• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KATHARIINE
    KATHARIINE --- ---
    Co ty topinambury, otázka už tu padla, máte s nimi zkušenost? Či osvědčené recepty?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    STAROJDA: Vsak ja se cas od casu ozvu:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ITCHYHEAD: tyjo to zní lákavě, ale momentálně to nemáme kde skladovat v požadované teplotě :). Tak za pár let až bude domek, tak zas dej vědět :)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Ahoj,

vanoce se blizi a u nas doma dochazi jecmenny slad a ryzovy sirup. Shanim ctyri lidi pro skupinovy nakup 25kg kyblu ryzoveho sirupu a jecmeneho sladu. oboji od sladovny bruntal. Cena cca 85kc/kg. piste mi prosim do posty. Kdybyste chteli, mohu vam pri te prilezitosti vzit i jine velkobaleni z countrylifu, napr 1.3kg javoroveho sirupu sunfood za cca 650kc.

diky!

petr
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    MILLY: teda je to taky extrém, ale česnek nebo obecně cibuloviny jsou přírodní antibiotika, stejně jako lichořeřišnice. imho je to docela dobrá meducína a může rychle zafungovat.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    dukladny vysetrenim krve/moci v laborce nic nezkazis. ale nenech je delat unahlene zavery a davat ti hned leky. zaroven bych sel za altewrnativnim doktorem, ktery ma schopnosti videt proudy tvych energii a pomoci ti najit pricinu. tam teprve muze makrobiotika pomoci v ocekavane sile a rychlosti.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    SUNRISE: Ještě dodatek: svaly souvisí s játry, pálení v krku je horkost, zvedání žaludku může značit např. prochladlou slezinu nebo přebytek vody v břiše. Pošli kdyžtak fotku jazyka, ať vím víc; chceš-li, můžu Tě odiagnostikovat podle čínské medicíny a doporučit léčbu. (Kdyžtak do pošty) Rozhodně bych si ale radši k tomu doktorovi zašla, protože měsíc je docela dlouhá doba. Pokud to nebude nic vážného a jen ti dá prášky na bolest, nemusíš je brát, že ano :)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    MILLY: Jestli to trvá už měsíc, tak bych si radši nechala zjistit, co to je, aby to nebyla borelióza nebo něco podobného. Jinak jako první pomoc doporučuju se ládovat kurkumou (klidně několik lžiček denně) a působí protizánětlivě, proti bolestem atd. A jarní cibulku cca 30 cm denně.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    STAROJDA: souhlas. mb neni reseni na rychlo, ale spis cesta k vyrovnany/zdravy zivotosprave. nejaka jeji extremni forma je volba pro akutni pripady, ale vyslovene cil to taky uplne neni, spis moznost.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MILLY: tím pádem musíš ale jet nejvíc hardcore makrobiotiku včetně denní rytmů, poměrů složek jídla apod. Tj něco co provozuje dr. Strnadelová. A i tak tím nevyléčíš asi něco akutního, ale spíš dlouhodobě vyrovnáváš energie v těle. V tom případě bych ale doporučil právě navštívit takovéhoto doktora (např právě Strandelovou) a nechal si naordinovat radikální MB léčbu. Hodně lidí co si mysleli, že dělají správnou MB Strnadelová dost spražila.

Nicméně nechť se vyjádří i další, já sám jsem pořád spíš jen teoretik s malým (úzkým) rozhledem.
    MILLY
    MILLY --- ---
    STAROJDA: No, ale co vím, tak makrobiotika byl vyvinuta speciálně za účelem léčby stravou právě. ;-) Prášky jsou...- "energerický extrém", že..- mimo rozsah "pásma zdraví", podle mě známých makrobio. tabulek.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MILLY: léčba stravou je dost ošemetná - pokud už máš vyloženě nemoc, tak jsou i ty prášky na místě. Stravou se spíš člověk udržuje ve zdraví a nebo slouží k regeneraci.

Na tvém místě bych šel k doktorovi, podstoupil západní léčbu a do toho se regeneroval díky lehké stravě.
    MILLY
    MILLY --- ---
    Ahoj, mám dotaz.. Už snad měsíc jsem nemocná- škrábe mě v krku, zvedá se mi žaludek... a poslední týden mě dost bolí svaly a klouby a dneska zjišťuju, že mě v tom krku už pálí.. (mívám podobné nemoci pravidelně několikrát ročně- až na ty bolesti svalů a kloubů tedy)

Snažím se samoléčit- klidem, dostatkem tekutin, ume- švestky (asi jednu denně nebo i víc), ume- ocet (piju s teplou vodou a dávám do dušené zeleniny a do polévek), vařené obilovony (rýžová kaše celozrnná, jáhly hodně, pohanka), pokud možno čerstvě dušená zelenina, trocha arame řas, misa, zázvoru, česneku, červené čočky, kyselého zelí, jarní cibulka, trocha salátu. Minimalizovala jsem tuky, mouku, sladké včetně sladů. Přiměřeně piju (snad)- hlavně mátový čaj a tak.

Už týden zvažuju návštěvu obvodního lékaře, kterou odkládám, protože se obávám, že mi zas předepíše jen něco na bolest a na zánět, v lepším případě. Léčím se se sníženou funkcí štítné žlázy.
    Nechci brát prášky, ale mám pocit, že to takhle nikam moc nevede. Potřebovala bych být aktivní.. (jít vydělat nějaký peníze a tak) a takhle to vážně nejde, když je mi pořád špatně.

Jak byste to řešili? ;-) Máte nějaké zkušenosti s "léčením" od odborníků na makrobiotku- z nějaké poradny?

Ptám se i na makrobiotika.info a asi zkusím ještě i Jíme jinak.. Už fakt nevím. :-/
    VODA
    VODA --- ---
    “Mezi čerstvým a shnilým existuje tvůrčí prostor, z něhož vycházejí mnohé z nejpodmanivějších chutí.” (Sandor Katz, Umění fermentace)
    River Cottage Food Fair 2014 | Sandor Katz
    https://www.youtube.com/watch?v=m6Q4-5M1POw

Umění fermentace I: Čtyři důvody, proč fermentovat | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/umeni-fermentace-i-ctyri-duvody-proc-fermentovat/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    New study finds significant differences between organic and non-organic food - Press Office - Newcastle University
    http://www.ncl.ac.uk/...new-study-finds-significant-differences-between-organic-and-non-organic-food
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    kolekce 300 fotek jídel od Martiny (id VODA, s jejím svolením) pro případnou inspiraci....škoda, že to není focený lepším foťákem, dal by se z toho udělat nějakej tumblr blog. Kdyby někoho napadlo, kam dál to šířit, tak jsou dveře otevřeny

http://ulozto.cz/x15krCAq/fotky-makrobio-jidel-rar
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    _AGATA_: nevim jak jidlo, nicmene urcite trpelivost 4-14 mesicu a poradne prokrvovat pohybem (beh, joga)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _AGATA_: není to potravina, ale bylinka -drmek. A pak teda vysoké dávky věcí kde je b-vitamín, zejména B12.

A teda pokud má pod těch 18% tuku, tak přibrat tuk. To je základní ochraný mechanismus který se dá ošidit leda hormonálními injekcemi na spuštění menstruace - hubená matka je tělem vyhodnocená jako matka, co by ji těhotenství zabilo a tím by zemřelo i to dítě.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    _AGATA_: Jednoznačně celer (nať i kořen). Podle TCM jsou problémy s menstruací způsobeny hlavně játry a celer pomáhá odstanit jaterní horkost a ucpanou čchi. (Dokonce mi říkala kamarádka, že jí celer poradila její gynekoložka a prý to zafungovalo. Kéž by bylo více takových doktorů.)
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    STAROJDA: ARQANA: díky moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam