• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    YEMANJA: no tohle jsem chtel vedet. Na intenzivni zeleninove zahony dodej kompost, kompost a zase kompost. Zacni ho vyrabet ve velkym a nebo si dovez co muzes. Dodej stopovy prvky. Za mne cilova vrstva kompostu pro prvni rok je +-10cm. Kazdej dalsi rok pridej aspon 3cm. Vrstvit neorat. Kompost ma pak funkci i jako mulc. Orat/ryt pouze v pripade vyskytu skudcu ktery musis vyrejt. Pred navrstvenim je nejlepsi zbavit plochu upornejsich plevelu.
    Na mene intenzivni plose jedleho lesa muzes mulcovat a tim kompostovat plosne. Tohle jsou moje takovy postrehy po letech jak se postupne propracovavam ruznyma zpusobama od neurodnejch pud k "ty kraso to to roste" :D
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    OGMIOS: možná bych potřebovala přiblížit otázku. Ideál je částečně zásobovat malou rodinu zeleninou. Najít si nějaký funkční model točení tratí a polykultur, aby půda dlouhodobě prosperovala...hlavně teď mám pocit,že půda potřebuje hodně opečovat a nějak vynahradit dosavadní malou návratnost živin. No zas je možná fajn, že pesticidy,herbicidy a podobně se jí taky netknuly. Zbytek zahrady je pomalu doklepávající broskvový sad, kde bych chtěla postupně dojít k něčemu připomínajícímu jedlý les,ale to bude na delší lokte.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: mně tak ne, ale pokud vezmu dopravu jako takovou, tak slisovaný vysušený kokos má cca 1/10 svého objemu ve vlhkém stavu a je lehký, tudíž dopad dopravy dovozu rašelin ze 100 km vzdáleného místa bude podobný jako u 1000 km vzdáleného kokosu.
    S hýčkáním vlastní půdy naprosto souhlasím. Bohužel to neřeší to, že teď u půl květináčků netuším, jestli ty lezoucí děložní lístky jsou vytoužená agastache nebo máta dlouholistá, nebo nějaký plevel ze zahrady (to spíš). A kompost z kompostárny v okolí jsem vyzkoušela jednou a stačilo - vzali jsme odtud před dvěma lety zeminu smíchanou s kompostem a bylo to plný plastovýho odpadu a vůbec to nepřijímalo vodu - chtěla jsem tím rekultivovat mírný svah na dvoře (od původního majitele vybetonovaný do dvou schodů) a když jsem tam něco zalila, voda prostě stekla po svahu dolů jako po igelitu. Použitelně to začíná vypadat až teď, ale stále žádná výhra.
    Nevím tedy, kolik na sazeničky spotřebujete zeminy vy ostatní, já očekávám, že bohatě vystačím se dvěma balíčky, co jsem dneska koupila a každý z nich měl při koupi velikost asi tak jako čokoláda co zdlábnu během 14 dní - po namočení každý 10 l.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: mě taky úplně ne, ale na druhou stranu to je obnovitelný zdroj, což ta rašelina úplně není. Otázka je jestli sem(případně do EU) nevozi kokosy a u nás z toho až dělají různé kokosové vyrobky a vlákno je pro ně odpad.

    Ty obecný kompostarny jsou dobrý, trochu mě štve, že lidi jsou prasata a jsou v tom střepy a kusy plastu, ale to se třeba časem zlepší, až to lidem dojde.
    Ideál je pak kompost domácí, kdy si člověk hlídá, co tam dá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LAETATIO: Je to komplikované a z části souhlasím. Ale řešení vozit kokosové chlupy z tropů se mi nelíbí.

    Volím domácí kompostování a hýčkání svojí hlíny, vylepšování třeba vojtěškou.
    Jinak mi přijde dobrý kompost z místních kompostáren a zemina z míst, kde se trvale odstranuje (stavby apod.).
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: Těžba rašeliny je jedna z věcí, co odebírá naší krajině schopnost zadržovat vodu. Takže to, že se vozí od Soběslavi za plus nepovažuju.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LAETATIO: rašelina se vozí ze soběslavi, kokos odkud? To by mi vadilo hodně.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    kdybyste sháněli zeminu bez rašeliny na předpěstování, tak lidl teď má kokosovou. Za mě super i v tom, že jak je lignocel bez vod stlačenej, snižujou se náklady na přepravu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WASPER: kdy je pul sezony sucho a pak přijdou deště rozpraská každé rajče - to kouzlo se jmenuje zálivka v době sucha.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    WASPER: nebyl to debil. Ale dá se to vysvětlit kratším a jednodušším způsobem :-)
    A ne všechny F1 jsou určeny do skleníku například Tornádo.
    WASPER
    WASPER --- ---
    ESELVIRA: Mno ten článek psal asi debil. Je jasný že když pěstuješ rajčata venku tak F1 což jsou hybridy do skleníku, tak to nebude nejlepší. V současných podmínkách, při pěstování venku kdy je pul sezony sucho a pak přijdou deště rozpraská každé rajče.

    Používání semínek z narostlých plodu je vždy sázka do loterie protože nikdy nevíč jaký pyl oplodnil tvoje rajčata. Přesně proto se kupují sadbová semena. Teoreticky po x-te generaci se vrátí zpět původní genofond divokého rajčete.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    Proč není hybridní F1 osivo vhodné k semenaření?
    https://www.permazahrada.cz/hybridni-f1-osivo-semenareni/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    YEMANJA: a co s tim miatem chces delat? Jakej je ideal kteryho chces dosahnout?
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: osobni zkusenost s tim nemam, ale v permakulture se tak vojteska opravdu pouziva, je to snad v kazdy druhy knizce :) jsou i dalsi takovy plodiny (komonice ap) vojteska koreni asi nejhloubeji, po vice letech az do 15i metru. Melo by to byt takovy prirozeny promichani zivin, bobovity rostliny navic pridavaji dusik do pudy a kdyz to pak po 1-2 letech premulcujes, ty korinky odumrou a diky tomu mas organickou hmotu i v hlubsich vtstvach a puda je prodysnejsi, zustanou tam po korenech vlastne takovy kanalky vyplneny humusem. jestli to mas se zahradou tak jak pises, urcite bych to vyzkousel.

    Ja u nas ted zacal vic pozorovat, jak koreny narusujou spodni jilovou vrstvu a zahonky se prirozene prohlubujou, podobnym procesem (bohuzel kameny, co tam po tom jilu zbydou, musim vybirat porad ja)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    SANCHA: ráda, domluvíme se poštou :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    LEJIMADA: Byla bys ochotná poslat nějaké topinambury? Na výměnu mám akorát fazole, rucolu nebo kopr, a sušené bylinky.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    v zimě jsem se vrátila na "rodnou hroudu" - jižní morava, všechno tu tak nějak rodí samo, tak samo, že rodiče posledních 20-30 let pěstovali zeleninu s minimálním vkladem do půdy - ničim to nehnojili, možná párkrát rozhodili kompost od slepic (odhaduju, že v nesouvislé vrstvě 1 cm) a když byla kukuřice, tak ji pak zaorali. S točením plodin se taky nikdo nezalamoval. Půda je těžká a v létě je to beton s širokými prasklinami (dokonce praská i den po okopání, ještě na "načechrané hlíně", jestli se tak dá říkat spečeným hroudám). Tipuju, že dosavadní péčí bude půda dost znavená, i když zeleniny to furt dávají.
    Místa je v zahradě zufil, tak jsem si říkala, že bych na část pole nasela nějakou plodinu klidně na pár let (ladem to nechci nechávat, protože v téhle kultivované krajině je i různorodost plevelů tak trochu monokulturní). V nějaké diskuzi jsem četla snad o vojtěšce (nebo něco jiného?), že prokoření do 5 metrů a tahá živiny z hlubších vrstev, ale nemůžu najít zdroj. Máte s tím nějakou zkušenost? Popřípadě jiný možný scénář, jak zúrodnit větší plochu?
    KASTA
    KASTA --- ---
    LEJIMADA: supr, napisu ti do posty
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KASTA: pokud bys chtěl topinambury nebo třeba šalvěj muškátovou, tak ráda vyměním (poštou) za tu ostrožku, šruchu a vodnici :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    mam tu zase par prebytku, kdyby mel nekdo zajem. Mohl bych to bud predat odobne v Praze snad nejak koncem brezna, nebo i poslat postou. Mam seminka:

    agastache rugosa (korejska mata): medonosna vetsi "hluchavka" naprosto luxusni na caje na zimni odchrchlani, je to trvalka a celkem nezmar

    monarda citriodora: monarda s citronovou prichuti, letnicka, taky dost odolna a zajimavej caj je z ni taky

    ostrozka vychodni: super odolna a suchovzdorna vyssi letnicka, jiny vyuziti asi nema

    k tomu muzu prihodit velkolistou sruchu, zahradni lebedu a nejakou vodnici co jsem dostal darem v jedny zasilce

    jestli byste meli neco na vymenu, budu rad - bylinky, zajimava zelenina, odolny a sobestacny letnicky do sucha ap....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam