• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    SVAN
    SVAN --- ---
    YEMANJA: Máme obojí vyvýšené i klasiku. Vyvýšené jak píšeš byly pracné, ale pravda je že teda jedou fest. Loni v létě (první léto po založení) jsme to nestačili jíst ani rozdávat, ještě teď máme zavařeniny. Ty klasické jsem založila co jsem to tady pořídila asi 6 let. Soused mi pomohl a zryl je. Od té doby už jsem do nich nijak neryla, pouze přiživujeme koňským hnojem, kompostem a plejem, jak píše MART1NKA Což mě trochu .... nějak se nemůžu dostat přes tuhle klasiku, sice střídáme plodiny, a společenstva, ale dostat to na ten level nepletí se nám nedaří. Nejspíš tomu nevěnujeme tolik času kolik by na to bylo průběžně, alespoň z počátku třeba. Ale zase ty vyvýšený se plejou skvěle :)



    KASTA
    KASTA --- ---
    KAIRRA: ono to není vždycky až tak strašný, má tam samozřejmě spoustu vzrostlých kěřů za (deseti)tisíce, to není pro normální lidi, ale třeba ten dub po slevě vyšel na 550,- a je to zapěstovaný keř přes metr výšky v 12i litrovým květináči. Kupuju tam to, co se jinde blbě shání, koupil jsem tam třeba stálezelenou hlošinu ebbingeovu, která má i jedlý plody, a moc mě baví
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Havlis je fakt drahej, ale tři keře od něj se mi ujaly a hned začaly bujaře přirůstat, narozdíl od hornbachovek co vždycky nejdřív shodí listí a pár větví než se chytí
    KASTA
    KASTA --- ---
    jeden tip: jestli sháníte větší, zakořeněný keře, hlavně stálezený nebo rarity apod a nevadí vám připlatit za kvalitu, tak Safro v Praze Stodůlkách (havlis.cz) má listopadovou slevu 20% na vše. já dostal za úkol zařídit, aby zahrada byla zelená i zimě, a současně, aby zůstala divoká a užitková (takže žádný thuje, bobkovišně, buxusy nebo panašovaný brsleny). takže jsem vybral dub cesmínový a uvidíme jak dá klima u nás na zahradě...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BHA: Zadrhel je v potrebnem mnozstvi, treba u levandule vytezek z cca 50litru (napechovany) hmoty asi 30ml oleje. Destilujes normalne vodni parou, varak treba ze sudu od piva. Libovolna kolona na paleni koralky je dobra i na tohle.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XCIDER: jj, k te pracnosti - jednou jsem zkousel destilovat parni destilaci azulen z hermanku, mel jsem skoro cely plny 60ti litrovy kotel kvetu a vysledek byl neco pres 10ml oleje plus 5 litru hermankove vody, ktera presla taky.. po druhe uz bych do toho nesel a radeji budu budovat republiku jinou smysluplnejsi praci :o)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    99 procent esencialnich oleju se vyrabi destilaci s vodni parou. tj. bud se vari v kotli voda+bylinky, nebo se vari samotna voda a para potom prochazi sitama s nasypanou rostlinnou hmotou. Potom se to zkondenzuje v chladici a pokud je podil toho oleje dost velky, oddeli se a vyplave na povrch, kde se da normalne odebrat kapatkem nebo v oddelovaci nalevce. Hlavni zadrhel je v pracnosti a mnozstvi bylin, ktery jsou potreba, vetsinou se po prvni destilaci olej neoodeli, protoze ho je malo, je treba zkondezovanou smes znovu nalit do kotle a destilovat s ni dalsi varku bylin, tak dlouho nez se olej zacne destilovat. To co se prodava jako "ruzova voda", popr. "pomerancova voda", je prave takovyhle meziprodukt.
    Jako dite jsem to parkrat zkousel, na prvni destilaci se da dostat par kapek oleje z bylin, ktere maji silice fakt hodne (napr. salvej nebo tymian), ale ta pracnost je skutecne velka....
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KASTA: nemyslím si, že by se to mělo mísit nebo v tom rozpouštět, ale je to přidáno do kotle při destilaci, ta voda nedovolí to přepálit, s párou odchází i olej, který se dá pak snadno oddělit
    KASTA
    KASTA --- ---
    JESTEDMAN: olej se s vodou nemísí.... ale tahle debata už sem asi stejně nepatří
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KASTA: řekl bych, že u nejkvalitnějších se rozpouštědlo nepoužívá, případně se jen přidá voda
    KASTA
    KASTA --- ---
    BHA: podle mě univerzální postup je, že použiješ nějaký organický rozpouštědlo, který ti vezme ten olej z bylinky a z něj ho pak musíš dostat - nejspíš destilací, nebo by možná šlo to rozpouštědlo jen i nechat odpařit (eter), ale to mi přijde trochu problematický kvůli výsledný čistotě toho oleje, nevím. Jestli máš nějakej jednoduchej návod, sem s ním!
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    BHA: není na to potřeba destilační přístroj?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MAR_TINA: tak jsem zase o něco poučenější, DĚKUJI!!!!!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: hledej canadian cranberry harvest
    oni to pěstují v takových poldrech, které na konci sezony zaplaví vodou, brusinky vyplaví a pak udělají zátah jak na leklý ryby :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    JO............................JÚ..............................OPRAVDU
    Jak to roste než to sklidí?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: ty velký, kanadský. na tom detailnám záběru je i vidět uschlé okvětí
    canadian cranberry harvest - Google Search
    https://www.google.com/...P5rmeKA&bih=1068&biw=1920&client=firefox-b-d&safe=off#imgrc=dUmNV6Bkk4jK8M
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Tak to asi nebude pravda, pokud jeden plod brusinky není velký jako střední cibule..................... navíc to video je o sklízecích strojích a ty tam na začátku nějak ryjí-hrabou... a pak teprve plavou ty plodiny a jsou stahovány sítí
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: brusinky. se jenom v té vodě plaví, nerostly tam.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Prosím vás, víte někdo jaká plodina je sklízena na tomto videu jako první? V tom "rybníku".....
    https://www.youtube.com/watch?v=KJHBaUs7vWc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam