• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    NYA
    NYA --- ---
    LINKOS: lesní školka
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nějaký typ na prodejce sazenic neovocných stromků?
    KAREN
    KAREN --- ---
    Úvodní stránka - Staré odrůdy
    http://www.stareodrudy.cz/#


    Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...drud-v-regionech-d5m-/hobby-zahrada.aspx?c=A160819_123748_hobby-zahrada_mce
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OGMIOS: zvazuju ze se tam zajedu na den seznamit .)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: to jsem cetl, jen jsem te zkusil jestli nevis neco vic k tomu :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OGMIOS: je to tam i cesky (to jsem predtim nevidel) -- setkani lidi, co napric evropou chystaji deklaraci csacek/kpztek/komunitou podporovaneho zemedelstvi. chapu to tak, ze jde o to, aby tihle CSAckari reprezentovali sve zajmy a predesli komodifikaci tohohle distribucniho modelu. je tam i program setkani a texty o tom projektu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: a to je co?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ostrava – The third european csa meeting
    http://ostrava.urgenci.net/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a ještě mám od ID VOSTER recept na aroniový likér (kurzivou jsou moje poznámky) - na 1kg aronie, 500g cukru a (asi půl litru) alkohol (světlého, možno použít i nepitelné domácí pálenky, jen je potřeba jim dát víc času). dám to celé do lahve a alkoholu tak aby to bylo ponořené a jednou týdně to míchám (není potřeba). Pak jen scedím a hotovo. nechávám to cca 2 měsíce čím dýl, tím líp

    vylouhované bobule nevyhazovat, jsou sladké a silně alkoholické, něco jako višně v rumu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: dá a zatím všechny návštěvy, co tu byly, tvrdí, že je to delikatesa (a děti to pijou velmi nadšeně).

    VEVER: fotila jsem recepty na aronii z kuchařky a dávala sem: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] - já dělám ten třetí odzhora v pravém sloupci (džem) a je to taky super, s tím rumem to fakt suché není (a voní!!!). Ale já marmeládám moc nedám a děti preferujou meruňky a jahody, takže tuhle vařím ob rok.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MAR_TINA: Já dělám z aronie marmelády, ale chce to naředit třeba jablkem, jinak je to poměrně suché a tak jako to drhne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tys dělala aroniový sirup? fakt se to dá pít? mám velký strom a každý rok ho ...nechávám ptákům :)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: U nás jedem šťávy taky ve velkém. V sezóně dělám v podstatě každý týden nějakou. Mám na to i odšťavňovací hrnec ale třeba třeba šťávu z rakytníku nebo šípku v tom neudělám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: tak s tím rakytníkem dej pak vědět, ten jsem sázela letos a taky doufám ve šťávy (jsem na ně úchyl, ale v pětičlenné domácnosti sirup mizí strašnou rychlostí a furt lepší z opravdové ovocné šťávy a cukru než s chemickými konzervanty).
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: já to právě pořád odkládám, ale už ho objednám. Jestli zvládne angrešt, rybíz i aronii, tak není co řešit. Navíc mě láká představa, že zvládne i šípky a tajně doufám v rakytník. Dneska jsem hodinu pasírovala borůvky a u toho nadávala proč ho ještě nemám :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: rozhodně já lituju, že jsem ten nástavec nekoupila hned na začátku sezony (nebo loni) - červenej rybíz jsem odstopkovávala jak debil a z odšťavňovače (od Zelmeru, jeden z mála opravdu blbých kaufů) byla výtěžnost proti lisovacímu nástavci asi 1/2 až 2/3.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: jj, přesně na tom, nejdřív aronii a o pár dní později mix rybízu a angreštu - rybíz jsem ani neodstopkovávala a taky to šlo! Jen to chtělo pak procedit přes síto, aby šťáva byla čirá (u aronie jsem to udělala, u angreštu se na to vykašlala, a ten aroniový syrup je hezčí - i když samozřejmě roli hraje i to, že mi ten mix rybíz-angrešt mírně zželíroval, zase jsem nevychytala teplotu :-(

    ZATAMOKO: mám Bosch Mum 4655; kMix má, pokud vím, ID Mar_tina a právě ta mě na ten nápad s lisovacím příslušenstvím navedla (tady: [ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] )
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TRISSIE: co máš za robota? Koukal jsem Kenwood kMix 51.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: to jsem ráda že chutná :) Odšťavňovala si na tom nástavci na Boženu? jestli jo, tak další důvod si ho konečně pořídit ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: no já právě tohle běžný tempo znám a vím jak to pak vypadá po letech..ale chtěl jsem jen upozornit ostatní ,kdyby se do toho chtěli pustit ať pak nemají deprese ,když budou na třetině tvého výkonu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam