• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MTO: Need water for that :)

    btw nevíte někdo o studnaři s nějkým zařízením, který se dá dostat do velkým autům nepřístupné zahrady?
    MTO
    MTO --- ---


    :-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Host: Tomáš Svoboda, energeticky i potravinově soběstačný člověk. Moderuje Martina Kociánová.
    Český rozhlas Dvojka (archiv - Kupředu do minulosti)
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3448072
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROMANICAK: hele v Praze je na trzích(určitě Kubáň, Jiřák a Holešovice), ale musíš tam být brzo ráno.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    supervisor sítě mi sdělil,že chyba je na mé straně,a já ten můj starožitné krám(pc 2004 xp) nemožu donutit ty obrázky natáhnout,kdo chce može se přijet podivat na vlastní oči....

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    OT:
    Nemate nekdo kopr? Potrebuju zavarit okurky a nejde sehnat. Nechci to zadarmo a specha to hodne. Muze bejt i susenej, ale ne drcenej a pokud mozno i s kvety.
    XL1
    XL1 --- ---

    tak sklizeň fíků a ostružin pokračuje..

    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    EXCITE: i na tehle recept jsou třeba ořechy nezralý...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Mám též naloženo :) Totiž na přelomu jara a léta lze ořešák řezat, prořezat a co se zbylymi oříšky na větvích.. do slivovice s nima :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: já to dělám téměř každý rok, většinou se používá kalvados, nezralé ořechy se češou v červnu, pak se nakrájí na čtvrtky, tak jak jsou, tj. zelená slupka a měkký bílý vnitřek s jádrem, nechá se na sluníčku za oknem cca měsíc. Někteří do toho cpou cukr, nebo nějaké koření, dle chuti. Jelikož jde o bylinný likér s blahodárným účinkem na trávení, tak to nijak nedochucuju.

    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KAREN: jo, vloni jsem to dal do mirabelkovice, letos jsem zkusil jabkovici, v receptech píšou že stačí konzumní líh/slušná vodka..
    rum už je ochucenej,tím pádem chuť je částečně předurčená :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    nakladanou orechovku jsem jednou pila a takovej prujem vam teda nepreju :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    EXCITE: ja to stejne bohuzel nestihla, ale prave v tom receptu pisou toto - i proto se ptam na neco osvedcenyho, protoze verzi jsou hromady (napr. s tuzemakem, notfuj...). mela jsem taky pocit, ze to nekdo ze znamejch znamejch nakladal do kvalitnejsiho spiritusu...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KAREN: na ořechovku je, řekl bych, pozdě, potřebuješ nezralý ořechy bez skořápky..nakladají se kolem Svatýho jana, odtud Svatojánský likér..
    Což ten recept, který dává diabolus je takový divný,když říká, "ořechy se skořápkou" :) Ale zkus to a pak poreferuj.. třeba to klapne :)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    KAREN: známá dělá tehle: http://www.receptyonline.cz/recept--orechovka-nasich-prababicek--5136.html a prý je moc dobrý.. já vyzkoušený nemám a letos dělat nebudu...
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak se tak divam vsude mozne, zda se mi, ze tenhle rok bude dobrej na vlasaky; i nas pan Oresak je obsypan, ale jako obvykle z nej orechy padaj jak najaty.
    tak me napadlo, jestli ty zelene orechy (nebo ty spadly nejsou vhodny??) bohulibe nezpracovat na orechovku - mate nekdo osvedcenej recept, prosiiim?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: no to sice bastim ale chutove to neni tak dobry jako hlavka :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Hlavně ty listy můžeš vesele baštit..
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ZRNKO: Díky, tak přehnojeno dusíkem tedy asi nemám. :)
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    ty fotky nenatáhne a nenatáhne,mrtvej brouk,ale budou..

    zelí je zrovna na nich:ranné už má hlávky ,pozdní je teprve pomalu začíná dělat-nejhorší pohroma když to teď napadnou "škůdci",mám to smíšený z kapustama-růžičkovou a rannou-ta už má taky hlávky,kedluby jsem už odtud vytrhal
    zelí dávám na padesát ,pak vytrhám ranný a ty slabý zruším a oni si to volný místo najdou,ted jsou tak 60-80 cm
    svilušky olejem nebo chemkou(taková facka v pravé čas)

    přehnojení dusíkem-mutace krabacení, nerovnoměrné rozložení chlorofylu po listech jak to roste až moc -jsou flekaté od tmavě zelené přes světlě zelenou až po žluté fleky,povětšinou po okrajích,na zemině se drží zelená řasa ,zemina plesnivý atd...
    IPH
    IPH --- ---
    Pozvanka na Permakulturní letní školu 27.7.-2.8. na Ceske zemedelske univerzite v Praze

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam