• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JEECRAFT
    JEECRAFT --- ---
    ANABEL_LEE: diky, az bude cas zkusim :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: samozrejme lze alternovat, zejmena ta tvarohova slozka
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JEECRAFT: v podsate je to cheesecake po cesku .) akorat do tvarohove vrstvy pridavam dynove pyre a pernikove koreni, je toho pak trochu vic.

    na korpus 400g osvedcenych susenek (k te dyni se moc hodi kakaove bebe dobre rano) a 100g masla, utlouct, smichat s rozpustenym maslem, vystlat formu a lehce zapect (alternativa je udelat si krehke testo z receptu).

    Dale vemes tvaroh a pul az dva, neco dynoveho pyre (to se dela tak ze se dyne nakraji a vypece, vypecena voda se slije a co zbylo z duzniny se rozmixuje), 4 vejce, 100g cukru, pernikove koreni (nebo dle chuti jen skorici atd. mozna by sel i zazvor nebo trochu chilli). Z vyse uvedeneho zrob hladky tvarohovy krem, ktery umisti na spodni korpus ze susenek. Mozno udelat pul tvarohovy cisty a pul s pridavkem kakaa a kakaovy krem nakydat ruzne po buchte.

    Cele se to pece, nebo spis susi, pri 170-180 C klidne hodinu dle tloustky tvarohove vrstvy, ktera musi byt pri vytazeni dortu lehce zaruzovela nahore. Po vychladnuti lze konzumovat, nebo lze jeste nazdobit sezonnim ovocem a pokapat nejakou zelatinou, pokud se tak ucini kdyz je dort jeste uzavren v pecici forme, zatece zelatina do horkych susenek a je to docela dobre :)
    JEECRAFT
    JEECRAFT --- ---
    ANABEL_LEE: dynovy cheesecake zni zajimave - podelis se o recept? :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    mi sladka dyne moc nesedi do slanych jidel, mam na to chut jen nekdy, ale delam dynovy cheesecake a ten je famozni, a chci zkusit nejake rezy s cokoladou...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    THEO_PHIL: Polívka je jistota, základní úprava pak je pečení - z toho se dělá pyré a to je výchozí bod na leccos dalšího. Dýňový chleba, dýňové noky (půl těsta dělá to pyré), atp.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THEO_PHIL:

    0. V suchu dozrálé dýně vydrží celkem dlouhé skladování http://www.preklad.cz/ekostatek/dyne.html

    1. část toho sesbírat na přímou spotřebu jako malé. A nebo na zavaření pyré. Menší plody mají lepší chuť.

    2.

    sladké
    buchty všeho stylu (lité, třené, muffiny) , kde zamícháš část nastrouhané dužiny. Nebo americký páj - křehké těsto a na to náplň dužiny, cukru, vajec a koření typu hřebíček, skořice, muškátový květ a tak. http://en.wikipedia.org/wiki/Pumpkin_pie
    Určitě to půjde nějak zamotat i do sladkého štrůdlu.

    slané
    upéct či ugrilovat plátky s bylinkama a dobrým olejem
    přidávat do zeleninových směsí na pánvi, případěn udusit s bylinkama jako omáčku na těstoviny.
    kaše dělaná stejně jako bramborová, případně naředěná bramborama
    slaný štrůdl se sýrem
    risotta
    quiche
    hranolky - nakrájet na hranolky a osmažit ve vysoké vrstvě oleje.



    3. nadělat neutrální pyré a zavařit, či zmrazit ho - jako rajčatový protlka. Pečenou a nebo dušenou dýni bez ochucení rozmixovat na kaši a zakonzervovat.



    Epizóda 04 : Tekvice | Nebíčko v papuľke
    http://www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-04-tekvice
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    hokaido polívka nebo jen tak opíct nasucho na plechu. mňam :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANYNA: Co s tim? Mate nekdo naky dynovy recepty...mam teda zatim jednu mensi hokaido, ale stejne si v zaplave dalsi zeleniny a ovoce moc nevim rady...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OGMIOS: Tak jsem ti dnes vyfotila první sklizeň. Podle všeho se jedná o křížence různých druhů tykve velkoplodé.



    Takhle vypadá ten záhon. Je dlouhý několik metrů, vzadu je dřevěná konstrukce.


    A tady jednotlivé dýně pár týdnů zpět:

    Např. tyhle


    a tyhle pochází ze zakoupených dýní stejného druhu. :-)


    Tyhle taky, ale už vypadají podobně jako ty první.


    Tyhle dvě jsou také ze semen ze stejného druhu. Ta vlevo výrazně vyrostla a zežloutla (je to jedna z těch dvou velkých na první fotce), ale už v téhle fázi je vidět, že je úplně jiného tvaru, než ta vpravo. :-)


    Nějakým dvěma nadšeným pěstitelům z místního klubu jsem letos zasílala semena, kdybyste našli čas, ráda se podívám, co vám z nich vyrostlo. :-)
    TYET
    TYET --- ---
    PABLITOS: ano, počkám do rána, taky mi nic jinýho nezbývá
    TYET
    TYET --- ---
    LUKAS: co jsem viděla, má hovínko řidší než ostatní slepice, ale nemá v něm krev, plné vole, jak se to pozná? prohmatat? je na tom vlastně pořád stejně, ani horší, ani lepší, sama vyleze ráno z kurníku, polehává pod keři, pak si zase sama vleze zpátky, zítra volám veterináře, uvidím, co mi řekne
    LUKAS
    LUKAS --- ---
    TYET: ještě mě napadlo, jestli něco nesežrala.. nemá plné vole?
    LUKAS
    LUKAS --- ---
    TYET: co trus?
    GIO
    GIO --- ---
    SELECTOR_IX: nejsi prvni,a le pry ne.)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mě napadla sekyrka, ale to asi nebude vtipný :)
    TYET
    TYET --- ---
    prosím o radu: jedna z našich slepiček není od rána ve svý kůži, hodně pije, jedno oko má zkalený, nežere a stojí celá načepýřená stranou od hejna, často na jedný noze, prohlíželi jsme ji a není na ní nic vidět, napadá někoho něco?
    JAGA
    JAGA --- ---
    POZVÁNÍ
    Setkání přátel permakultury - Toulcův dvůr Praha, 31.8. - 2. 9., přednášky, besedy, filmy, workshopy, setkávání... více info na www.permakultura.cz, Události, pak na spodní liště prokliknout na Kalendář (nikdo to tam nemůže najít).
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Ukázková semenářská zahrada Arche Noah | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/ukazkova-semenarska-zahrada-arche-noah/
    JAHRIDER
    JAHRIDER --- ---
    DENDROBATA:
    moc pěkné....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam