• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: anebo kopru, ted nevim. myslim, ze lepsi by to bylo z nori ras. byl to takovy experiment.
    KAREN
    KAREN --- ---
    STAROJDA: tipuju tempura z mrkvovy (?) nate
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ITCHYHEAD: nějak mi nejde identifikovat to vpravo dole, můžeš dát hint? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: užs dosáhl, máš pěkný talíře ,-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: kez bych nekdy dosahl !
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    To víš je to exkluzivní, tak jen horních několik desítek nyxáků na to dosáhne :o)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    vsak ja to nevnucuji. i kdyz me mrzi, ze ze vsech lidi na nyxu je v tomhle auditku tak malo lidi. podle me mb zabira.

neco z archivu

DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: tzn. rozpor v tom, jestli užívat nebo neužívat pálivá a ostrá jídla během podzimu (plíce jsou plná horkosti z léta). Pochopil jsem to tak, že v rámci prevence je dobré přejít spíše ke kyselé chuti a ostrému se vyhnout, ale v rámci posilování plic akutně může být ostrá chuť žádoucí, neboť doplňuje jang plic...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tekutiny nerovná se hlen, hlen je víceméně nežádoucí...

a jedna věc ještě, oni si někdy trochu protiřečí, respektive každý zdroj říká trochu něco jiného:

viz např. (obsáhle o podzimu, tak jen odkazem)
    How to stay healthy in autumn | Straight Bamboo TCM Clinic • Beijing
    http://straightbamboo.com/articles/how-to-stay-healthy-in-autumn/
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: DARJEEL: nejak mi neni systematicky jasny to s tou produkci tekutin, hlenu - pisou, ze na podzim je potreba podporovat jejich tvorbu, doporucujou mliko atd., ale zaroven se prave objevujou ruzny nachlazeni, rymicky atd., hlenu je tehdy az az a mliko bych rozhodne nedavala (a sojovy uz vubec,D). tak me zajima, jestli jde o to si to vyvazit, "promazavat", kdyz je fakt potreba, nebo zkratka jak to do sebe zapada...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Foods that enhance the metal element:

Grain: White, brown, and sweet rice, mochi

Vegetables: cauliflower, cabbage, Chinese cabbage, celery, daikon radish, onions, watercress, mustard and turnip greens, turnips, garlic, cucumber, leeks

Beans and Pulses: white beans

Fruits: Pear, apples

Fish: cod, haddock, herring, flounder, halibut

Herbs and Seasonings: dill, fennel, thyme, ginger root, horseradish, cinnamon, cayenne, basil, and rosemary

Autumn is a time when many people experience respiratory issues, whether allergies, bronchitis, or the first cold of the season. All of the vegetables, fruits and herbs listed above help strengthen the lungs, move mucus out of the body, and cleanse the digestive tract.

Many people do not particularly enjoy cabbages, turnips, and pungent greens like watercress and mustard, so what to do? Try pairing these lesser-loved vegetables with others you do enjoy. The sweetness of winter squash, beets or yams complements the pungent/bitter quality of autumn veggies nicely. Rice, mochi, white beans and the fish listed above are all mild and somewhat sweet, and are therefore good complements to them as well.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Autumn

Autumn foods: pineapple, pear and white fungus

Things begin to fall and mature in autumn. TCM believes that autumn correlates with the lung system, which dominates the skin, respiration, body fluids metabolism, blood circulation, immunity and melancholy emotion. Since the vigorous summer has over, TCM holds that everything needs to turn inwards so as to prepare for the harsh winter. Foods are important to ensure that the body adjusts to the changing seasons. The dry weather usually causes an itchy throat, a dry nose, chapped lips, rough skin, hair loss and dry stools. We need to eat to promote the production of body fluids and their lubricating effects throughout the body. Beneficial foods for this are lily bulb, white fungus, nuts or seeds, pear, lotus root, pumpkin, honey, soy milk and dairy products. It is advisable to eat more food with sour flavors and reduce pungent flavors as such things like onion, ginger and peppers induce perspiration, while sour foods like pineapple, apple, grapefruit and lemon have astringent properties and thus prevent the loss of body fluids. The body needs extra fluids to counteract the dry environment, and it is a Chinese tradition to eat porridge for breakfast and soup for dinner that is made with the above ingredients.

DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ano, možná bude dobré připomenout historický název diskuse, který zněl "makrobiotika - neprožívám, zajímám se" :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: ja bych to neprehanela. a ani bych nerekla, ze je to mnohem lepsi - takovahle "rajska" mi vyhovuje treba na podzim v zime, ale meli jsme v horkym lete i "normalni" rajskou omacku z peknejch rajcat z trhu, k paprikam z darovany domaci sklizne plnenejm smesi z cerveny cocky a zeleniny, a zadnou zasadni ujmu nam to nezpusobilo;) nejime to furt, vseho s mirou.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: tak to je mnohem lepší
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: jíme "rajskou" - mrkev, dýně, červená řepa, umeocet, sojovka, citronová šťáva :-) Nastrouháme do toho tempeh, zahustíme a s nudlema to jsou úplné spagetti bolognese!! :o)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: ale zdaleka ne paní, jen jsem měl starost. jak čtu vaší o o vaší úpravě receptu v klubu, vidím, že má starost je zbytečná:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: ,D pan je nejak ortodoxni ;P
    psala jsem o kulickach, ne o omacce;) a v tom klubu jsem i psala, jak jsem to nakonec nakombinovala. (brambory jim asi trikrat do roka a rajcata obcas v sezone - treba s fazolema sparglovkama v omacce jsou super)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: snad nejis brambory a navic jeste s rajskou?!:b
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam