• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    TAPINA: nežrala :/ ale měla ve čtvrtek ryby(BARF), tak přemýšlím, že by snad nějaká kůstka :/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IRINASH: Takové ty základní věci na demodexe, jako Advocate nebo Milbemax, už máte za sebou? Další věc je, že klinická demodikóza je téměř (nebo spíš zcela) vždy příznakem imunodeficitu, takže problém může být i jinde, než v tom parazitovi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BARUSSS: No v nejhorším ji budou muset přispat. Taky už jsem zažila třísku pod sliznicí až vzadu v krku, která nebyla zběžným pohledem vůbec vidět. Nežrala někde klacek?
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    Prosím o radu. Už od čtvrtka má čubina jakoby něco v krku se zdá,... včera když jsme byly venku, tak spásala veškerou trávu, která jí přišla do cesty. Problém je, že se nenechá,abych ji do krku sáhla. Navíc nevím, kde přesně může být problém. Pije a jí normálně, ale sem tam stále cuká hlavou dopředu a má stažený krk, očividně jí něco trápí. Nějaký návrh co s tím ? asi se vydám na veterinu, ale jen tak ji stejně neprohlídnou :(
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CORNELA: Jako ze asi misto nich napsal nejaky drazsi...takhle jsem to pochopila ja
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: nenarážím na obvoďáky ale na pár kamarádů doktorů (psychiatr a chirurg konkrétně - oba soukromé ordinace) kteří na to dost nadávají - jeden třeba teď vyfásl od pojišťovny pokutu, protože nehodlal psát pacientům léky, které sice zaberou, ale je jim po nich blbě.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: aehm, v humánní medicíně často děláš to, co zaplatí pojišťovna. Kdyby se dělalo vždycky to, co je lege artis nejvhodnější postup, bylo by to moc hezký, ale ne každej doktor stojí o hádky s pojišťovnou a o pokuty za množství předepsaných léků/drahé předepsané léky a úkony a pod.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CORNELA: to by byli, i kdyby se platil kazdej ukon v humanni
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: V humánní medicíně můžeš dělat, co je správný, ve veterinární jen to, co klient zaplatí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Možná jo, já jsem se ale ještě nesetkala ani s tím, že by někdo chtěl tu serologii. Občas o tom byly akademické debaty, ale vždycky je ukončilo vyřčení ceny :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jinak teda serologické vyšetření na boreliózu stojí včetně odběru zhruba 900,-.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Já mluvím o úkonu, o těch penězích, které zůstanou veterináři a mohly by ho motivovat k tomu, aby dělal radši to než ono. Ty snad nebudeš patřit mezi ty lidi, co si myslí, že když vakcinace stojí pěťo, tak má veterinář pěťo do kapsy, ne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No jasně, to je ten důvod. Kolik si tak zhruba myslíš, že stojí ten odběr na testy a kolik úkon při vakcinaci? ;o)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CORNELA: Nam psa ockovali na boreliozu a ani se neptali.zjistila jsem to az ted kdyz jsem prohlizela samolepky v ockovaku. Vakcina stala kolem 400(a ja si rikala ze platime nejak hodne ). Asi to tedy nebude zas takova vzacnost
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak ono se to v praxi dělá tak, že se protilátky před očkováním nezkoumají, protože by to stálo prachy navíc. Kdo chce mít JISTOTU, ten si psa nechá naočkovat, neublíží mu to. Protože je možné, že většina psů protilátky má, ale zase na druhou stranu ne všichni a nebo ne dost, klinická borelióza existuje a tu a tam se objeví.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Počkej, proti borelióze je očkování normálně i tady, výběr z několika vakcín a dávka stojí tak pětistovku.

    Jinak u psů se hlavně zdaleka pokaždé neprojeví nemoc klinicky, ona jich to většina asi někdy prodělala, při tom množství klíšťat, ale jen málokterý má typické příznaky - horečka, apatie, nechutenství, kulhání, bolesti kloubů.
    A myslím si, že tohle je možné i u lidí - mám kamaráda, který má každý rok desítky až stovky klíšťat, jde to na něj úplně nepochopitelným způsobem. Je skoro až statisticky nemožné, aby nepřišel do kontaktu s infekcí, ale nemocný nikdy nebyl. Možná dostal opakovaně podprahovou dávku infekčního agensa vybudoval si protilátky, bylo by zajímavé mu udělat odběry :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SRUBKA: U psů obvykle zarudnutí při borelióze nebývá, naopak vnitřní strana stehna je náchylná na svědění, rozlízání a dermatitidu z tohohle důvodu, takže tam možná klíště i bylo, ale zarudnutí rozhodně neznamená boreliózu. Preventivní přeléčení se nedělá, řeší se to, až když se dají udělat odběry, a na světě je mnohem méně psí boreliózy, než kolik jí bylo kde bez odběrů léčeno.
    Ohledně očkování, ono se zkoušelo i pro lidi, ale bylo moc nežádoucích účinků, tak se nikdy neuvedlo na trh. Tohle je typický příklad, kdy různé druhy různě snášejí stejnou látku.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: dík. asi je najvyšší čas začať to riešiť, takže skočíme na veterinu. doteraz sa vždy v lete pekne spravil, predsa len má viac pohybu, ale toho roku to nejako nechce ísť dolu. minulý týždeň som odčervovala, takže prebehlo hromadné váženie, no a miláčik od marca schudol pol kila, takže takmer nič:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XAJA: Veterinární, ona je poměrně hodně nízkokalorická, takže by zvíře mělo být sledované.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: tá rc obesity je veterinárna rada, alebo voľne dostupná? on rišo tento rok tiež akosi zimnú váhu nechce stratiť, kurník. takže asi budeme musieť niečo nasadiť.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam