• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    PETAW: kdyztak se ozvi - dam ti hokaido (zbylejch par semen mam na chate na vysocine) a muzes si je vyprostit;) loni teda byly mensi, ale zas jsou otuzily;)
    PETAW
    PETAW --- ---
    KAREN: prave ze nemam. Chcela som maslovky najekej nie F1 na semenarenie, co je dost pozaidavok, ked sa tak divam do ponuky Sema. Jak sme konecne na vsi, nakupy su chaoticky nekoordinovane a neskore. Ako rajcata, ehm... Priniesla som zo Zelnaku tri hokkaida, dve z toho prelomene, ale zda sa, ze to daju.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ZRNKO: Kdy vyséváš a připravuješ semena nějak specielně nebo rovnou z dýně do země?
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    přímé výsev dýní dělám už pár let,zkusil jsem to i na poli ,no problem,bezstarostí
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: tak ta trhovkyně měla poslední dvě a už jsou u mě :), zbytek semen co mám zkusím vyset přímo do záhonu a uvidím, snad na podzim něco sklidím...
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    ZUZKAOU: Uff zrovna se mi vykořenila na tak blbym místě ze ikdybych tam vypustila ovce tak se sni nepoperou:/ je to mezi nasim holubnikem a sousedcinym domem. Kde je cca 30cm mezera. Sousedka nadava ze ji plesnivy a vlhnou zdi a my se nedostaneme k okapum ale zkusím ji naškubat za humny kde ji jsou fakt plný straně a vyzkouším udělat catny a nebo marmeládu. A ikdyž bude dobrá, tak se nedám a prostě ji zlikviduju. A holt asi ač nerada tak sáhnu po chemii od jedlý zahrady je to daleko ale kousek od jímky s prepadem tak kvůli tomu jsem hledala nějaké nechemické řešení.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Mně taky připadá skoro zbytečný ty dýně předpěstovávat. Transfer ven je pro ně skoro vždycky takovej šok, že se zaseknou. Zastávám přímý výsev, nevěš hlavu, Kocoure ;-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: ja to vzdycky davala do kvetinacku s hlinou a bez problemu - ted proste vemu semena a vyseju je rovnou do zahonu. jinak na moravaku jsem minulej tyden trhovkyni s nakejma sazenicema hokaido zahlidla...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: ja jsem si dal pred mesicem naklicit semena Hokkaida a akorat to nabobtnalo a zplesnivelo...par jsem jich zkusil dat rovnou do hliny a zatim taky nic, snad sezenu nejaky sazenice v brne na trhu, jinak jsem letos bez dyni


    Vam ostatnim Hokkaido klici dobre? Loni mi to klicilo bez problem a letos nic...kde he chyba?
    KAREN
    KAREN --- ---
    PETAW: a semena mas? ja teprv vysejvam - posledni lonskej vysazenej predpest skoncil ve vetru a desti na maderu, tak jsme dali semena a valilo to uplne v klidu. muzu pripadne dodat nejakou domaci dyni ze sklepa;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETEKKA: v okamžiku kdy začne strašlivě smrdět, je zralá ...


    ANAT0MI: Nechat spásat - ovce a kozy ji žerou vcelku ochotně. Případadně na začátku zimy posekat, spálit, vyhrabat oddenky (jsou léčivé, užívá je tradiční čínská medicína), půdu přeorat a nebo teda zatraceně hluboko překopat. A pro jistotu ještě jednou hodně hluboko překopat/rozorat na jaře. Množí se vegetativně, takže pokud se seká ve vegetační období, tak se jen rozmnožuje. Ale je jedlá a vcelku i zdravá.

    http://zkvaseno.blogspot.com/2015/05/kridlatka-japonskasachalinska-i-ceska.html

    Hu Zhang - TCM Wiki
    http://www.tcmwiki.com/wiki/hu-zhang
    PETAW
    PETAW --- ---
    Prosim prosim, nemate niekto v Brne alebo Bilovicich navic priesady dyne (hokkaido, maslovka) a pripadne rajcata? Mozem zatial ponuknut akurat ten medvedi cesnak a medovku, co si tu rastie nadivoko, alebo lesne jahodky??
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FUNTL: vejmrda! prima pojmenovani .)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Rettigová o nějakých předpřípravách šneků mlčí. Zde recept Šneci s křenem čili vejmrdou:
    Uvařejí se šneci v slané vodě, dá se do omáčníčku strouhaného křenu, naleje se naň vinného octa, a kdo chce, může kousek cukru do něho dát, šneci se pak vysypou na mísu, přikrejou se servítem a dají se s tím křenem na stůl.

    Další dva šnekovité recepty jsou v podobném duchu. Přičemž třeba o přípravě raků na vaření se celkem rozepisuje, tak bych soudila, že se šnekama se prostě nepárala.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    DENDROBATA: slimák španělského ani jiného původu :-] se nedostane přes ostrou hranu plechu nebo podobného materiálu, kterým by teda musel být obehnaný celý záhon (půjde líp u vyvýšených krabicových -- něco jako úzký pás ostrého plechu připevněný ke stávajícímu okraji / obrubníku, aby to nestálo majlant), řekl bych; nakolik taková věc patří do PK, nevím, ale jak oni jsou měkcí, tak si takovou věc přelézt nelajznou, co pozoruju
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: A namíchat to mezi sušené švestky jo :))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: nasolit a povesit na pude a ususit ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Teď už jenom vymyslet recept na ty španělské :) nemyslím prohnané přes kachnu ... )))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: tak vylezt v papucach na zahradu a parkrat se ohnout a mit obed je snad cilem permakultury ne? :D ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: šak to nejez, víc zbyde :-P
    Mně jenom baví, že prostě vylezu v papučách na zahradu, párkrát se ohnu dolů a mám oběd :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ci na salatovem luzku - jen co je z nej vypakuju .)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam