• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    E42
    E42 --- ---
    Je v saunování nějaký riziko pro lidi s nízkým/vysokým krevním tlakem? Sám mám nízkej, nikdy jsem v sauně neměl žádnej problém (ale to ostatně ani třeba při darování) a ani mě nenapadlo o tom přemýšlet, ale kamarádka taky s nízkým vyjevila nějaký obavy, tak se chci přeptat. Dík.
    ROLNAS
    ROLNAS --- ---
    SPUNT: no a to prokrveni je prave problem...uzliky uz konecne zacaly mizet, ale nejake zmeny tam jeste jsou a kdyby se mi ted hlasivky moc prokrvovaly, tak se to muze zase zhorsit...neni to jen o saune, ale o jakekoliv prudke zmene teptot...a v patek, po mesici a pul se vracim do prace (taky me zivi hlas), takze si nejaky problem nemuzu dovolit a jestli to znamena vyhnout se letos saune, tak se ji vyhnu, alespon dokud hlasivky nebudou v poradku:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    No vyborne, to jsem nevedel, ze je tu takovyhle bajecny klub. :-)
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    MONICARDIO: no parada diky mooc, tohle se mi fakt hodi, skvela a uzitecna informace.
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    VRATENKA: no kdyz zrovna chraptim tak jo....v posledni dobe jsem holt nechraptila:)
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    SPUNT: v saune se snazis moc nemluvit, jo? hahaha
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    REALLK: Chtela js se te zeptat, kdyz se normalne v lete mene potim (potim se,az kdyz je venku 30), je taky vhodne jit v lete do sauny? Nebude mi pak venku zima? Ja se dost ridim svymi vnitrnimi pocity a kdyz se zacne na jare oteplovat, zacinam se najednou v saune nudit, byt tam v zime vydrzim 2h ani nevim jak..
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    REALLK: ano to je pravda, zas na druhou stranu si myslim, ze kdyz chodi nekdo pravid. do sauny, tak by mel mit imunitu dostatecne na vysi. Navic si myslim, ze nemoc je pro nase telo signalem, ze nedelame neco, co delat mame. Chripkove epidemie u deti nejsou, ze by se vyskytovalo ve vzduchu zrovna ted vic bakterii a viru, tech je tam porat stejne. Hlavni ty epidemie jsou pred Vanocema, na konci roku, na zacatku skolniho roku, pri uzaverkach a placeni dani. To je nejvic shonu a stresem se imunita oslabuje. Deti chteji pozornost a zpusobi si nemoc, tak se jim rodice chte nechte musi venovat. U lidi je to podobne, nemoc nam prijde, kdyz mame nejvic naspech a spoustu prace, ale telo nam tim rika-stop, zastav, odpocin si, kdyz to nerespektujeme, z nachlazeni se stane nemoc. Proste nejsem zastance toho, ze nekdo pujde a preskoci na me jeho bacil. Sorry, ze jsem mimo saunovani, ale musela jsem..
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    SELMINEK: Diky za názor. Já saunuju již druhou sezónu a na hlasivky jsem právě nějaký negativní vliv nepostřehla. Pravda je, že uvnitř se snažím moc nemluvit, aby nebyl nápor změn teplot na hlasivky tak velky, ale jinak je to v pohode. Proto me to tu trochu zarazilo a uprimne jsem se lekla. Tak ted uz jsem zase celkem v klidu....koukam, ze je to jako se vsim, co clovek, to nazor:-)
    REALLK
    REALLK --- ---
    saunit se da i v lete a to taky doporucuju,clovek pak vyleze a je uplne jak vymenenej,takovy svezejsi a hlavne se v lete kdyz je vazne hic i mene poti..a taky clovek ze sebe vyplavi ty ruzny kazdodenni veci(zla) co jsou obsazena vsude kolem nas (strava,napoje a taaak)


    SELMINEK: a s tim onemocnenim fakt Ti nevim jako :/ja delala provozni sauny a fakt mi hodne lidi i samo rikalo co chodi x x let,ze kdyz dosel do sauny nejaky nemocny ci nachlazeny jedinec tak to od nej potom zchytali oni sami,tobe se ulevi,ale vsechno to vypotis do prostoru...
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    Jo jeste js chtela upozornit saunove novacky, at si nemysli, ze cim vyssi patro(teplejsi vzduch) tim lepsi efekt. Kazdy by si mel najit takove patro,kde se bude nejvic potit. Pri vyssich teplotach dochazi naopak k prehrivani, clovek se min poti nebo vubec, kuze je vysusena, podrazdena a pali a je vetsi celkova dehydratae cloveka.
    Jinak sauna je bezvadna, chodim previdelne kazdy podzim-zima-jaro uz 3roky a muzu rict, ze rymy a podobne virozky se me vicemene netykaji nebo jen na zacatku podzimu nez do te sauny chodit zacnu :)
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    MONICARDIO: ja dekuji, mam chlapa z plzne, tak ted zkousim, kam tam do sauny. Byla js v saune na bazenu, ale prijde mi to dost velke a rozciluji me zaloha 100Kc na klic a dalsi zaloha 100Kc na prosteradlo, nic moc no.
    Jo a jeste, je tam i bazenek nebo jen sprcha? A pro kolik lidi to tak ideal je?
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    SPUNT: Muzu ti rict,ze ja v tomhle doktorum moc neverim,vetsinou to js chemici a o alternativnich metodach leceni toho moc nevedi. Pokud se o ucinky sauny primo nezajimaji,tak js na tom s nazorem podobne jako laici. Driv tady v diskuzi se psalo, ze pri tom prudkem ochlazeni dochazi k prokrveni vnitrnejsich casti tela. Osobne si myslim, ze by to na hlasivky nemelo vadit. Kdyz js treba chraptela po nake axi a sla do sauny, tak pak se mi hlas zlepsil. Ale je to jen jeden z nazoru..
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    MONICARDIO: na menstruaci je to skvele-vetsi tampon potreba. Zvysi se prokrveni a rychleji menstr.odejde. Pokud trpis menstr.tenzemi jako ja, tak teplo je skvele uvolnuje. S tim onemocnenim je to vec nazoru. Taky mi na to nedokazal nikdo odpovedet, tak js to zkusila. Kdyz mam rymu nebo js i vic nachlazena,tak do sauny prave jdu, vetsinou tam padne cely balicek kapesniku a ten den me to polozi, po saune si vymackam citron a tak cisty ho vypiju, pak jdu hned spat a dalsi den vetsinou neni po ryme ani pamatky a citim se o 80%lip. No a 3otazka s tou dehydrataci je individualni. merim 159cm a vazim 44kg a vypiju za 2h v saune 3/4 litru vody, vic se do me proste nevejde. Pokazde, kdyz vyjdu z tepla sauny, tak se poradne napiju. Kdyz piju min, min se i potim..Tak snad to bude takhle stacit..
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    MONICARDIO: ahoj, chtela js se te zeptat na nejaky kontakt na tu samoobsluznou saunu v Plzni a jeste kde to presne je. Jo a muze tam jit do te jedne sauny na kod vic lidi? Treba jako partneri, kdyz chodi..nebo musi kazdy sam? Dik.
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    Ahoj, zarazila me informace o tom, ze saunovani vadi pri problemech s hlasivkami. Hlasivky potrebuji nutne pro svou praci a bohuzel s nimi mam celkem problemy (nabeh na uzlik, obcasne prekrveni apod.). Jsem sledovana na foniatrii, ale nenapadlo me se ptat na vliv sauny. Saunuju navic celkem pravidelne... jak to tedy je, prosim??
    ROLNAS
    ROLNAS --- ---
    DED: tak tak:)) nakonec mi to dneska vyjde:))
    KAI
    KAI --- ---
    DED: klidne pojd s nama, jsme objednany na sedm vecer a jeden clovek odpad, takze jedno misto volny
    ROLNAS
    ROLNAS --- ---
    KAI: DED: muzem, akorat mam cas nejdriv zitra odpoledne:((
    ROLNAS
    ROLNAS --- ---
    MUFLONEK: to zalezi na tom co s nimi mas...pro mne stale plati rezim vyvarovat se prudkych zmen teplot...a jak jsem se dnes dozvedela, toto pro mne plati i nadale...takze tuhle sezonu uz nejspis zadna sauna..((((
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam