• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: taky bych jim jeste dala sanci - zkouselas je nejak prorezat?
    NYA: a kolik mulce davas? ja to tak jako posypu zavadlou travou nebo senem (slamu nemam snadno k dispozici) a nic mi tim neprorusta. jinak jak jsem ti psala jinde, osvedcilo se mi davat na okraje zahonku napr. lichorerisnici (a treba kopr, koriandr, k vetsim vecer mesicek a podobny "krovi") - zakryjou velkou plochu, plazej se kolem, jsou uzitecny a neni problem je dle potreby (a doslova i chute...) redukovat.) btw. jsem zjistila, ze kdyz takhle protrham lichorerisnici i bez korenu, tak na miste, kam ji odlozim, dal pokracuje v rustu - hazela jsem ji takhle pod strom nebo na dilci kopky po zahrade, at to zavadne a ze to pozdeji vyuziju, a ona se vzdycky obalila kvetama a nerusene pokracovala dal.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: zkus ji posekat a nechat narust znova a jestli zacne plodit tak supr a jestli ne tak ji muzes zlikvidovat.
    NYA
    NYA --- ---
    jo a ještě jeden dotaz - chci tu zlikvidovat místo zarostlé ostružinami, které neplodí. uvažovala jsme, že místo pokosím křoviňákem, nasypu tam koňský hnůj a pak zamulčuju kartonem a nechám rok tak ležet a pak přeryju.
    chtěla jsme se zeptat, jestli jste někdo dělal neco podobného a jestli není ostružina takový nezmar, že tohle stejnak nepomůže?
    NYA
    NYA --- ---
    no .. jinak chtěla bych se zeptat, protože vytvářím zahradu první rok (resp. rok a půl, ale je to jeden celý rok..), mám tu starý sad, který leta nikdo neudržoval a je zarostlý pýrem a vysokou trávou..
    můj plán je postupovat po takových částech, které zvládnu obdělat, vždycky zkuturnit nějakou část, pak ji stabilizovat do nějakého perma-režimu který už nebude tak pracný, a pokračovat na dalším kousku ..

    nemám na to žádný kurz, vycházím víceméně jenom z předchozích zkušeností, pozorování a intuice a sdílení zkušeností pokročilejších zahradníků.
    letos jsem řešila to, že mulč je sice dobrá věc, ale že pokud nemám domluvené hranice s pýrem, tak mulčovat vlastně nemohu, protože mi tím mulčem proroste a pak s tím mám víc práce než kdybych nemulčovala.
    tak jsem dospěla k tomu, že mulčovat budu až druhý (třetí) rok co tam mám záhonek, když se skladba plevelu už změní. kamarádi mi poradili, že pokud budu kolem záhonu důsledně vyžínat trávu, tak mi ten pýr do záhonu už taky nepůjde..

    pak mám ještě jeden dotaz - chápu to správně, že teď před zimou je dobrý záhony dobře zamulčovat, že je ta sláma krásně zapracuje do půdy?
    a další věc - mám spoustu listí z ovocných stromů, tak jsem přemýšlela o tom, jestli ho jenom kompostovat, nebo jeslti bych ho taky nemohla použít jako mulč? kdybych měla sekačku, který mi ho rozseká, tak o tom nepochybuju, nevím ale, jestli je to vhodný udělat i s celými listy..
    NYA
    NYA --- ---
    včera jsem viděla mooc dobrej film o půdě a kompostování. pokud jste ho ještě neviděli, doporučuju :)
    nejvíc se mi líbila myšlenka, že nezáleží na tom, na jaké půdě člověk pěstuje, protože ji nechceme vytěžit, ale naopak vytvářet a stále zlepšovat :)

    _Geoff Lawton - Permaculture Soils.mp4 | Ulož.to
    http://ulozto.cz/xgWKfZM/geoff-lawton-permaculture-soils-mp4

    přišla jsem na film přes tenhle článek
    Zúrodňování půd, struktura půdy, hnojení
    http://www.ekozahrady.com/hnojeni2.htm
    KAREN
    KAREN --- ---
    EVA_: hmm ja jsem s tim spokojena - zalezi, jakou rychlost zaradim. a japonak: proste velka sekaci kudla;)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KAREN: Ty záležitosti k tyčovýmu mixéru většinou česnek jakoby rozcupujou. Tohle naseká a nerozblemcá, . Co je japoňák?
    KAREN
    KAREN --- ---
    EVA_: neco podobnyho mam k tycovymu mixeru - ale stejne radsi sekam japonakem;)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KAREN: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=56533004&tab=4 (dá se sehnat mnohem levněji tuším od Tescomy, případně jsem viděla i na Aukru second handový). Párkrát zatáhneš za šňůrku a je nasekáno. Pak stačí opláchnout ve vodě. :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: my mame treba lis, do kteryho mi zadnej z tech kartacku, co maj v domacich potrebach, nepasoval;) takze nadsene drtim a sekam a ve vetsim mnozstvi strouham
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: tohle se taky nestrouhá skrz
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: No právěže taková klasická Přemkovina (dle názvu klubu) je protáhnout lis takovým tím kartáčkem s tuhýma štětinama na tyčce, je to raz dva...
    URPUTNIK: Kilo máme ani ne na měsíc :) Mražení česneku (celých stroužků) je naprd, když už jej nemám jak rozumně uchovat tak utřený naložit se solí a olejem do zavařovaček .. vydrží v chladu a temnu
    Jinak to skladování celých věnců hlavně ve větraných prostorách, klidně v kuchyni na trámu
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: jo, tak to znam podobou vec. akorat se to rozskrabe, nestrouha skrz. lis z Ikey neni spatnej :)
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    mražení česneku nelze považovat za udržitelné ,je to jaksi proti přirozenosti věci...,nebo mimo téma,ale nejlepší je ho dobře uložit ve správné komoře ,pak když to nejde, tak třeba nasolit(nastrouhat a smíchat s mořskou solí),občas jsem česnek pobouchal i v hmoždířu, strouhám ho obvykle

    pokud máte sousední pozemek louku apod,tak těch slimáků je daleko víc než dokážou sežrat,prostě to nedávaj,byly tu sezony kdy jsem jim ty slimáky házel a ani si jich nevšimli,tam je u běžců ale dobrá prevence, že už z jara ti běžci vyžerou první přeživší slimaky po zimě co nakladou všude vajca
    KAREN
    KAREN --- ---
    VEVER: komu se chce cistit lis, ze?;)
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA:
    Je to bezva :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: info z netu ;). mimochodem, o strouhani cesneku slyslim poprvy :)

    Mražený česnek

    Česnek můžete mít doma v dobře větrané místnosti na suchém místě v copu, nebo si jej můžete zavařit či naložit, ovšem nebude mít chuť jako čerstvý.

    Další možností je česnek zmrazit.
    Oloupejte jednotlivé stroužky, pořádně je osušte a dejte je do sáčku do mrazáku. Na druhý den až bude česnek zmražený, hoďte s ním lehce třeba o linku a zase vložte sáček do mrazáku. Stroužky se oddělí a vy si je budete moci brát podle potřeby. Česnek, který vezmete ze sáčku, nechte rozmrazit a můžete s ním pracovat, tak jako by byl čerstvý. Výhodou zmrazeného česneku je, že chutná téměř jako čerstvý, neztrácí svou chuť a aroma.
    Navíc jej ochráníte před plísní a hnilobou.

    Tento mražený česnek vám může vydržet až do další sezóny.

    Poznámka: česnek mražením měkne.
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: A jde to pak ještě nastrouhat do bramboráků? To je tak nějak 90% toho na co ho používám :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: dá se v poho mrazit. nebo naložit do oleje
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: V komoře to vyschne, vyzkoušeno. Jinak by mě to taky zajímalo :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    stal jsem se stastnym majitelem zhruba kilo ceskyho cesneku .. ale pac bydlim v panelaku a moje spotreba cesneku odpovida bezne populaci, kde to mam skladovat, aby mi to nevyklicilo a neshnilo? par z nich totiz uz klici .. na balkon do pisku se bojim, ze mi v zime zmrzne (byt teda praha, no) .. nedo do komory? tam je tma a sucho, ale zase pokojova teplota :( nebo daj se treba oloupany mrazit? to ale predpokladam je dobry tak akorat na to ho pak drtit a certvi co to udela s chuti :[
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOCOURR: btw. z asi 70-ti řízků se mi chytla asi desetina, na to, jaký by to měl být "plevel" je to dost málo, asi budu někde něco dělat špatne...nezbývá než pokračovat v experimentech a metodu vypilovat ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam