• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    BARUSSS: tak tak, vyptávat se, vyptávat se, vyptávat se - za to nic nedáš :) Oni si časem zvyknou že se zajímáš a víš o čem mluvíš a pak ta komunikace hned vypadá líp ;)
    A počítej, že fakt může mít flash backy - viděla sem je i u psa - nic dramatického, ale tuším do dvou týdnů po pozření drogy se ještě jednou pěkně rozjel na pár hodin (slintal, motal se, byl agitovaný, pak usnul...). A psychické dopady se můžou ukázat i po půl roce.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: S tím psincákem je to sporné. Existují názory, že každý den kašle navíc zatěžuje srdce (a co si budeme povídat, se srdcem mají problémy prakticky všichni starší psi, takže k tomu v podstatě skoro každý spěje), takže pokud antibiotika způsobí, že příznaky vymizí dřív, jsou daná správně. Pak zase existuje moderní trend šetřit antibiotiky co nejvíc z důvodu rezistencí. To je ale věc odborníka, na kterou stranu se on přiklání a podle toho jedná.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: a tak to určitě, ale majitel milující svého pejska to neudělá pokud mu veterinář řekne jenom A a neřekne mu B (tj. třeba že prostě neví co to se psem může udělat/že nemá zkušenost, že to jde zvládnout i doma a co by z toho plynulo a pod.) Tohle podávání jednostranné informace se třeba hodně ukazuje u psincáku - když s ním člověk přijde k vetovi, prostě ve většině případů nafásne antibiotika aniž by mu vet vůbec řekl, že to jde i bez nich a ať si pro ně přijde až kdyby se pes horšil. Přitom ve většině případů se psincák dá zaléčit bez antibiotik. Nebo sem nezažila veta, co by místo prášků na odčervení nabídl rozbor - přitom snad už není pochyb o tom, že odčervovat jednou ročně (tj. jedna dávka) je prakticky na nic - buď to chce aspoň dvakrát ve 14 dnech nebo právě ten rozbor.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Já si myslím, že té možnosti si lidi vědomi jsou, už z titulu toho, že jsou platícími klienty, a udělá se jen to, co zaplatí. Snad si nikdo nemyslí, že MUSÍ nechat psa v nemocnici a MUSÍ zaplatit hospitalizaci, jinak to nejde. "Musí" v tom smyslu, že to je pro psa vhodné a lékaři mu to doporučují, ale když nechce, nezaplatí, nebo třeba na to nemá, tak samozřejmě nemusí.
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    Sice jsem veterinu (střední) vystudovala, ale jelikož jsem se s tímhle nikdy nesetkala, tak jsem si spíše spoléhala na to, nechat rozhodnutí na nich. Ikdyž naopak vím,jaká Rox je a poznám, když jí něco je nebo ne. Má různé manévry, jakožto hluchý pes a to oni těžko rozliší od toho, zda je tedy v pohodě nebo je stále naspeedovaná. No nicméně jsme to už oba musely nějak přetrpět a za půl hodky si pro princeznu jedu. Určitě se ale optám na co si dá bacha, co sledovat a i něco ohledně té slinivky.
    Takže díky za info, jsem taky hned o něco chytřejší. :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: a tak víš co, já mám taky rozsáhlé zkušenosti s tím že u některých lidí je to jak mluvit do dubu (zkus třeba někdy vysvětlovat ženské, že to co provádí svému dítěti hraničí s týráním nebo chlapovi, který si je jistý, že to "má pod kontrolou" že je alkoholik a bude to jenom horší), ale pořád sem zastáncem toho, že by se to zkoušet mělo (jiná věc je, když už klienta znáš a víš co od něj tak můžeš čekat). A třeba když mu to řekne ještě pár lidí, tak si to pozvolna dá dohromady a někdy v budoucnosti dojde k aha efektu. A nebo taky ne no, to už k tomu holt patří.

    TAPINA: jenže pokud o téhle možnosti není informován/nemá dost podkladů proto se rozhodnout, tak je to špatně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: To mě rozesmálo, zrovna odešel pán, kterému jsem tu vedla poměrně namáhavou obšírnou přednášku o krmení, ačkoliv na něm bylo vidět, že mě neposlouchá, a ke konci si teda asi odnesl alespoň informaci, že šunka pro čtyřkilového psa není vhodný zdroj masa. Nicméně ty granule z Kauflandu asi zůstanou. Nemůžeš všechny srovnávat se sebou :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Tak ale majitel může revers podepsat vždycky, není žádná povinnost nechat zvíře na hospitalizaci. Tady řešíme, co je odborně správné.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: tak intoxikovaný pacient za sebe rozhodovat nemůže, ale v případě intoxikace dětí je podle vážnosti situace někdy rodičům vydají do péče - třeba u toho alkoholu celkem běžně, když je dítě jenom opilé a v případě zvířete ten revers klidně může "podepsat" majitel, že. Protože ten intoxikovaný není (tedy předpokládejme že není).

    A tak samozřejmě to chce určitou rovnováhu a nezačít rovnou latinou, ale zrovna v tomhle případě mi přijde míra toho jak informovali majitelku malá (a ano, můžu se plést). A mám zkušenost z humánní medicíny že kromě starší generace, která na to není zvyklá, pacienti preferujou když jim doktor situaci vysvětlí - ukáže rentgen a výsledky vyšetření, informuje je o širším spektru možností léčby (třeba i placené - ne každý chce za každou cenu ušetřit) a pod. A lidi snesou překvapivě hodně informací, když se jim podají srozumitelným jazykem a se snahou vysvětlit a ne ohromit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: V takovém případě oni ale moc nevědí, co dělají :o) Tedy přesně nikdo není schopen říct, co všechno se může zkomplikovat. Nevnímala bych to jako nedůvěru k pacientovi, spíš předvídavost všemožných komplikací. Pacient ve změněném stavu vědomí na hospitalizaci prostě patří, když už jednou k lékaři přišel. Opilec se taky v pohodě doma vyspí a nic mu není, ale když už ho jednou přivezou na záchytku, tak ho taky nemůžou jen tak poslat domů a musí ho tam nechat, dokud nevystřízliví :o)

    K té druhé části, to snad ani jinak nejde, než přistupovat k pacientovi jako k laikovi, dokud ten nedá sám najevo, že laik není, ne? Nelze přece u každého předpokládat odbornost, když ji 90 % lidí opravdu nemá, na tom nic špatného nevidím. Vysvětlovat, to ano, ale když začnu s každým mluvit jako se sobě rovným (odborně), tak se setkám tak akorát s tím, že mi všechno odkýve, aby nebyl za blbce, a pak mě pomluví, že jsem na něj machrovala latinsky a nic mu neřekla :o)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: a druhá věc kterou nemám ráda (ano, furt na něco remcám, ale mám fajn veterinářku která se mnou souhlasí :)) je jak se u zvířat často nebere v úvahu psychika - podle všeho co píše
    BARUSSS jim nejde o slinivku ale o to, že se bojí pustit domů "zfetovaného" psa aniž by brali v úvahu to, že po psychické stránce (a o to při intoxikaci THC jde především) mu bude mnohem líp v domácím prostředí s majitelkou (a nechali majitelku rozhodnout, jestli je schopna mu poskytnout dostatečné zázemí). Tenhle zvyk "odevzdám zvíře veterináři a až je úplně fit tak si ho vezmu zpátky" mi přijde jako dost bezohledný vůči zvířeti (samozřejmě je to individuální, některá zvířata to nesou v pohodě a některý majitel ani o nic jiného nestojí) a rozhodně by takový přístup neměl být považován za samozřejmost.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: když já tuhle preventivní nedůvěru k majiteli sice chápu, ale nemám ji ráda - každá léčba má být provázena informovaným souhlasem majitele - tj. osobně považuju za správné, když veterinář (ostatně i doktor) seznámí klienta s možnými riziky a všemi variantami léčby a pak ho nechá rozhodnout samotného - tj. myslím že by v konkrétním případě bylo na místě majitelku informovat, že na to THC zvíře neumře, ale že bude vyžadovat trvalý dozor (a možná i vyčištění zvratků z tlamy a pod.) a nechat na ní, aby se rozhodla, jestli je ho zvířeti schopna poskytnout nebo nikoli, v případě že by se obávali selhání slinivky tak taky informovat o míře rizika/ceně a možnostech prevence/ a třeba taky vzít v úvahu psychický stav zvířete, které bude v krizové fázi (pod vlivem drog, zmatené, pravděpodobně vyděšené) v neznámém prostředí bez majitele na kapačkách.

    Tenhle přístup "my víme, co děláme, ale vy byste tomu nerozuměli/nezvládli se adekvátně rozhodnout" mě neskutečně štve - o to víc, že ve chvíli, kdy člověk prohodí pár větiček na téma sem doktor/psycholog/zdravotník/jiná kategorie, kterou obvykle doktoři a veterináři považujou za více méně "rovnou" okamžitě se přístup změní a najednou všechno jde (najednou není problém s tím, že psovi dám injekce sama nebo si ho s fízákem vezmu domů, najednou není problém s tím, že si některé léky můžu sehnat sama protože jsou stejné jako v humánní medicíně, najednou se mnou diskutujou detaily výsledků testů atd.). Já vím že je jednodušší ke každému klientovi přistupovat jako k "laikovi" (přinejlepším, přinejhorším je to jako k neschopnému idiotovi) dokud neprokáže opak, protože většina skutečně moc přehled nemá - ale považuju to za špatné (pokud klient sám nepožádá, aby odborník rozhodl za něj a nekomplikoval mu život vysvětlováním) - v humánní i ve veterinární medicíně. A naneštěstí je to ještě pořád v obou oborech velmi rozšířený přístup (a lidi pak hledají rady a informace na netu a to co tam najdou je občas... mnohem horší, než kdyby si odborník udělal čas a promluvil si s nima).

    A ano, je to pro mě citlivé téma a dost možná zrovna v tomhle případě bylo majitelce poskytnuto dost a adekvátních informací nebo informace nepožadovala, takže brečím na blbém hrobě :)
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    TAPINA: Máš pravdu....takže lepší ji tam nechat déle a žádný spěch s propuštěním.
    Já nevím toho sádla tam zas tak moc nebylo, snědla kelímek cca 50ml, nevím v jakém poměru se to dává. O zesrání zatím nic neříkali, horší zatím byl ten její stav vědomí. Navíc je hluchá a rozhodně vše musí vnímat hůř. Je v prostředí,které nezná,cizí lidé...a já nikde. :( Achjo, na konopnou mast si od téhle chvíli pořídím trezor.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Kvůli té slinivce jsou preventivní kapačky i na místě. Až se začne sypat, může být i pozdě. No a ono pustit domů psa, který má aktuální příznaky intoxikace (byť něčím, co není smrtelné), není zrovna odborně správné, kdyby se něco, cokoliv stalo, tak to bude jejich chyba.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SNELA: já právě takhle už pár psů viděla a i sem si k tomu tenkrát dohledávala nějaké materiály a nenarazila sem na zkušenost, že by to psa ohrozilo na životě, zfetovat se THC, pokud se samozřejmě hlídá, aby si něco neudělal, neudusil se, neutopil se někde a tak - vždycky se doporučovalo nechat prostě vyspat.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    HYSTERIA: ségře čuba po dvou domácích tlačenkách (celé šišky) skončila právě se zánětem žaludku a slinivky na veterině a nakonec doživotně na dietě - kromě toho že se zesr... Ale prý tam muselo být něco už předtím, akorát se to rozjelo.
    SNELA
    SNELA --- ---
    jo a srajdu co vim neměla a slízala máslo z trávy (množství už si nepamatuju, ale málo toho nebylo)..
    SNELA
    SNELA --- ---
    Mě se to u čuby stalo taky, byla solidně mimo, spala hrozně moc hodin v kuse, počůrala se pod sebe a sotva mohla chodit, snědla to jeden den večer a ještě druhej den v podvečer byla mimo, ale pak se to hodně zlepšílo a byla jen unavená.. Žádný další následky neměla a u veta jsme nebyli..
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    ZMYJKA: vím, jak dopadl pes po sežrání celého másla a imho tuk jako tuk. Zdravotně dobrý, ale byt zes**** až po strop :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    HYSTERIA: nápodobně - kromě ošklivého průjmu by se náchylnějšímu psovi mohla sesypat slinivka třeba. Ale ani s tím se pes nenechává na kapačkách na veterině preventivně, co vím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam