• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    PSICHE23: a samozřejmě zkvasit! řepa (nahrubo nastrouhat) + zelí nebo kapusta (na jemno nakrájet), můžeš nebo nemusíš přidat cibuli, smíchat se solí - na 0,5 kg hmoty čajová lžička mořské soli, natlačit do zavařovačky, zatížit, umístit pod utěrku na klidné a teplé místečko a po 4 dnech uzavřít a dát do ledničky (ono to tam ještě dojde)

    Radost ze zdravých dětí (MUDr. V. Strnadelová, J. Zerzán) + DVD | Prozdravi.cz
    http://www.prozdravi.cz/...ych-deti-v-strnadelova-j-zerzan-dvd.html?gclid=CLLy_6rhs7kCFc2_3godWCAA5A
    Komplexní publikace nejen o výživě dětí. Najdete tam důležité poznatky o všech složkách stravy, o energetickém vlivu potravin na jednotlivé orgány z hlediska čínské medicíny, důležité zásady přípravy potravin - pěkně dělená na obilniny, luštěniny, zeleninu a kvanta receptů...vřele doporučuji, když si chcete udělat jasno, od něčeho se odrazit v teorii i praxi! Moc povedený narozeninový dáreček od matičky:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    hmmm vše zni velmi dobře, vyzkouším:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: ta "rajská" (dělal jsem dle toho, co bylo v lednici). Cibule, mrkev, hokkaido, červená řepa, nakrájet na velké kousky, lehce osmahnout s kmínem, pak rozvařit, rozmixovat, ochutit oregánem, sojovkou, umeoctem a pár kapkama citrona (ten udělá tu rajčatovou chuť).

    Na pomazánku taky super, vypadá to moc hezky, jak je to růžové :)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: s mrkvi udelat "rajskou" (dneska jsem poobedvala varenou od muze, mnam), pak jsou dobry salaty ze syrovy (treba s kysanym zelim) i vareny, z vareny treba i pomazanka (napr. s celerem, vlasskejma orechama), polivky typu borsc...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    PSICHE23: na plátky, trochu posolit a opéct na pánvi :)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    mamka má na zahradě spoustu červené řepy, máte nějaké nápady co s ní?
    znám klasiku jako carpaccio a pečená
    díky
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    anebo takhle:

    rozmixovat:
    oloupana salatova okurka bez vnitrnosti se seminky
    trocha maty, citronove stavy, ryzoveho/ps. sirupu
    chladna voda
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Kukuřice je taky dobrá, třeba v krémové polívce, mňam. Co se zázvoru týče, syrový ohřívá jen mírně. Naopak může pomoct podpořit chuť k jídlu a trávení, které v horku může zlobit, a zneutralizovat negativní vlivy přílišné konzumace syrových a studených jídel. Takže bych do něj klidně šla :) Vždyť se koneckonců ve velkém konzumuje v horkých zemích.
    Dobrá je na léto i kombinace sladké a kyselé chuti, doplňuje vláhu v těle.
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ITCHYHEAD: ..ani nee. Ale testoval jsem verzi vynechat rajčata a přidat kopr a výsledek byl skvělý.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VAACLAV: aha tak to pak neni moc makrobio
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ITCHYHEAD: gazpacho? mmch podle mne nej.."gazpacho" je klasika okurka rajče etc syrové a k tomu přidat mladou červenou řepu, povařenou, i s tím vývarem, ochutit stejne jako origo verzi.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ITCHYHEAD: jeste me napadly studene polevky, napriklad balkansky "tarator" ze sojoveho mlekem, anebo ta spaneslka zeleninova, jak jen ona se jmenuje...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jana má dovolenou:))
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: mas pravdu zazvor zahriva, okurku si ale vymluvit nenecham:) ja si ve vedru rano davam studenou sprchu a pak vetsinou chleba s.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: zazvor je podle me naopak zahrejvaci - podobne me prekvapilo, ze ted v brnensky makrobioticky jidelne davaj polivku z turinu a zazvoru, tak by me zajimalo, jak to teda je.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: me osvezuje polevka z kombinace mrkev zazvor, anebo hlavne ze salatove okurky. ale nevim jestli je to podle zasad.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: jeste doplneni (a "memo"): jiste to bude funkcni i naslano. da se tak vyrobit fajn proteinove-zeleninova bomba, ktera se snadno odveze treba nekam na vikend a uz jen staci krajet "sendvice" .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SUNRISE: no jednoduché to je v Japonsku, zejména v těch částech, kde je vhodná teplota, vlhko a především apergillus oryzae se běžně vyskytuje v ovzduší. No nic, jdu namočit rýži na třetí pokus.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL:
    AKHIBARA:
    The Story of Bottled Water (2010) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0

    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ZUZKAOU: Hmm, tak to je pro mě novinka :) Ovšem ten odkaz, nečetla jsem to celé do podrobna, ale přijde mi, že to je ten samý postup, co jsem popisovala (až na to, že používají sofistikovanější vybavení než kufr a lampičku).

    DARJEEL: Zkus si dát do polívky šlupku od melounu :) Je třeba odstranit tu nejsvrchnější nejzelenější část, ale chutná to překvapivě dobře. Působí lehce močopudně a odstraňuje přílišnou horkost. Taktéž vlasy z kukuřice, ty se sice nedají jíst, ale dají se použít jako vývar, jsou výborné proti zadržování vody.
    MILLY
    MILLY --- ---
    STAROJDA: Přečetla jsem celý článek.. a pak jsem teprve zjistila, že je od Honzy Jíchy. :-)) A já pořád, že je mi ta fotografie nějaká povědomá... http://www.honzajicha.cz/ :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: dík... škoda že ty čínský polívky jsou buď s vepřovým nebo s úplně exotickejma ingrediencema, ale nějak se s tím popasuju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SUNRISE:ale samozřejmě že dá - jen je potřeba zajistit celkem hodně tepla a vhodnou vlhkost - což napoprvé se povedlo a na podruhé mi to zaschlo, a když je to moc vlhké, tak z toho vznikne amasake. A i bez koji-kin (čistá kultura), normálně z koji rýže z danfoodu. Např. http://www.homegrown.org/forum/topics/koji-rice-101

    DARJEEL: http://www.thechinesesouplady.com/category/soups/relieves-heatiness/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Máte někdo typy na osvěžující letní polévky dle zásad tčm či mb?
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ZUZKAOU: Kódži se pokud vím nedá množit jako kvásek. V Japonsku se dá sehnat kódži kultura v prášku, která se smíchá s uvařenou rýží a nechá "vykvést" ve vlhku a teple (v domácích podmínkách stačí kufr a lampička se žárovkou 20w :)). To je tradiční postup, kterým se řídí veškeré výrobny produktů jako je miso, sake atd. Jak se vyrábí ta kultura je výrobní tajemství, přičemž existuje asi jen 5 firem v celém Japonsku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    prosím vás - množíte si někdo koji? První pokus se mi povedl, druhý zaschl, hodila by se mi konzultace zušenějšího chovatele ve středoevropském prostředí.
    KAREN
    KAREN --- ---


    Zde můj poslední dobou oblíbenej recept na koláč. Je to jednoduchý, rychlý, chutný, lehký - a zvládne to i ne zrovna stoprocentně fungující plynová trouba.;) S těstem se dobře pracuje, náplň může být jakákoli dle úrody a designů nepřeberné množství. Původně jsem si vypůjčila recept od veganské kouzelnice Phushi (byl to recept na rebarborovo-jahodovej "pie" s kapkou šťávy z pomeranče, skořicí a kdovíco... moc dobrej! ale nedaří se mi to najít), ale odebrala jsem cukr a nahradila ingredience, který mi neseděj, takže mi z toho nakonec zbylo:

    Těsto (vychází mi to na formu o průměru 27 cm):
    340 g CZ mouky (špaldová, pšeničná, kombo...)
    80 g tuku (nejradši Alsan, ale jde i Ceres, jinej ztuženej, asi i olej...)
    1 vejce (no nemusíte, ale mně to tak chutná víc)
    150 ml studený (ledový) vody
    troška umeocta
    tuk, olej, máslo či něco na potření vršku

    Ovocná (a nebooo...) náplň:
    cokoli co máte, dle sezóny a možností
    špetka soli
    kukuřičnej škrob


    Těsto se propracuje (voda se lije postupně, záleží, co je to za mouku a tuk atd., že) do vláčný "tahavý" konzistence a hodí do lednice. Tentokrát jsem do něj dala maličko medu, pač jsem se obávala, že bude náplň kyselá, ale meruňky do toho byly už tak "žhavý", že to asi ani nebylo potřeba, ale je to chutnější.;)
    Kulatá koláčová forma se vysype moukou. Připraví se náplň: ovoce omýt, okapat, nakrájet či ne (záleží, co to je) a naházet do mísy. Já jsem měla meruňky, jednu postarší broskev a přisypala jsem trošku kokosu (moje oblíbený kombo teď v horku, o víkendu jsem jím posypala tvarohový knedlíčky s meruňkama) - ten taky trošku líp drží náplň pohromadě. Posype se to klasicky špetkou či dvěma soli, promíchá a chvilku nechá stát. Dle potřeby dosladit sladem/medem...
    Z "větší půlky" těsta se vyválí plát, kterým se vyloží forma, udělá se pěknej okraj (někdo na něj má trik, že si vyválí extra proužek o něco širší než výška okraje formy, smotá ho do "šneka" a toho pak rozmotává a fixuje k okraji formy a na plát na "dně" koláče). Do náplně se přidá od oka maizeny, aby pak moc netekla. Ze zbytku těsta se vyválí další plát - může se udělat mřížka (líp to větrá) nebo "americká" verze, že se to všechno přiklopí. To jsem udělala tentokrát, a aby to bylo hezčí a zároveň se odpařovala přebytečná tekutina, vykrojila jsem "okénka". Výkrojkama jsem pak zazáplatovala tenčí místa.
    Vršek trošku potřít nějakym tukem (později zopakovat), šoupnout do předehřátý trouby. Péct se to má nejdřív asi 10-15 min. na hodně, potom stáhnout na míň a dopéct. Časy a stupně si nepamatuju, naše trouba to chce na minimum, jinak to spálí dřív, než se to propeče.;)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Možná znáte.. Narazil jsem na zajímavej článek o makrobiotice a cestování. Autor se zaměřuje na cestování do ciziny, ale pobral jsem inspiraci i pro cestování po ČR (ciziny už jsem měl dost). Přeci jenom ještě nějsme s ženou na úrovni, kdy bychom měli MB v malíku a intuitivně věděli jak se stravovat na cestách.

    http://clanky.ezofit.sk/2010/04/makrobiotika-a-cestovani/
    IPH
    IPH --- ---
    jeden muj znamy (chemik) mi tvrdi, ze z petek se nic neuvolnuje a ze se muzou klidne palit, pac ten plast uz neobsahuje cosi ?? co driv obsahoval a proto to uz nevadi...bohuzel mi chemie moc nesla, tagze nejsem schopna mu odporovat...mate nekdo poruce nejakou studii/vedecky clanek, jak to s tema petkama fakt je?
    IPH
    IPH --- ---
    AKHIBARA: hmmm, a to secasto tvrdi, ze z petek se nic neuvolnuje...ach jo.(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam