• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: je to samozrejme o vyuzivany plose, my mame vsechny zahony vyvyseny (nebo spis terasovity) ve svahu v divocine, ale na plochu toho zase tolik neni. Nadsenci typu J. Svobody na jejich zakladani radi najmout si bagr! My jsme tu na jilu ale veskerou zeleninu pestujeme vlastne v kompostu. Par mensich vyladenych zahonku a zbytek je prirodni zahrada.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YEMANJA: část jsme využili na batáty, ty sklízíme technikou rozebrat ohrádku a ručně je vyhrabat ze zeminy - jsou křehké, nejdou vyrývat, tam to je jasný. Menší část jsme zatí měli umístěnou dočasně, tak jednak přijde přesun a jednak to dřevo přes zimu dost trpí, na jaře vyndáme pěkně suché a natřeme znova. Nechat to na zahradě, je to za pár let kaput.

    Jinak zkušenost z trvalých záhonů na naší dost jílovité půdě je, že je každý rok tužší a více vysychá / zamokřuje se. Květinové záhony mám založené na směsi - naše půda, písek, kompost nebo rašelina, dle výsadby a nějakým tím kypřením hnojením to +/- udržuju. Ale na větší plochu si to moc neumím představit - vyměňovat nebo vylepšovat půdu na 200 m2. V části sad s trávou je půda vcelku příšerná, ale tam to nevadí / sotva lze měnit. Prostě pěstujeme stromy a hnojíme a zaléváme a sekáme dle účelu 2x ročně něco a něco (posezení, chůze) častěji.

    Na druhou stranu uznávám, že zrýt spolu se zbytkama zelené hmoty před zimou, na jaře přidat kompost / hnůj a pak sázet dělám proto, že "se to tak dělá". Dost věcí zjišťujeme, měníme, zkušíme nové postupy, ale pořád na tom základě zahrádkaření naučeném od předků.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    MAR_TINA: a kvůli čemu to každý rok rozkládáte/skládáte? já jsem na to víceméně sama (muž se v hlíně nevyžívá) a pole velký, takže musím rozvažovat síly.

    Legenda (a permaknihy) praví, že orba narušuje půdní mikrokosmos, anaerobní bakterie se dostanou ven kde vesměs pozdechaj a naopak. Celý ten zvěřinec se pak musí od jara znovu vybudovat místo toho, aby si v poklidu žil bez těchle pogromů. Ale jaký jsou vlastně v tomhle smyslu bilance u hluboké a ruční orby nevím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YEMANJA: míváme pár vyvýšených záhonů a krom dvou malých (vlastně truhlíků) na bylinky je každý podzim rozebereme a každé jaro stavíme znova. Dřina pro dva na víkend či dva. Náklady taky větší (a to máme dřevěnou skládačku od kamaráda zadarmo), plus se to ohrazení musí někde skladovat. A udržovat.
    Má to výhody pro některé plodiny a pěkně to vypadá, ale pro část plodin (brambory, řípa, mrkev, cibule) v potřebném množství si to nechci představit.
    Rovné políčko před mrazem zryjeme, na jaře zapravíme kompost nebo hnůj, projedeme kultivátorem a je připraveno na setí nebo sadbu.

    V čem je výhoda bezorebné techniky proti nehluboké ruční orbě , tj. rytí nebo řekněme mělkému pluhu za hobby strojem?
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: tak to je určitě méně násilná cesta. No ve smyslu show off, že to funguje i jinak by to u nás nezabralo (nejde o výsledky, ale o zvyk a bohužel už i zkraty paměti), jako fyzická bariéra by to bylo ovšem spolehlivé :) Kolik lidí tady reálně zakládá zahloubené/vyvýšené záhony? já to řešila na jaro a teď s druhou půlkou skleníku (a to ani ne nijak důkladně) a je to tak náročný na práci a materiál, že mi to přijde totálně sci-fi...
    XL1
    XL1 --- ---
    CUKI: ANo kiwi velkoplodé chlupaté zelené dorzaje v říjnu...tak sháním žlutoplodé. má někdo a dal by pár roubů reps je třeba za něco vyměnil ?
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: hele, ja na to jdu s mamkou tak, ze ji uprostred toho jejiho "hospodarstvi" vytvorim jeden vyvyseny zahonek. Jen at vidi :)
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    LAETATIO: *pramen icí o kterých psala KAREN je po domluvě k dispozici, pokud teda slíbíte, že v tom nebudete máchat žádné bobule a nebudete to zapíjet softdrinky:) Když budeš mít cestu na jiho-jih, tak se ozvy. A jestli je ten RR na fotce fenka, tak rádi seznámíme s naším ;)

    končím komerční přestávku a ať nejsem úplně OT: první rok sdílím s našima zahradu a začínám pochybovat, že zvládnu nějak ukočírovat tátovu "péči". Má traktorko-sekačku a seká a seká... trávník bych snad i skousla, ale na podzim tak jednou týdně porajduje záhony a šmelcuje tam zbytky slunečnic, listí, plevel, ... a metoda srovnání terénu po bramborách při které se divoce drandí se zaplou trakto-sekačkou po záhonu mě dostala do kolen.. Nicméně je tam úrodná, ale těžká hlinito-jílovitá půda, zatím jsem vzdala ambici bezorebných záhonů, ale ráda bych strukturu půdy časem nějak vylepšila a třeba se na jedné části k tomu nerytí dopracovala..otázka je, jak moc je funkční tohle kombo vrstvení, mulčování, terrapreta, kompost a jiný serepetičky s následný udusání a na zimu orba těžkou technikou... občas propadám beznaději, že moje snaha je k ničemu a mám čím dál častěji představy, ve kterých figuruje sekačka a kladivo...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KASTA: super, s těmi mám výbornou zkušenost, ale asi už to taky nechám na jaro..
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAIRRA: ja bral na jare v ekozahradnictvi olsolisty Thiessen (ten je pidobny jako Martin) a zaujalo me, co jich tam meli, spoustu odrud, ktery jsem ani neznal.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAETATIO: my měli loni něco jako osm kilo bobulí z jednoho keře (letos prakticky nic a ještě se k tomu dostali kosáci dřív než já), tak jsem hodně experimentovala :-) mám i aroniový kompot, taky docela zajímavé, ale ten jíme spíš jako zdravotní (aronie má podle studií nějaký hodně silný koktejl látek působících proti rakovině zažívacího traktu, a zajímavé je, že nejlíp působí v kombinaci se zakysanými mléčnými produkty, takže jogurt s aroniovou marmeládou nebo šťávou je nejvíc nejlepší).

    nemám sice zahradu permakulturní, ale architekt byl blázen do starých odrůd a já zase nedokážu na zahradě nechat něco, co by se dalo sníst, takže pokusničím :-)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    TRISSIE: díky za tip, zkusím za rok :) Máme aronie 2 -- jednu asi metrovou, co vůbec neplodí, ta druhá má tak 30 cm a zajišťuje celou naši úrodu :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAETATIO: když naložíš tu aronii s cukrem A kořalkou, tak výsledkem bude ďábelsky zákeřnej babskej likér (vůbec to nechutná alkoholicky, a ty následky!) a taktéž ďábelsky zákeřné sladké bobule :-)

    jo a z aronie je výtečný sirup do vody, dobře se odšťavňuje (šťáva má minimální podíl dužiny), neželíruje, má nádhernou barvu a výraznou chuť i při minimalistickém ředění.
    taky z toho jde dělat víno, ale to je hodně acquired taste.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA:

    Staré odrudy - Muchovník - indiánské ovoce - Ovocné stromy
    http://www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/muchovn%C3%ADk--indi%C3%A1nsk%C3%A9-ovoce/31.html
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Nevíte kde tyhle vámi zmiňované odrůdy teď mají? Koupila jsem na jaře v Conice neoznačený, ze kterého se vyklubal lamarckův, ale ještě bych ráda tak jednu dvě jiné odrůdy, máme radši výrazné, klidně kyselejší chutě
    KASTA
    KASTA --- ---
    za nas je chutove nejlepsi muchovnik olsolisty martin, je nejvic podobny boruvkam. potom olsolisty northline, ale ten uz je trochu kyselejsi. pak lamarckuv, ten je hodne sladky a prince williama jim jenom ja. nejvic dekorativni mi prijde ten lamarckuv, jak kvete a jak se mu barvi listy....
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KAREN: tak jinak - nejlepší kořala co jsem kdy měla, byla černej jeřáb - aronie naložená v kalvadosu z produkce Jakuba Špalka. Jinak ze sušených aronií je fajn doplněk do bylinkových čajových směsí.
    Jo a mám nějaký muchovník olšolistý a letos byl fajn, ale loni byl pěkně hnusnej, asi málo vody. Muchovník lamarkův je chuťově asi 100x lepší, ale zas má tak desetinu úrody.

    BTW u nás doma panuje poptávka po dobré slivovici (a dalších icích), kdybyste měli třeba víc, než vypijete...
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAETATIO: My jsme na jižní Moravě, zmlsaný zobáky a jinou než jemnou ani nemáme ,D
    ETERNITE
    ETERNITE --- ---
    KAREN:dnes jsem sázela odrůdu "smoky". jinak mám několik vděčných prince williamů ale ten smoky má fakt nádherný listy!
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KAREN: aronii zkus naložit do kořalky - krásně ji zjemní :) (aronie kořalu, ne naopak)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam