• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    OGMIOS:
    KAIRRA: Nebo zkusit vychovny rez:-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAIRRA: kdyz vyrostou moc rychle tak si poridis dalsi ;)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KACHNIK: jo, tohle zní hezky, dík :) S tím spěchej pomalu je to fakt, osobně to vnímám stejně, ale trochu mi to kazí ty děti - rostou strašně rychle! Za pár let je nějaká moje zahrada nebude zajímat a já bych ráda, aby si ji užili, dokud jsou z toho taky tak nadšený :)

    No budu sem občas chodit spíš pro nějaké konkrétnější rady
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KAIRRA: Když jsme se natěšení nastěhovali v květnu z paneláku do baráku, kde také zahrada ležela dlouho ladem, tak jsme nic extra naplánovali. Pak nám to nedalo a jeden večer (mám dojem, že už to byl pomalu červen) po pár panácích jsme zryli jeden záhon a nakoupili v zahradnictví pár sazenic, co měli, okurky, rajčata, cuketu, už toho moc nebylo na výběr. Na odpočaté půdě to rostlo jako divý, my z toho měli radost a dvojitou že to nedalo moc práce. Takže určitě doporučuji něco málo zrýt a nasadit tam něco nenáročného co máte rádi a udělá vám radost, jestli máte čas a přístup už od jara, tak třeba i pytlík ředkviček, špenátu a hrášku. Na kraje nějaký plevele jako je dobromysl nebo máta (ať je co do drinku). Pomalu pozorovat a nasávat prostředí, kultivovat až v průběhu relaxu. Jo, na tůjích bych asi upálila čarodejnici, ty taky nemám ráda. Ovocný stromy bych v klidu nechala, každý rok prořezání nepotřebují a vy aspoň zjistíte jak a co plodí. Na přemýšlení o permakultuře a zahradní architektuře pak bude celá zima napřesrok, kdy už budeš vědět mnohem líp co kde chceš. Hlavně spěchej pomalu.
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    OGMIOS: Jj. To bylo první co jsem tam nechala spáchat. Nějak moc nechápu proč má někdo potřebu dávat na zahradu jehličnany. Tyhle jsem tam nechala, aby tam byl alespoň nějaký stín, neb ty stromy jsou jen u kraje, zbytek zahrady je na slunci a v létě se není kam schovat. Navíc máme suprovního souseda. Vaří perník a je překupník kradeného zboží ( což není drb, to je holý fakt ). V celém baráku má jediné okno a to je na naši zahradu a ty stromy, to alespoň trochu kryjí. Věř, že jsem byla a stále hodně jsem na vážkách, zda je setnout či nikoli. Ale asi půjdou dolů..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: no jihovychod je dost zasadni a pri ty vejsce a hustote podle me berou vetsinu slunce. uvidis jakej to bude rozdil. ja mel polovicni lisky a v lete sem to uz nevydrzel a serizl a najednou tam bylo tolik slunce az sme koukali a to sem si rikal ze pri ty vejsce to nemuze slucne brat. proc bych zacal stromamam jako prvni je to ze pri pokaceni stromu a jejich naslednem odstraneni si ten pozemek znovu zvores.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    DENDROBATA:, OGMIOS: diky. Ja ty kachny resim v nejakem strednedobem vyhledu, tak postupne sbiram informace. Myslim, ze by se to u nas nejak dalo pojmout, nejvetsi zasek je to, ze stale nemame uplne vesnicky lifestyle a klidne si v lete odjedeme na dva tydny se rekreovat. Ale v tom strednedobem horizontu si aspon zajistim nejakeho kachniho hlidace.
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    OGMIOS: No právě je to šílený. Ono kdyby to šlo dělat rychle tak ok, ale jde to strašně pomalu. Na pozemku chci mít stromy, bylinky a zeleninu. Bylinky takřka všude, neb bylinkama se částečně i živím.
    Tmavá není, to se opravdu jen zdá. Ale je pravda, že ty stromy jsou na špatné straně - jihovýchod ( zvažuji jejich pokácení).
    MNĚ JDE PŘEDEVŠÍM O SROVNÁNÍ ZAHRADY. TEDY ABY BYLA ROVNÁ A UŽ SE PO NÍ DALO ALESPOŇ CHODIT. 2X JSEM SI NA NÍ UŽ VYVRKLA NOHU. NENÍ VŮBEC VIDĚT KAM ČLOVĚK ŠLAPE.
    Co se týče toho půjčení a zorání. To už jsem taky psala několikrát, především v prvním dotazu. Sousedi tu nefungují. Jeden soused to zoral a pak se na to vybodnul. Proto je to zorané a zarostlé. Žádného jiného mužskýho se mi tu nepovedlo uhnat ( a že nejsem zrovna ošklivá ;-D ). Dělám si legraci, ale prostě se sousedy se tu nedá počítat, všichni jen na svém písečku. Proto to tady řeším a snažím se dopídit jiného řešení, protože mít tak velkou zahradu a nemoci ji používat je k uzoufání.
    Dokonce i tu variantu s místním povalečem jsem zkusila. Dopadlo to jak píšeš. Přišel jednou - 2 hoďky makal u toho se vožral a s tím že se na to může vys...t odešel a už se nevrátil. :-(
    Tedy proto se mi ta varianta s navežením líbí nejvíc. Je to rozhodně něco jiného než co jsem už vyzkoušela. Zkusím zajít na obecňák s tím, aby všechno, co z obce shrabou a posečou nenaváželi na pole, ale k nám. Uvidím jak pochodím.
    KUATO: Už jsem to tu psala. Žádná půjčovna tady tuto vymoženost nenabízí ( na druhou stranu je to mezera na trhu...... tedy mít na to, tak si jej koupím a investice by se mi i mohla vrátit zpět :-D )
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAIRRA: ja to udelal tak, ze jsem nejdriv vydobyl minipolicko, ktere jsem osazel/osel. ciste na zkousku, a abych mel uz ten prvni rok nejakou radost ze sklizne :). dost na tom zarostlem pozemku radili slimaci. a ted uz jedu systematicky...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    bezva příležitost se uvést :)
    podědili jsme malou zahradu (450m), deset let ladem, dříve však dlouhodobě udržovanou (což je dodnes znát). Nebudeme tam bydlet, ale není problém tam zajet dle potřeby. Chtěla jsem to pojmout v zahrádkářském duchu, tedy relax (a lehká otročinka ;) pro děti a něco málo výpěstků pro nás pražáky z centra, co nemají ani balkón.
    Jsou tam jabloně, rybíz, mraky přerostlých tújí a ještě horší mraky pampelišek. Takže letos váhám, jak tam začít, zda obětovat jeden rok likvidaci těch tújí (mimochodem, jak nejlépe je dostat pryč, aby půda byla použitelná?), boji s plevelem a sázet a sít až na příští rok, nebo prostě chaoticky tam začít dávat rovnou co bych ráda a po kouskách rovnou něco měla. Všichni se těšíme na zahradu, já na manuální práci, děti na hrášek, muž na stinný koutek s lavičkou :D
    Neodhadnu, kolik jsem schopná obhospodařit při dojíždění, říkala jsem si, že nějaká forma permakultury by byla dobrá, ale zelenina se sama asi nevypleje.. No prostě, taky úplně nevím odkud začít takhle v lednu. Prořezat stromy a zrejt nějakej minizáhon? Jak omezit ty pampelišky? Jak na slimáky, když tam nebudu a kachny nenakrmím?

    uf, mnoho otázek se mi honí hlavou, omlouvám se za chaotičnost :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: a pujcit si ho v nejake pujcovne naradi? za den to mas hotove a das za to par stovek.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: a kde bydlis? jinak vim co to je za drinu. ja se snazil takhle vyplejt taky zahradu. 40cm do hloubky jsem vybral hlinu s korenama. prosil to na sejtu, plevel s koreny na kompost a hlinu zpatku, srovnat a zasejt travu. no ve finale jsem uznal ze to je prace zbytecne pracna a neprinasi rozumnej vysledek. tak sem zbytek srovnal, vysel travu a nechal rust. ted mi tam rostou plevele co stejnak pouzivam v kuchyni a navic pravidelnym sekanim se eliminujou.
    ja nevim co presne chces dosahnout za vysledek a mit na ty zahrade. zahonky? travnik? pises ovocny stromy a bylinky. a na zbytku? zkus si to nacrtnout a rozvrhnout na papire.
    navic mi to prijde jako dost tmava zahrada(muze bejt jen tim ze bylo zatazeno). ja bych zacal probranim tech velkejch stromu aby tam bylo slunce. a potom bud sehnat nekoho kdo to znovu "zora" mechanizaci a nebo treba zkusit par pratel a nadsencu a dat se do toho rucne. a rucne zalezi podle toho co kde ma rust. nejlepsi bylo to na podzim zrejt, jen to vobratit. nechat vymrznout a na jare treba znovu prerejt a uhrabat hrabema do roviny. pritom vytvaret zaklady budoucich zahonku a mist kde co ma rust. ja vim ze se mi to takhle rika jednoduse a prace to bude hafo ale neni to nemozny...ale to je potom jak se kdo na co cejti.
    je to huste zarostly travou koukam a to potom jde blbe rejt rovnou. ja to delam tak ze si nejdriv rejcem narezu ten kus co chci rejt na mensi pruhy tak jen aby to slo potom dobre obratit. zajet rejcem do travy a pretnout tu souvislost drnu a pak to cely jde krasne zrejt.
    samozrejme tam kde chces mit zahonky tak se to musi vybrat od korenu nejlip.
    jinak zkusil bych zamestnat na to manualni klidne i nejaky mistni kramovy povalece. vetsinou za par stovek na pivo delaj jak slak. me takhle jeden chlapik delal vykopy na pozemku. jedinou chybu to ma ze vetsinou jak se napijou tak produkce jde dolu :D no reseni je spousta.
    dobry je taky to reseni s mulcem a navezenim novyho kompostu navrch. to ti to srovna a vyradi plevele. nicmene na velkou plochu bude potreba spousta materialu takze spis jen na jednotlivy zahonky.
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    OGMIOS: lol tak mi to pojď ukázat. Rotavátor NEMÁM . Ano na fotce jedné to vypadá jako kousek, neb je to z boku domu a vzala jsem to tam jenom proto, že je vcelku dobře vidět jak hluboké to je. U druhé fotky jsem napsala, že to co je vidět je to samé ze 3 stran. Tedy 3x tolik co je vidět ( 3x celá plocha + 2 fotka). Navíc jsem taky psala, že ručně rýčem jsem se to snažila udělat. A poznáš kde to je udělané?? Ne protože to rychle zarůstá. Za den jsem zvládla sotva 2 m2. Když to chceš dělat pořádně!!! Tedy vyplejt a srovnat. Tímto tempem bych to měla ručně zrobené za 700 dní každodenní práce. ???? :-D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: lol na tech fotkach to je takovej malej kousek ze bych to klidne vzal rejcem :D ale jinak rotavator a nebo proste lidska sila. staci kazdej den kousek a to mas za chvilku udelany. nekoukej na celek ale vem si opravdu kazdej den jen kousek na praci ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FUNTL: pres den je zavirat nemusis ale hrozi ze ti je nekdo nebo neco sezere(soused nebo jinej dravec) ale to je holt riziko. jinak kachny se o sebe psotaraj, cim vic mista tim lip pro ne pac si najdou vic jidla. za potok budou rady. ja je nekdy poustim na reku ale to pak jsou celej den pryc tak klidne je podle me zacni poustet po nejakym case ale udelej si to zaviraci. pokud tam budes mit zeleninu tak doporucuju si kolem zahonku udelat mensi plutek..staci treba 30-50cm aby to neprelezli pac me treba vytahali cibuli za perka sezrali salat a hlavne vsechno poslapali jak sli za slimakama. takze bud plutek kolem zahonku a nebo vyvyseny zahony a je to v suchu. dokola ty slimaky vysbiraj a zahonky ti pak slimaci nesezerou. me bezci zbavili pozemek od kvanta slimaku.
    KABIS
    KABIS --- ---
    DENDROBATA: zavirani neni problem, to je na chvilinku,ale vymena vody a cisteni bazenku uz je moc :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KABIS: Nehledě na kuny a lišky, na noc lepší zavírat.
    FUNTL: Můžou lítat po zahradě ale jsou to dost plaší ptáci, pořád se něčeho lekají a před vším utíkají, dokud by si nezvykly tak bych je raděj moc nepouštěl, mám je zatím půl roku tak sleduju co uměj .. a už se těším na slimáky :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    DENDROBATA: taky dotaz mestskeho devcete ke kachnam - musi se pres den, kdyz nikdo neni doma, zahnat nekam do ohradky, nebo muzou samy obhospodarovavat zahradu (mame cca 600m2 oplocenych)? A jak zvladaji tekouci vodu? Tesne za plotem nam tece potok/ricka, kam by mohly mit celkem neruseny pristup (to uz tedy v dobe, kdy nekdo doma je). Odplavaly by mi do Cerneho more nebo se drzi u svojeho?
    KABIS
    KABIS --- ---
    DENDROBATA: zona 4-5? jj, rikam, nechce s emi pridavat si dalsi denni povinnosti.. 1x za tyden vymenit vodu by problem nebyl, ale takhle blby no... holt to zatim nechame, dekuju :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KABIS: Mám pro ně takové ty pekáče s ušima, tož ty jsou vycakáné za den a je poytřeba je obměnit, kybl 10l jim ty dva 3 dny vydrží .. no a jakmile začne mrznout musíš denně dolévat teplou vodu ..jsou to vodní ptáci .. tož to tu zahradu máš v zóně 4-5 .. to se blbě o to stará když musíš dojíždět
    LINKOS: ty biologcké přípravky s živými organismy nemusí po expiraci fungovat (Polyversum, simbivit) ty minerální výtažky a oleje budou v pohodě IMHO
    KABIS
    KABIS --- ---
    DENDROBATA: co znamena vetsi nadrz? :) (kachny bychom chteli, ale pridavat si denni povinnosti s 2.5-3h denne stravenyma na ceste dojizdenim, kdyz uz jich tak mame dost, s emi fakt nechce :)) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam