chce na minimum, jinak to spálí dřív, než se to propeče.;)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Možná znáte.. Narazil jsem na zajímavej článek o makrobiotice a cestování. Autor se zaměřuje na cestování do ciziny, ale pobral jsem inspiraci i pro cestování po ČR (ciziny už jsem měl dost). Přeci jenom ještě nějsme s ženou na úrovni, kdy bychom měli MB v malíku a intuitivně věděli jak se stravovat na cestách.

    http://clanky.ezofit.sk/2010/04/makrobiotika-a-cestovani/
    IPH
    IPH --- ---
    jeden muj znamy (chemik) mi tvrdi, ze z petek se nic neuvolnuje a ze se muzou klidne palit, pac ten plast uz neobsahuje cosi ?? co driv obsahoval a proto to uz nevadi...bohuzel mi chemie moc nesla, tagze nejsem schopna mu odporovat...mate nekdo poruce nejakou studii/vedecky clanek, jak to s tema petkama fakt je?
    IPH
    IPH --- ---
    AKHIBARA: hmmm, a to secasto tvrdi, ze z petek se nic neuvolnuje...ach jo.(
    KAREN
    KAREN --- ---
    STAROJDA: snad jo - záleží, jak pověření soudruzi s vodou nakládaj. ona vesnice je idylická, bukolická, pitoreskní, s čistým vzduchem, vodou, kudrlinkou, lidi dělaj samý zajímavý věci v přírodě a na zahrádce...

    ... a pak v hospodě poslouchám bezzubýho (a zřejmě i bezpáteřního) exfunkcionáře Lojzu, kterej hází PETky do kachláků: "nejsem blbej, abych s tim chodil do kontejneru" (kterej má od zadku asi 100 metrů). podobně mi teď na Zelňáku jeden prodejce (pěstitel??) zcela vážně řekl, když jsem přišla se svou mantrou "sáček nepotřebuju, děkuju", že prej "tak to hodíte do popelnice, dyť si ji platíte".
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DARJEEL: souhlasím s pocitem z vody. Taky mi teď místy prostě nechutná, ani teplá ani studenější. A to víc v práci než na bytě (jsou to ale lokace 10 minut od sebe). Už aby došlo taky k přesunu do vesnice. Tam to teda bude taky obecní vodovod, ale snad bude příznivější.
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    DARJEEL: Osobne rikam a cejtim, ze voda ze studanek je ŽIVÁ....:)
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    STAROJDA: Nedavno jsem se o tomhle bavil s kamoskou, ktera pracuje pro vodohospodare a je vyzkumem zamerene prave na to co ve vode je.
    Podle toho co mi rikala, tak v kohoutovce ty zbytky opravdu jsou. Zalezi kde clovek zije. Prej se micha cast z hlubokejch vrtu a cast v podstate povrchova. Cim vyse na toku rek (bliz prameni), tim cistsi voda. A v hlubokejch vrtech je voda cista. Co doporucovala, tak jsou filtry ala Brita, ale taky rikala, ze ty chemikalie neodstranej. Vlastne prej zatim nevedi ani vodohospodari jak je dat pryc. To teda ke kohoutovce.
    K baleny vode pak rikala, ze staci tejden-dva, aby byla ve flasce a uz se uvolnujou chemky z flasky.
    Ve vysledku, od cloveka ktery pracuje s vodou, balena voda je vetsi hnus nez kohoutkova.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: nejvíc to pociťuji právě v letních měsících, kdy se kohoutkové vody jakoby "nemůžu napít", neuhasí žízeň... a to kolikrát i po přefiltrování britou.... trochu pomáhá udělat si sirup nebo aspoň přimíchat trochu medu do vody, ale i tak je to takové, jakoby tu vodu tělo nechtělo... a když pak jedu na chatu a po cestě bereme u studánky pod hradem, tak se napiju, čistá voda, a najednou cítím, jak tělo jásá, "sytí" se tou vodou, přijímá jí a jakoby se probírám z mrákot... :o) těžko se to popisuje, ale snad je aspoň trochu jasné, co mám na mysli :))))

    Pro mě je to teďka jedna z velkých preferencí, proč exodus z města na venkov, čistá voda a vzduch... taky mám teda trochu strach z antikoncepce ve vodě, imho to v dlouhodobým horizontu může být nic moc :-(
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STAROJDA: to se bohužel ví, akorát ta balená voda je z půlky nemlich to stejný... studna nad zlato :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Rychle, všichni povinně pít balenou vodu!

    V kohoutkové vodě je chemie a léky, útočí výrobci minerálek na vodárny - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...-za-kohoutkovou-vodu-d7z-/ekonomika.aspx?c=A130724_141533_ekonomika_fih
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    ITCHYHEAD: dik, mrknu na nej
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    AKHIBARA: je na fler.cz po mr. cech
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    ITCHYHEAD: To je poctivej remeslnik:) Ma nejaky webovky?

    No ten stolni olej me prave taky napadl. Ja mam nekolik lzic a jedna (asi 3 roky pouzivana) už je zrala na pořádný přetření olejem.
    Ty kamna jsou dobrý upozorneni. Tak nejak intuitivne jsem dycky susil volne:)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    AKHIBARA: pan mi napsal i mensi povidani k udfrzbe:)

    "Dobrý den,
    zboží už je možná u Vás, tak něco málo k údržbě: misky i lžíce můžete klasicky umývat, pak utřít a nechat volnš doschnout. Dřevo všeobecně nemá rádo dlouhé namáčení a pak náhlé vyschnutí (např. radiátor,kamna ). Doporučuji obé občas přetřít stolním olejem-oživíte tak kresbu dřeva a uzavřete dřevní póry vůči jídlu (pachům, vodě). Jen připomínám, že jste si zakoupil lžíce, nikoli vařečky. Děkuji za objednávku a přeji hezký den-M.Čech"
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    ITCHYHEAD: Vcely vosk je dobrej napad:)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    AKHIBARA: oeleje, vceli vosky, konkretniho nic nemam, zatim me prvni drevene nadobi.
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ..máte někdo doma knihu Makrobiotika pro každý den od S. Brown? Vyplatí se jí pořídit, nebo je to zbytečné? Díky za názor!
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    ITCHYHEAD: Moc pekny:)

    A kdyz jsme u dreveneho nadobi. Jak ho osetrujete - udrzujete? Namacite obcas do oleje?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Musim se pochlubit s novym prirustkem do kuchyne. Pan M.Cech, opet odvedl skvelou opraci.

    Sada pro o.petr / Zboží prodejce M.Čech | Fler.cz
    http://www.fler.cz/zbozi/sada-pro-o-petr-3942295
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam