YEMANJA: Mám levné zvýšené zahony z Hornbachu natreté eko náterom. Nerozoberám ich. Zároveň nečakám, že vydržia viac ako 3-4 roky. Mám ich v Prahe len 2 ks na takú tú zeleninu, o ktorú sa treba každý deň starať - rajčata, okurky a nejaké rezané kvety, čo treba polievať. Na druhej záhrade ich mám tiež, ale ako ochranu proti hrabošom a pod nimi mám pletivo. Ale je to fakt skôr na malé pozemky stylu urban gardening. Na veľkú plochu je to podľa mňa pracné a príliš drahé.
K no dig (mimo zvýšené) - to kartónovanie na začiatku mi je trochu proti srsti, na to sme sa vyflákli, ale čo som urobila je, že som odstránila drny a korene pampelišek a tú dieru zasypala kompostom, trochu to premiešala s tým, čo sa uvoľnilo pri vyrývaní drnov a odvtedy len odplevelujem. Mne príde rozumné si z permakultúry vziať tú dôležitosť dodávania prírodných hnijúcich zložiek na povrch pôdy namiesto sústavného odstraňovania odumretých častí rastlín a následného hnojenia umelými hnojivami. Kopem keď vyberám alebo sadím, nie preto, že je podzim.