• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SITH: Heleď, řekl bych, že ani moc nezměnilo. :-)
    SITH
    SITH --- ---
    dneska jdu zkusit Saunii v Butovicích, cca rok jsem tam nebyl tak jsem zvědav, jak se to tam za časů korony změnilo
    AMNA
    AMNA --- ---
    VENIKA: BIRMA:
    jo, my jsme tam byli včera a fakt se tam někdo rozešel ve zlým se Sauna Spotem a znělo mi to, jakože to ten člověk udělal vyloženě natruc (vykládala slečna na baru jiným hostům).
    prostor je to impozantní, ale strašně roztahanej a podivně logisticky veřešenej. ta vnitřní odpočívárna u dvou vnitřních saun je hodně malá, tak se člověk musí projít, obvykle venkem, což se zrovna mně obvykle moc nechce :) plus ta venkovní odpočívárna, v té byla hrozná zima. týpí vypadalo zajímavě, ale místa kolem ohně byla už plná a mimo oheň tam taky byla slušná kosa. a navíc jsme přišli navečer a nezbyly na nás župany, tak ty chladnější prostory byly náročnější.
    povedlo se nám mít tu velkou venkovní saunu sami pro sebe a ta byla vyhřátá uplně dokonale, to bylo vynikající, ale v době, kdy se tam všichni nahrnou na rituály, bych tam fakt být nechtěla :))
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    VENIKA: Mně to tam přišlo takový strašně naddimenzovaný. Připadá mi, že z toho bude postupně takovej mix Sauna Spotu a Žlutých lázní :) Venkovní hřiště, veliký sauny... jako ale teepee s ohněm bylo příjemný, to jo.
    Co mi ale přijde fakt bizár, je to těsné sousedství se Sauna Spotem a venkovní dřevěné dekorace, které (čirou náhodou? :) zakrývají logo Sauna Spotu. Taky jsem si myslela napřed, že je to nějaké rozšíření, mají i podobný vizuál... tak jsem se ptala v Sauna Spotu na recepci a bylo mi řečeno, že to tam postavil jeden z bývalých majitelů Sauna Spotu, pochopila jsem, že se asi nerozešli úplně v dobrém.
    Jinak proč ne - vstup do Vltavy, venkovní areál apod... jen mi přijde prostě divné šoupnout to takhle hned vedle.
    MTO
    MTO --- ---
    BAAL: cajk. starobrno nikdo nepije, tak ho dovezem do svedska :-)))
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    KALIBAN: Jj oni to otevreli ted po kovidu (v kovidu to pripravovali) a dve dalsi sauny maji byt venku, ale nejdriv musi sehnat nejaky finance, kterych se ted moc nedostava 🙂 ale je v planu rozsireni.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Že někecám s poměrem ceny vlezu a ceny piva na baru na recepci, tak důkaz místo slibů - můžete si povšimnout České stopy:)

    BAAL
    BAAL --- ---
    Vzpoměl jsem si, že jsem to sem nepsal a doporučení si to rozhodně zaslouží. Kdybyste náhodou někdo měli cestu do Kodaně (pravidělna linka RyanAiru za pár kaček) na výlet za jídlem, či jinýma radovánkama, tak je možné si udělat výlet vlakem skrz známý most do Svédska do Malmo. A v Malmo se nachází super Sauna, stará dřevostavba v moři, kam se dostanete po molu, vstupné je asi to nejlevnější což na severu lze zakoupit, včetně piva na baru před saunou.

    Sauny je poměrně spartánské, poměrně plné i o víkendu ráno, nicméně po vysaunování probíhá ochlazení v moři, což je zážitek který fakt chcete:) Fakt super žážitek pro lidi co mají rádi sever a saunování.

    Ribersborgs Kallbadhus | kallbadhuset
    https://www.ribersborgskallbadhus.se/sv

    Jediná velká nevýhoda je, že je budova oddělena na dvě separátní části pro může a ženy, takže když půjdete v páru budete každý sám po celou dobu, nicméně až tak to nevadí jelikož jak známo na severu mluví anglicky o dědeček co zametá chodníky, takže prohodit slovo lze i tak.

    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    VENIKA: tak z toho mame naprosto stejny pocity, me prijde, ze jim tam jeste par saun chybi, realne ty dve vnitrni jsou prtavy, jedna je ok a horka ale druha je realne pro deset lidi.. ta venkovni stodola nebyla tepla, tech kamen by tam muselo byt vic a nebo nejak dramaticteji prilejvat.. nicmene ten prostor je fakt peknej, az bude tepleji a bude se dat odpocivat venku tak parada.

    JInak jsem byl v tom svete v hotelu SEN https://www.infinitdarky.cz/pobocky/infinit-sen-senohraby/ a je to tam teda fakt pekny, uz tam podle me jedou vsechny sauny, ceremonialni je nonstop ceremonil, tzn v ostatnich je tim padem porad snesitelne lidi i kdyz jich jte tam milion (coz bylo) jezirko naprosto genialni, celkove je to skoro maximus, malinko mensi, malinko min pekny, ale na zazitek parada. Plus cenove je to OK, osobne bych rad chodil do ceslic, ale tam proste nemaji nejakej jen sauna vstup za tri kila a uz je to financne fakt ulet teda.


    PETRAELECTRA: exhibo auditko to delalo jednu dobu pravidelne, to by se melo obnovit :)
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    SITH: proč se scházet v hospodě, když se můžem sejít rovnou nahý, to dá rozum.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    SITH: Ja nemuzu, ja mam nohy jak taznej kun! :)
    SITH
    SITH --- ---
    SPIKE411: boží. To chce nyx sraz a složit se na pronájem
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    saunasmichov.cz | Sauna na Smíchově
    https://www.saunasmichov.cz/
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    MERTLAS: No, ja tam byla pred Vanocema, kdy byla docela zima, a jsem z toho trochu rozpacita.
    Prostor je to impozantni, jak je to spojeny s tim venkem, kde jsou udelany cesticky a hori tam ohen, tak je to hezky. (nevim, jak ve dne, puvodne tam byl detskej areal, neco z toho tam zustalo, tak to muze trochu rusit, ale za tmy hezky). Venkovni sauna obrovska, tu bych plnou zazit nechtela :). Teplota v saunach super, to fakt cenim. Bazenky extra ledovy - taky super, na mole jsem se byla mrknout, ale nejsem moc fanousek Vltavy v Praze, takze to jsem si odpustila. Jeden ceremonial so-so, na me moc ezo reci, druhej super, typek byl nemluvnej, daval hodne vln, to mi sedi :).

    Ale - teepee na pohled parada, ale byla v nem takova zima! Jako tam se fakt nedalo odpocivat vic nez par minut, to bych odesla se zapalem plic. Pak je tam takova venkovni boudicka, vypada jakoze utulne, ale stejnej pripad. Byly tam zapnuty jedny elektricky kaminka, takze fakt zima. Taky ani v jednom nikdo nebyl. Odpocinkovy mista vevnitr jsou v podstate dve (par sezeni je jeste primo u vnitrnich saun a pak terasa), my si potrebovali neco rict, tak jsme sli do netichyho. Jenze to je zas primo v pruchodu mezi barem/satnama a saunama. Takze tam furt couraj lidi, bouchaji dvermama a dost se vetra.
    Ted chci jit nekam znova a nevim, jestli pujdu tam. Sauny super, odpocivani trochu na houby. Je tam jeste jedna ticha odpocivarna, ta je ve stejnym pruchodu, ale aspon ne primo u tech dveri ven, tak to by o samote mozna slo. Cena samozrejme hodne dobra. Dobry taky je, ze rovnou pujcujou zupany.

    Btw cekala jsem asi 10 min venku na kamarada a bylo vtipny, jak x lidi slo sem a po minute zmatene vyplulo a preslo vedle do Saunaspotu. Ty vchody jsou fakt primo vedle sebe, takze to vypadalo, ze si lidi davaji sraz na recepci, ale nereknou si v ktere saune :))
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: nojo. to bejvávalo.. :D ještě před Lounama :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VODOMERKA: četla jsem u moře a něco mi nesedělo... :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    V Lounech konečně vznikne venkovní saunička u Ohře.. https://www.darujme.cz/projekt/1205428
    QUIP
    QUIP --- ---
    ORTWORKA: Pali jen to, co volne visi do vzduchu, tam se to ohreje na vysokou teplotu a pak se to dotkne kuze. Takze pokud ji te retizek lezel celou dobu na tele, neni to problem.
    Ja si takhle pamatuju jednu saunu, kde davali klicek od skrinky na gumovem naramku. Kdyz ten klicek jen tak visel, tak dokazal na ruce dost neprijemne spalit. Tak jsem ho pak zastrkaval pod naramek, aby se porad dotykal ruky a to uz se takhle nerozpali.

    Jinak do sauny si jdu taky nekdy pokecat s prateli, ale to ji mame privatni pro sebe a tak si tam pokecame jak v hospode... ve verejnych saunach mam rad klid.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PETRAELECTRA: středa, pátek, sobota jsou ty privátní dny? :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPIKE411: Je to uplne novy. Dneska jsem tam shodou okolnosti byl na pracovnim meetingu s jednim ze spolumajitelu. Sice teda nemam zkusenosti s verejnejma saunama, protoze ji mam doma, tak me to nenuti nikam chodit, ale bylo to tam moc prijemny. Nenapadlo me, ze budu 6.1. plavat ve Vltave :) ale je to moc prijemny, zvlast dneska v tom mrazu.

    Jinak jsou nedavno otevreni, takze to tam je vsechno moc cisty a voni novotou :) Zatim tam jsou tri sauny, venku maji teepe s ohnem, kde se prijemne odpociva, dalsi odpocivani maji i vevnitr. Jednu klidnou a druhou k povidani. Uvnitr saun hraje celkem klidna muzika nebo je tam ticho. Maji celkem dost skrinek, takze planuji jejich dlouhodoby pronajem tak, aby tam mohl clovek prijit a mit tam svy veci, nebo pripadne si pujde zabehat, zabrusli ta nebude mit kam si dat veci, tak si ji tam bude moct pronajmout, jit zabehat, pak vlizt do saun atd... Ale taky to ted teprv ladi, jak by to melo vypadat.

    Do budoucna planujou jeste nejaky venkovni sauny, virivky a dalsi veci, ale to je zatim jen otazkou planovani a financi.

    Jak rikam, tak do verejnejch saun zas tak casto nechodim, tak nemam uplne srovnani, ale za me to tam bylo moc prijemne.
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    Byla jsem v sauně zatím jen 3x. Takže zkušenosti moc nemám. Ostatní spolu hovoří ne zas moc hlasitě, že by se to nedalo ignorovat. Spíš nerozumim jak v tom vedru muzou furt něco valit.
    Co meě zaujalo byl zlaty řetízek na slečně, dyt to musí pálit jak čert!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam