• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Hlavni cestou k uspechu je to, vysrat se na to, co si mysli ostatni. :)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    POZITRON: ja se taky dost stydela nekde vytahnout flašku, ze co tomu reknou lidi. a oni si treba reknou: ajeje, dalsi chudera, co nema mliko, to znám....
    UM neni jed. mam treba za lonsky rok v okoli narozenych rekneme 8 deti. pouze jedna matka nema problem s kojenim, ostatni jsou bud na dokrmu nebo celkove UM.. vsechny matky zkoušely vsechno mozny i nemozny a proste mliko neni/tece pomalu/dite se neprisaje. takze to me utvrzuje v tom, ze kojeni JE věda!
    stejne jako kdyz se ptam mamy, tchýně a jiných, jak kojily ony nás.. vetsima rekne, ze nekojila nebo kojila jen dva, tři měsíce a pak hned sunar nejlépe s krupičkou. a neprijde mi, že ja, pritel, kamaradi jsme nejak nemocný nebo ve stresu nebo proste nějak poznamenaný.

ale jo, co bych dala za to kojit normálně, nemuset se obsirat s lahvema, utracet za mlika atd..
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    POZITRON: tak to je dost podobny i s radou, ze ma clovek travit sestinedeli polonahy s ditetem v posteli, to lze asi u toho prvniho akorat.

jinak ti rozumim, ja kojila od zacatku s dokrmem UM a v te hormonalni bouri asi prvni tri mesice jsem se stydela vytahnout na verejnosti flasku. pak me to nastesti rychle preslo a zarekla jsme se, ze kdyz to u druheho opet moc nepujde, uz si temahle kojicima harakiri odmitam kazit prvni mesice zzivani se s miminkem a dam mu tu flasku rovnou.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    uz jsem premejslela, co budu delat, kdyz se neprisaje ani pripadny druhy dite, protoze presne jak rikas si neumim predstavit, ze tady marek pobiha, chce si hrat a ja co tri hodiny (ze zacatku, ted uz to takhle casto nedelam, by mi hrablo) odsavam mliko. sama za sebe bych se na to s chuti z fleku vybodla a dala umely, jenze se nemuzu zbavit toho "co by tomu rekli lidi", napr. tchyne. ja vim, je to padly hlavu, ale mam to trochu i ted, v podstate se stydim, ze jsem mu tech 2x 40ml umelyho mlika dala.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GOLDBERRY: ja u toho vzdycky delam jeste neco dalsiho, vetsinou sjizdim internet, coz bych delala tak jako tak, takze me to od niceho nezdrzuje. :) s dalsim ditetem bych se na to ale asi vykaslala, to mas pravdu.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    POZITRON: Pokud se ti do toho chce, tak jasne, ale treba se druhym dítětem si to nedovedu představit. To ten cas raději venuju tomu starsimu..
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GOLDBERRY: nebo se da plne odsavat, i kdyz je to trosku vopruz, uznavam. ja to dala plne 3 mesice a teprve za posledni 4 dny jsem si ted 2x pomohla na noc umelym, pokazdy 40ml, jinak furt jedu matersky mliko z flasky.
    SARGO
    SARGO --- ---
    MYJKA: To žádná.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SARGO: Je super, ze to klaplo. :) Jen to neni univerzalni rada.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    GALE: A když to fakt nepujde, na um neumre. ;-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SOLEI: fakt to zkus, když to prokaucujes a budeš to odkládat bude to později mnohem horší.
    Můj první se plně chytil až skoro ve třech měsících. Teď už vím že jsem se s tím moc mazala a trápila nás oba.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    GALE: vždyť je ještě malinkej. Vydržet.
    On evidentně potřebuje tréning.
    Nepotřebuješ laktační poradkyní, potřebuješ čas.
    Mlíko máš, on se potřebuje naučit se chytit. Dělej všechny tanečky kolem aby měl aspoň nějakou snahu se chytit - uvolnit prso, natvarovat bradavku, začít krmit dřív než bude rozervaný hlady. Některé děti prostě nemají na začátku takovou sílu aby se nakrmily snadno a bez pomoci. Za sebe hlasují proto ještě týden saskovat aby trošku vyrostl přes předpokládaný termín porodu a pak - nabídnout prso, prso prso prso. On za den bez jídla neumře a pochopí že už není na ofuky nálada. Do konce šestinedělí by ses měla dostat na kojení z obou prsou na střídačku.
    SARGO
    SARGO --- ---
    MYJKA: To víš, pustili nás dřív, než jsme čekali, doma jsem neměla ani flašku, protože jsem chtěla nakupovat dle aktuální situace, byla jsem v mírném rauši z toho, že mám mimino konečně doma, a vynechané jídlo mi jako vyhladovění rozhodně nepřišlo - v noci je interval taky zpravila delší. Zato jsem se málem osypávala děsem z představy, že po třech týdnech s odsavačkou (mlíko bylo všude, to bylo peklo - jestli na něco rady poradkyň zapomínají, tak na poznámku pod čarou, že není záhodno rozjet lakaci moc) s ní budu pokračovat a ještě se matlat s lahvičkami. Rad jsem měla načtených a naposlouchaných tolik, že bych z fleku mohla dělat laktační poradkyni, ale intuice holt zapracovala takhle. Je pravda, že nemít tu přímou dobrou zkušenost, taky se s tím neodvážím operovat :-)) Ale taky si vzpomínám na pocit, že to mimino není žádný bezmocný zoufaleček, ale hotová bytost, která ví, co je potřeba. :-)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SARGO: Neni to uplne idealni rada. U novose neni bezpecne nechat vyhladovet. :/
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    Ja nesnasela radu kuze na kuzi. Faktem je, ze to pomohlo. Natalce je 7 mesicu a furt kojim. Kojim stale s bolavyma bradavkama, 6 mesicu pouzivam stribrny kloboucky, ale kojim. Rozhodne to nedam dyl, jak rok, ale jsem na sebe hrda uz ted. Zvladla jsem to nejhorsi peklo.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    GALE: Pokud bojkotuje, tak mu to prso nenut, jinak si to zafixuje a neprisaje se uz vubec. Laktacni poradkyne ti rekne krmeni pres cevku (bud pres prst nebo prilozit k bradavce ve chvili, kdy se prisaje), nepouzivat kloboucek, flasku, dudlik...taky jestli nema kratkou uzdicku pod jazykem, ktera mu brani se prisat, nebo malou bradicku (na to je potreba zmenit polohu, ktera to vykompenzuje)
    Pry existuje nejake okenko mezi 7.-8. tydnem, kdy se deti prisajou, pokud to do ty doby neudelaly. No, mymu diteti se to nepovedlo i pres vsechny ty vyse zminene tanecky, co jsem vypsala. Ale verim, ze u nekterych to opravdu zabere. Takze zkus vydrzet, kojeni je vec, kterou se musite oba naucit.
    SARGO
    SARGO --- ---
    GALE: Po návratu z porodnice, kde se nedonošeňák tři týdny krmil z flašky (té nejobyčejnější, žádná vymakaná technologie tvarová ani tečení), stačilo jedno jídlo vynechat (nebo dvě? No, necelé... :-D) a pochopil - ze 100% flašky jsme přešli na 100% kojení během jediného odpoledne. (Bohužel to byl zároveň poslední jeho vzorňácký čin v životě.) Samozřejmě nevím, jak na tom je, ale přijde mi, že přisát se umí, s flaškama je neuvěřitelný opruz, trochu hladové motivace by mohlo pomoct. Ona mimina nejsou ze skla, a jsou naprogramovaná k tomu, aby jedla ;-)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GALE: Vim, ze to nechces slyset, ale investuj jeste do navstevy lp z mamily. Odkud jsi? Z prahy doporucuji evu vranovou nebo Katku Srubarovou.

Dulezite je prestat pouzivat flasku, zacit prikrmovat cevkou po prsu. Byt nonstop kuze na kuzi. Tzn zalezt do postele nahati a tulit se. Pripadne spolecna koupel. Prso nenutit ale nabizet. Na tvorbu mleka je kuze na kuzi nejlepsi.
    Vse tohle ukaze a vysvetli lp. Ja pisu jen taky nejzakladnejsi zaklad, ale laktacni nejsem.
    GALE
    GALE --- ---
    Mám zákeřný dotaz. Jak naučit se kojit třítýdenní miminko. Narodil se o tři týdny dřív, poté byl na JIPce, protoze 4 hodiny po porodu přestal dýchat. Na JIPce jsem byla od druhého dne od porodu s ním a od třetího dne jsem ho přikládala. Syn
    ale už od narození kojení bojkotuje. Po přiložení pres kloboucek ožužlá prso, dvakrát natáhne a začne řvát. Momentálně odsávám a mléko mu podávám Calma lahvickou od Medely. V noci dostává Nutrilon 0, pak prejdeme na 1. Řešily to nekolik dní sestry v nemocnici, dvakrát tu byla laktacni poradkyně doporučená Laktacni ligou. Další návštěvu si už bohužel nemůžu dovolit.
    Současný stav je takový, že se mu dvakrát povedlo se nakojit, ale přesvědčit ho znamená, že musím nahřát prsa ve sprše, pak masirovat a zahřívat prsni vlozkou a rozkojit se odsavackou. Synovi musím do začátku dát trochu mléka z flašky a pak ho nechat přisát jedině pres kloboucek. Samotnou bradavku odmítá.
    Po těchto ukonech je ochoten se nakojit dopoledne, odpoledne už zas nemá zájem a řve a musím dát mléko z flašky.
    Nějaké rady? Bohužel nejsem schopná dělat tyto tanečky a zároveň odsavat. Časově se to dlouhodobě nedá zvládat.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MYJKA: ja se ani nedivim, ze lidem, ktery zili cely zivot v nasi spolecnosti to prijde uchylne. ja je celkem chapu. mne by to pred 10 lety asi taky prislo minimalne divne, nevim... Moje babicka nikdy nekojila a donedavna bylo pro ni nase kojeni celkem tezke, ale dneska, kdyz u toho Viktora vidi, ji to pripada uplne ok a mnohdy, kdyz se dozaduje prsa a ja se s nim snazim domluvit, ze "radej az doma" mi babicka rika "tak mu dej" :D ten pohled neni staticky, vyviji se a muze to byt i u tchyne za nejakou dobu jinak,)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    NEMESISS: Musim si na to vzpomenout, az jednou zase tchyne rekne, ze kojit 4 lete dite je uchylne. (Rikala to obecne, moje mala ma zatim jen 14 mesicu, ale planuji a rada bych kojila do samoodstavu.)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MYJKA: pomohlo a pomaha mi to moc... a tusim, ze to v budoucnu budu jeste hodne potrebovat, nejen ohledne kojeni :)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS: ad obavy napr. z kojeni starsiho ditete: vidim to v kontextu toho, jak tady lidi obecne maji vymyte mozky co se deti tyce (muz je Peruanec a ty rozdily v pristupu k detem jsou dechberouci). Ja se proste nemuzu na moje pribuzne zlobit za to, ze maji obavy z neceho, co je pro ne tak strasne kontroverzni a svym zpusobem desivy. Je mi jich svym zpusobem lito a u nas se to uznani jejich pocitu a obav velmi osvedcilo... Libi se mi, ze je to neagresivni zpusob, clovek nejde hned do opozice a tim pak ani nevznika prostor pro jakykoli konflikt...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam