• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    poradil byste mi někdo jakými potravinami se dá podpořit ženský cyklus? kamarádka vysadila antikoncepci před půl rokem a 4 měsíce neměla menstruaci vůbec a teď jednou jen úplně slabě. Zároveň má bezlepkovou dietu a je dost hubená. Voda mi radila řasy arame a obecně luštěniny, ale třeba je ještě něco dalšího? Díky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    eintopf, neasi ,-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pěkně zdravím - má nějaký ustálený výraz skupina jídel, kdy se v jedné nádobě dusí zrní se zeleninou?

    Heldám nějaký adekvání překlad pro whole grain casserole a celozrnná dušenina nebude to co chci použít.

    Díky
    LYDI
    LYDI --- ---
    ty jo, vy jste dobry (: ja zatim necham vlocky s ovocem - mam totiz horsi veci, na kterech bych chtela mela pracovat (; :D
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Ovesny vlocky, ne oves...ale jo, jen s medem. Případně koření, semínko, tahini...ale bez ovoce. A duseny ovoce zas jinej den, aspon je to pestrejsi. A dneska jsem mela vlockovy kakaovy livance, zas trochu jiny a porad dobry:)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    IFKA: jo s tahini to obcas delam taky, ale i tak spis v kombinaci se zeleninovou verzi. adzuki pastu bych si ozkousel! nebo jakoukoli sladkou adzuki recepturu. japonsky dezerty z nich sou super.
    VODA: to stoji za pokus
    _PINKY: to znamena, ze si das jen varenej oves s medem?
    VODA
    VODA --- ---
    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=702
    tohle je varianta s čerstvýma meruňkama
    VODA
    VODA --- ---
    IFKA: a když přidáš k azuki sušené merunky a společně povaříš a mixneš, vznikne moc příjemný sladký krém:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: my děláme sladké kaše s rýžovým sirupem a případně na dochucení kokos, vanilku, skořici, karob, kakao (ne dohromady :)).
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: v terminologii MB muze kase nasladko obsahovat veci, ktere nejsou uplne sladke v nasem pojeti (sus. ovoce, med), ale v ramci zakladnich 5 chuti/principu ano, tzn. mrkev, hokkaido, jak rikas. jeste me napada, ze jsem nekde videla recept na sladkou pastu z adzuki. a na zjemneni tahini.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: no ja se ted snazim drzet zasady "ovoce jen samostatne mimo jiny jidla" a kasi sladim jen medem...a u me dobry:) Nebo pak jen duseny jablka s rozinkama, orechama apod.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    plus verze trebas s hokkaido je uplne jina kapitola?
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    _PINKY: no kombucha se mnou uz nedela nic, telo si zvyklo jak to piju denne (tipuju tak 100 az 300 ml). jak jinak ale delat teda "sladkou" verzi? aby to bylo nutne uplne bez ovoce mi zni trochu prehnane. zase si v zaludku nestavim chram a trocha toho poteseni k traveni urcite pricini
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: zrovna jsem tohle "studovala" v ajurvede a je to presne, jak rika IFKA. Navic myslim, ze to neni optimalni z toho duvodu, ze naplno nestravis vsechno - cili i bez jakyhkoli priznaku je to hanebne plytvani;) A kor teda v kombinaci s nakvasenou kombuchou by me zajmalo, co to s tebou dela:)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    IFKA: no ja takhle jim uz sest let a zatim me z ty snidane nikdy nic podivnyho v tele nestartovalo. ale prvni tri roky sem si u tech obylovin daval jeste dycky miso polivku, to uz je ted spis dle situace
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: taky jsem se cítila dobře a vyhovovala mi, jen se pak objevoval kvasinkový výtok. ale nevím, jak se přebytek kvasinek projevuje u kluků.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    STAROJDA: no ukazkovost jde do kopru, pokud jim kazdy rano "skoro" to samy
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: rozdíl sušeného a čerstvého bude asi jenom v energiích - tj uvařit čerstvé je méně energeticky náročné než ho nejprve usušit a pak teprve vařit. Takže pokud ti leží na srdci nízkoenergetičnost přijímaných potravin (to nevím do jaké míry je to skutečný MB koncept), tak to můžeš řešit.

    Jinak imho každopádně platí, že tvoje snídaně je docela ukázková, takže bych z toho stresy rozhodně neměl ;)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    STAROJDA a IFKA: díky za odpovědi!

    ovoce je tam míň, než obylovin. plus je pak ještě rozdíl mezi povařenym čerstvym a sušenym?

    jak se projevujou problémy s kvasinkama? já se po tý snídani vážně necejtim nijak jinak, než před ní, jen nemám hlad samozřejmě. většinou u ní popiju čaj, kombutchu, či když se to hodí s počasím apod i malou miso polívku
    IFKA
    IFKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Když je ovoce v žaludku samo, tak se stráví hodně rychle. Ale když je nakombinované s obilninami, jejichž trávení trvá déle, začne kvasit, následně začne kvasit i obilí. To podporuje množení kvasinkových bakterií v organismu.
    Když jsem si tohle kombo vařila, což bylo celkem dlouho, tak jsem se po snědení cítila dobře a sytě, ale měla jsem pak problémy s kvasinkami.

    Kvasinkově nezatěžující varianta sladké porridge je kaše na slano - vločky (oves, špalda, co píšeš) uvařit samotné do konzistence řídké kaše, na vodě (v zimě tuku) orestovat zeleninu (mrkev, dýně, celer, ...), posypat opraženými semínky nebo gomasiem (z libovolných semínek, nejen ze sezamu), navrch čerstvé lupení (klidně hodně, teď to roste:) - libeček, petržel, řapíkatý celer, cibulka, koriandr, ...) + je výborný kondiment z arame dušené spolu s cibulí, namixovat, lze uskladňovat několik dní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam