• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Update: Jelikož byl nějaký problém s doručovacím místem, tak mi volal pán z toho e-shopu (asi v devět večer, když jsem byl v kině, takže jsem s ním mluvil až dneska ráno).
    Říkal, že na nošení lepší to prostěradlo, mokrá podložka může být už trochu těžká.
    Už to bylo zabalené k odeslání, ale navrhnul, že mi to klidně ještě vymění za prostěradla (která od nich berou lidi i firmy nejvíc). Jelikož se v mezičase přihlásila i SUURJA, tak jsem využil nabídnutého prstu a skočil rovnou po celé ruce. Tedy, požádal jsem, zda by nám tam nemohl zabalit 4 prostěradla + 4 podložky, ať to můžeme otestovat a porovnat. :)
    No a prej jo, tak jsem mu obratem doplatil rozdíl.

No prostě líná huba, holé neštěstí, měl jsem se zeptat v tom eshopu rovnou, a) co je lepší, b) jestli jsou schopní/chotní poslat třeba i méně než 6 ks od položky.

Každopádně píšu to proto, že hodnotím kladně zákaznický servis. Tak snad i zboží bude slušné. (Jakkoli nečekám, že to budou prostěradla z fair trade organic bavlny.)
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    SPIKE411: bude-li příklon k podložce, ráda se přidám :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SPIKE411: rozhoduje vazba, ale do 180g je to v pohodě (nad 220g už ti začínají stanovy). Úplně nejvíc nejlepší jsou vojenská prostěradla, buď celozelená nebo bílá se dvěma zelenýma pruhama.
    KUHL
    KUHL --- ---
    SPIKE411: ja do toho jdu, at vyberes co chces. Mozna ze ta podlozka nebude spatna no..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak zájemce o 6 ks asi dám dohromady, pak už se dá přidávat po jednom kusu, tak kdyby se někdo chtěl přidat...
    Jen chci rozseknout, jestli chceme prostěradlo, nebo podložku. :)
    (Předání v Praze. Ale jestli víte o obchodě, kam pro to v Praze zajít a rovnou na to kouknout a nestojí to dvakrát tolik, tak to bude jednodušší. :))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nemáte někdo "v oku" gramáž bavlny? 145 g/m² vs 175 g/m²
    Prostěradlo bavlněné do sauny 100x200 cm - textilkvalitne.cz
    https://www.textilkvalitne.cz/prosteradlo-bavlnene-do-sauny-100x200-cm/
    vs
    Saunová bavlněná podložka 100x200 cm - textilkvalitne.cz
    https://www.textilkvalitne.cz/saunova-bavlnena-podlozka-100x200-cm/

Nebude to prostěradlo příliš tenké (aby se nemuselo překládat), nebo naopak ta podložka příliš tuhá (aby se dala pohodlně nosit kolem pasu)?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Neuděláme Nyx sraz v Kayaku? Klidně v šesti lidech, to ta cena není úplně špatná.
    Privátní vířivka a sauna na břehu Vltavy: 1-2 hod. | Slevomat.cz
    https://www.slevomat.cz/akce/2231980-privatni-virivka-a-sauna-na-brehu-vltavy-1-2-hod
    (Ale podle mě by to chtělo aspoň tři hodiny, pokud to má být trochu pohodová akce.)

DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Ad výdrž/nevýdrž v sauně. Co jsem na sobě spozoroval je, že je tam prostě příma úměra jak často se člověk saunuje.

Kdysi, po dobu pěti let jsem měl možnost být v sauně každý den. Vydržel jsem i kolečka sauna/odpočinek klidně trvající dvě, tři hodiny. Párkrát jsem do sauny zašel i odpoledne a pak ještě pozdě večer. Jé, to byl život.... Po saunování jsem byl plný energie. Chodil jsem se tam defacto nabít a taky jsme měli super kolektiv.

V momentě kdy jsem se saunoval méně než třikrát týdně, už ta výdrž nebyla tak velká. Ani ty jednotlivé sezení nejsou moc dlouhé. Po sauně spíše únava a nutnost lenošení.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    MAR_TINA: ono to nahradí jít ze sauny ven v zimním období (i když ty zimy ve Finsku poslední dobou stály za prd). Prostě si deš ven do -20° "zapařit" míněno, že se z tebe opravdu dýmí solidně.

Vlastně kuřáci si chodí zakouřit doslova. Když jsem ještě tabákoval, tak jsem tu chvilku toho stostupňového teplotního rozdílu, s cigárkem a ledovým pivem, miloval. Pokud ovšem do toho foukalo, (někdy jsou sauny na střeše, terasách, odpočivadla na balkonech) tak se to nedá moc dlouho vydržet. Pak ti ještě zmrznou vlasy a jsou jak kámen.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    KALIBAN: Taky to nechápu, zkusil jsem to jednou z nedostatku času a málem to se mnou šlehlo. I když přiznávám, že to bylo v době, kdy jsem měl neléčený vysoký tlak.
    Ale podobný režim víceméně vyžadovali (možná je to stále, nevím, nebyl jsem tam mnoho let) v Andersenovi v Brně. Hodinu sauna + následně hodinu relaxační místnost. Jelikož jsem tam chodil mimo špičku, tak nikdo neřešil, že se celé dvě hodiny pohybuju ve všech částech a cykly si řeším, jak chci. Jednou jsem tam však zavítal už skoro ve špičce a jedna starší sokolka z lidu začala rýpat, od kolika hodin tam jsem, že v potírně je nějak moc lidí. Tak jsem šel s pravdou ven a ona, že se musí chodit po bazénku hned zpět do potírny a že tak jak to dělám já, se dá dělat tak někde ve velkém wellnessu. Takže to i u nás evidentně dělá víc lidí, ale mě by to zabilo.
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    MAR_TINA: Jj, to byl mazec dojít zpátky z jezera do smoke sauny a ještě, když jsem si zapomněl nazouváky, takže na boso...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NAVARA: - 25 st. C bylo dobrý, ale ten naráz je na vzduchu menší.
    Drsný bylo vylézt z jezera do téhle teploty a jít zpět ty metry do sauny
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAR_TINA: Tak pokud mají venku zrovna -5°C, bych tomu rozuměl, to v bazénku nedoženeš :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám z Finska zkušenost, že bazének na minimum saun, spíš se do vody chodí, když je sauna u jezera a tak jednou za tři ohřátí. Chladí se někdo ve sprše a spíš lehká většina prostě jen na vzuchu, i domovní sauny mají výlez ven.
    Finové se nám kvůli studené sprše i smály, že oni je stojí venku a pijou pivo :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KALIBAN: Takhle saunuju taky, pocitově co nejvíc zvládnu, jdu se zchladit (sprcha, bazének), a do cca dvou až pěti minut se vracím zpátky. Délku v sauně postupně snižuji. Po druhém saunování, když se cítím dám třetí a pak odpočinek (lehátko, tekutiny, nakládaný hermelín), když se necítím, tak si odpočinu na čtvrt hoďky a po druhém rytmu výše zmíněné. Resp. takhle to mám naučené, když mne brali jako dítě do sauny a kupodivu to fungovalo. Jasně, že hercnu hlídám ;)
    KUHL
    KUHL --- ---
    SPIKE411: pokud bys objednaval, 2 bych si vzal.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    KOTENCE: ja to pred davnymi casy nejak studoval, prislo mi zajimavy, ze finove (dle toho textu) to delaji tak, ze vylezou ze sauny, schladi se a hned zase vlezou zpatky, tohle udelaji trikrat a az pak daji chill ... zkousel jsem, to byl pomerne masakr

ke chlazeni jsem naopak nasel neco, co mi vyhovovalo hodne, vlezes do studeneho bazenku po saune, sedis a ona ti po nejaky dobe prestane byt zima (nebo aspon ne tak velka) ui me to je cca 30-50sekund co se mtak odhadoval, pak ti nejakou dobu je vlastne docela prijemne, pak ti zacne byt znova zima a to je ten okamzik, kdy mas vylezt. U me to bylo dalsi cca podobnej cas, s kamoskou co to zkouselo to trvalo vyrazne dele... to bude mit kazdej jinak, stopky budou k nicemu.

Nicmene malokdy tu prvni cast vydrzim kdyz si tam jdu tak odpocinout tak se nechci nejak moc napinat, takze lezu driv. Asi zkus :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Jinak - vstupné je za stovku (honor system, kasička, nezkoumal jsem, jestli tam jdou házet drobné, tak si radši vezměte odpovídající bankovky). Prý jsem měl štěstí, že jsem přišel brzy, na dvanáctou. Kolem jedné půl druhé už tam bylo dost plno, kritické to prý začíná být asi ve tři.
    Chodí tam hlavně místní a přespolní stará garda. :) Ale byli tam i mladší. Někdo přijede autem, někdo na kole.
    Ptal jsem se po odpočívárně, prý tam nějaká je s nějakým lehátkem, ale co jsem pochopil, nikdo do ní nechodí, je tam haraburdí, tak jsem ani nezkoušel (takže jsem si tam ani nepohověl a nečetl, jak jsem měl původně v plánu), většinou lidi po zchlazení v koupališti chvíli odpočívají venku v mrazu (na to se hodí mít župan, já měl jen velkou osušku, ručník na finální dosušení, pantofle). Venku je hezky, klid.

Sauna hřeje podle toho, jak kdo zatopí. U dveří je vcelku zima, na dlouhých lavicích se natáhnou dva lidi jen pokud si lehnou trochu naštorc a sdílejí prostor. :) Na horních lavicích není dost místa na vzpřímené sezení, ale trošku shrbený se to dá.
    Ale pak už tam bylo tolik lidí, že se dalo spíš jen sedět. To se tam vejde tak asi 8 lidí.

Vedle je nějaké občerstvení, otevírací dobu jsem viděl od 15 hodin, ale nebyl jsem tam tak dlouho, ani nevím, jestli to není jen letní otevíračka. Místní hostinec má (aspoň mimo letní sezónu) otevřeno taky víceméně jen o víkendech večer a to ještě občas, teď byl zavřený (nějakou otevřenou pizzerku jsem kdyžtak viděl ve vedlejším Holoubkově).

Je to prostě takový specifický zážitek, takhle jako zakončení pěšího výletu to bylo super, ale jinak asi vypravit se tam jen tak do sauny z Prahy nemá moc smysl, pokud nebydlíte někde poblíž.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    KOCHANSKA_CH:
    ALTOR:
    Jasně, díky, radši tedy ne :-)
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    GLOBETROTTER: Pry zalezi na tom jak je teplotne stabilni (jsou ruzne typy). Ale tohle mam od chemika, ja tomu moc nerozumim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam