• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: jangizující nemusí být nutně uzemňující a vice versa.. nebo to tak vnímáš?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ZUZKAOU: napada me jen uzemnujici anebo jangizujici.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: to vypadá pěkně :) koukám, že miliony mazlíčků na věčné časy ,-)

    přeju ať to dobře odsejpá :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: Wild fermentation. (mělo by být před prázdninama. Teda pokud stihnu termíny).

    Ale ta OK, dám na vás a nechám to tam.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: uzemňující strava je pro mě osobně pěkný pojem .) navíc návaznost na uzemnění jako terminus technicus, stejné slovo v angličtině, proč to měnit?

    Co překládáš? .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: ja jsem na to uz tak zvykla, ze asi nic alternativniho nevymyslim - vsude narazim prave na tenhle vyraz...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: když mně se nelíbí. V hrubé verzi překladu jako je, ale kdyby se našlo něco lepšího...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: mne to "uzemneni" prijde zvlast v posledni dobe dost omilany i v pomerne popularni literature... a z kontextu to jiste vyplyne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pěkně prosím, existuje nějaké pěkné synonymum k "uzemňující stravě" překládám cosi, kde se mluví o grounding food, ale nechci aby tam bylo to uzemnění ve smyslu " uzemnil ho - poslal ho do háje" a teda ještě aby to bylo srozumitelné pro běžného čtenáře.

    Jsem si říkala, že byste mohli mít nějaké pěkné, české výrazy v zásobě.

    děkuji.
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    Ahoj, připomínám náš Velikonoční workshop vaření, který povede Voda a který se uskuteční 18.-21.4. ve Vísce.
    Cena celého workshopu(ubytování, jídlo) bude v rozmezí 1000-1200 KČ, dle počtu lidí.

    A tady už plánovaný obsah a program našeho workshopu nazvaného Strava jako přirozená prevence nemoci.

    Teoretická část
    - Energetická kvalita potravin (jin a jang potravin)
    - Autodiagnostika (co nás ochlazuje, co nás otepluje, hledání středu)
    - Domácí příprava (kuchyňské náčiní, představení základních surovin, obecná doporučení)
    - Přírodní léky (léky na bázi čaje bancha, mořských řas, umeboshi, misa, zeleniny atd.)
    Praktická část
    - Společná příprava jídel (snídaně, oběda, večeře, dezertů, koření, zálivek)
    - Jak zužitkovat zbytky (příprava rychlých svačin, co si vzít na cesty)
    - Společná příprava domácích léků (čaj z řasy kombu, ume-sho-kuzu, ume-sho-ban atd.)
    - Kvásek (uchování, pečení chleba)
    - Pickles (postupy přípravy a ochutnávka)
    - Důležité body akupresury (lokalizace na těle, pokyny ke stimulaci)
    Orientační program
    7:30 společné cvičení a meditace (dobrovolně)
    8:30 společná příprava snídaně
    10:00 teorie a praxe energetické medicíny
    12:00 společná příprava oběda/oběd/relaxace
    14:00 teorie a praxe výroby pickles, kváskového chleba, dezertů, bylinkových preparátů
    16:00 společné cvičení a meditace (dobrovolně)
    17:00 společná příprava večeře/večeře/relaxace/socializace

    Pojeďte, neváhejte, už máme jen 4 volná místa! Přihlášky prosím do pošty.

    Těšíme se na vás*
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    Ahoj, zvu vás tímto na prodloužený víkend vaření s Vodou, který se uskuteční o Velikonocích, a to přesně v termínu pá-po 18-21.4. Konat se bude v krásné Vísce http://www.viska.eu/CzeViska/Vitejte.html . Bližší info k obsahu víkendu bude již brzy, program pilně připravujeme:)
    Prosím pište mi do pošty kdo byste měl zájem. Díky a těšíme se*
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: zajimavy pan, byli jste u neho nekdo na shiatsu?

    Btw Citat z jeho stranek:

    Eutanazie
    Včera jsme s ženou vedli trochu hlubší rozhovor o různých životních situacích.

    Přišla řeč na eutanazii.

    K tomuto citlivému tématu
    o volbě mezi životem a smrtí jsem poznamenal:

    „Nechci, abys mě nechala žít
    v takovém stavu, kdy bych byl závislý na přístrojích a živený tekutou stravou z nějaké lahve. Kdybys mě někdy takhle viděla, vypni ty mašiny, co mě drží naživu!“

    Ona vstala, vypnula televizi, počítač i ledničku a vylila mi pivo do záchodu.

    No neni divná?
    VODA
    VODA --- ---
    návody na přípravu léků z běžných MB surovin a jiné zajímavé texty
    Ke stažení :: Bob Dvořák
    http://www.bobdvorak.cz/ke-stazeni/
    KAREN
    KAREN --- ---
    MARTIN_KOHOUT: snad u nas nebude tak zle... ,DD
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    KAREN: nojo, je to totiz furt lepsi, nez jist lokalni kameni :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    SUNRISE: MARTIN_KOHOUT: no prave - ono je to s tim pozadavkem na lokalnost dost osemetny, kdyz makrobiotici poziraj ryzi a rasy z tramtarie, zalejou to sojovkou a umeoctem...
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SUNRISE: vsak s tou lokalnosti to ma taky svoje meze ;)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Tak podle makrobiotiky by to asi nebylo úplně košer, když to u nás neroste, ale v čínské medicíně se používají dost a nevzpomínám si na žádné kontraindikace. Ale samozřejmě je možné, že někomu zkrátka nesednou.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SUNRISE: ja je obcas pridavam do ovesny snidane, takze to jsou urcite uvareny dostatecne. dobra, dam jim teda jeste sanci. jsem jen podezrelej k superpotravinam (jako treba k chia seminkum)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Dle čínské medicíny je to výborná věc, která doplňuje krev a čchi. Možná bych doporučila jíst je uvařené (nebo aspoň zalité horkou vodou), syrové (sušené) nejsou úplně ideální pro osoby se slabším trávením.
    Sama si často dělám např odvar z: godži, čínských datlí, ženšenu, reiši, plus dalších dobrot podle potřeby/nálady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam