• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: predsudky! ;)

    SCHWEPZ: vskutku makrobioticke reseni... ve smyslu toho, ze jste zustali jen u trech :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: u nás kopřivy teprve začínají, myslím že to je "jak kde". A minulý víkend začli pampelišky, těch pak máme plnou zahradu, rád bych udělal med, ale nevím, jestli se k tomu dostanu. Zkusím namotivovat švagrovou ,)

    špenát dělám tak, že mám špenát a teprve do něho přidávám medvědí česnek a spařené kopřivy - nikoliv že bych vzal kopřivy povařil a pojídal ,-) taky můžeš dochutit: vajíčko, opečená cibulka, špetka mouky, soli a pepře...nejsem ortodox
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: včera jsem byl s kolegy na zahrádce na třech svijanech, nemohu přeci nechat játra příliš expandovat!
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: ja mam vuci ty brslici nakej blok - roste nam to tu kolem chaty jako ten nejvetsi plevel, je tu toho pomalu vic nez travy... bojuju s tim v zahonech, a zrat se mi to nak nechce.))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Nezapomenme ovsem na vyvazovani, prilis silna jatra mohou utlacovat ostatni organy!
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: u nás jsou ideálně veliký - spíš teda malý, dají se sbírat i v průběhu sezony, špičky..
    špenát je bezva nakombit s bršlicí, nebo klasickým špenátem..
    a čaji z čerstvých mladých kopřiv se na jaře nic nevyrovná, to je síla..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: jen ty koprivy mi prijdou temer passe - i u nas na vysocine jsou uz pekne velky, ale ve stinnejch schovanejsich mistech se jeste da.) dali jsme jedno kolo spenatu, a nak zvlast me to nenadchlo, ale tak lepsi nez dratem do oka (a pozirani brslice ,D) ;)) jak to pripravujes, mas na to nejakej figl? ja to sparila a rychle podusila s cibulkou... takove kachni jidlo.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: no jasně, Sun Wu-kchungu, kdy jindy, než teď! Medvědího česneku mám plný mrazák, za čerstva šel snad do každého jídla plus rovnou žvýkat při vaření. Nějakému brněnskému zájemci bych mohl i něco přenechat, kdyžtak pošta. No a pórek taky, je celkem levný a dá se vrazit skoro všude. Ideálně nějaké pomazánky, to má pak sílu. Pažitka na naší zahrádce má 10 čísel, teď to povyskočilo, žel, ovcím chutná taky a když je člověk bačuje, všech 20 neuhlídá ,-)

    A přátelé! Nezapomeňte pojídat na čistých místech síly i sedmikrásky a prvosenky a další bylinky (i když: prvosenek mnoho ne, jsou chráněné a včelky je pak hledají, když je orvete všechny). A mladé KOPŘIVY už lezou, ideálně sbírat tak tří patrové nízké, plné síly, něco suším na zimuo čajové směsi, ale většinu rvu do jídla...do špenátů.

    A nemluvě o mladých výhonech stromů! Moc zdravé! A salát ze stromových výhonků je dobré téma na setkání s přáteli nebo jídelní výpravu do lesů





    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DARJEEL: zatím ne, ale chtělo by to! Hlavně ale boostuje prcek, který se minulý rok narodil v elementu dřeva ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Takze co jatyrka a element dreva, boostujete? Medvedi cesnek, porek, pazitka atd?
    FARIN
    FARIN --- ---
    jinak jeste je tu vlastne take http://www.anantasesa.cz/
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    naprosty souhlas ale vybrat se da: ja si u Tonyho si davam dynovou polevku, ryzi, nesmazene zavitky, salat z klicenych lustenin, a naparenou brokolici s tofu mayonezou. Kdyz mam chut na smaene, tak s vyberem problem nenei:)
    FARIN
    FARIN --- ---
    ITCHYHEAD: jo ten je rozhodně klidnější než ten v obchodním centru. Ale na můj vkus je v LH příliš mnoho fritovaneho. Takže tam zavítam spíš výjimečně.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    jo ten
    FARIN
    FARIN --- ---
    ITCHYHEAD: ktery loving hut myslis, ten ve zborovske?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    FARIN: o necem takovem tam v teto lokalite nevim. ja tam chodim k Tonymu do Loving hutu, coz je troche jiny styl, ale jeho rodinna restaurace rozhodne stoji za navstevu.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ITCHYHEAD: nj v Karline je blaze (nedaleko je treba jeste Grande Vita).

    Nemate nekdo tip na neco podobneho v okoli Andela / Ujezda?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Ahoj,

    rad bych vam doporucil novou vegansko-makrobiotickou restauraci v Karline.
    Vari v ni muj ucitel, dlouholety kamarad.

    Zkuste :)

    https://www.facebook.com/...069229123102617.-2207520000.1428585799./1072829936075869/?type=3&theater
    https://www.facebook.com/veggiegardenkarlin/timeline?ref=page_internal

    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Umírá se na jídlo, varují lékaři. Riziko roste s oteplováním
    http://zpravy.aktualne.cz/...ruje-who-riziko-roste-s-oteplovanim/r~2b304a18dd2911e49e4e002590604f2e/

    Takže lokálně ;)
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KATHARIINE: Topinambury dobrý. Pestuju je uz pár let. V podstate takova batata.
    Zazivaci problemu muzou byt pokud se neoloupou, nebo se smazi, to je pak pekna traskavina do srev.

    Ale maj takovou typickou nezamenitelnou chut a ona cloveka po case omrzi... nejsem sam kdo to tak ma:)

    Treba na zahusteni omacek supr. Nebo vareny, oloupany a nakrajeny s trochou sojovky, jako zimni salat taky parada.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam