• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    HJURVAJS
    HJURVAJS --- ---
    OPI: je vůbec někde na internetu složení toho delikanu? docela by mě zajímalo z čeho jsou složený granule který stojej 700 za 15,-Kg.. Dokonce jsem je viděla někde za 500,- To asi bude pěknej humus, samý obilí nejspíš.. Ono ne vždy se na psovi hned projeví že je to srajda.. Každopádně těm granulím možná křivdim,ale přijde mi divný už to že se mi nikde nepodařilo najít složení..
    OPI
    OPI --- ---
    FILDELIN:
    tak není to superprémiovka ale jen prémiovka...my máme tyhle, moc jsem jim ze začátku nevěřila ale teď už je máme asi 4 měsíce a pes je po nich krásně lesklý, chutnají mu a nemá vůbec srajdu...a cenově jsou taky vpohodě
    DELIKAN dog SUPRA ADULT MAXI - Delikan supra - Granule pro psy - Psi - Krmení pro psy, kočky, hlodavce, ptáky i ryby - KRMENI.cz
    http://krmeni.cz/produkt/delikan-dog-supra-adult-maxi/kategorie/delikan-supra-299
    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    Co si myslíte o tomhle krmivu? http://www.jamservis.cz/eshop/pro-psy/granule/brit/brit-adult-large-breed-15-kg . Popřípadě doporučíte jiné v podobné či málo vyšší cenové skupině? Dík
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    LOVETHIEF: tady je k tomu stručnej, ale výstižnej článeček
    Valley Veterinary Hospital - Dehydration vs. Water Toxicity
    http://www.valleyvet.net/dehydration-vs-water-toxicity.html
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    ZMYJKA: o ty otrave vodou se rozepis, prosim prosim...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: já svého času viděla výsledky nějakých pokusů na zvířatech (dělaných samozřejmě kvůli lidem) a zrovna u THC je smrtelná dávka i pro zvířata neskutečně vysoká, takže šance že to spolyká prakticky neexistuje (bylo to na psech a potkanech), to už je mnohem snazší otrava vodou (což je třeba záležitost, kterou v ČR moc lidí nezná, ale tady v horkých krajích se o tom docela mluví).
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    IRINASH: mno a právě proto se při jakékoliv intoxikaci dávají kapačky, aby tělo mělo větší šanci to bez problému vyloučit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IRINASH: No jo, ale že nezemřel člověk, to ještě neznamená, že nemůže zemřít pes. Ten může zemřít i na předávkování čokoládou. A je fakt, že o tomhle moc studií asi není, co to vlastně se psy dělá. Musela bych hledat, nikdy jsem se s tím nesetkala.
    ISCH
    ISCH --- ---
    HYSTERIA: Po flašce kokosovýho oleje to bylo taky výživný. Pos*anej celej pokoj, na jediným čistým metru sedačky seděl po příchodu z práce pes, vesele vrtěl ocasem a koukal tak "jsem se tu poto... ale ten olej byl tak dobrej!"
    A měla pak docela dobrou srst :D
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    ZMYJKA: Díky za rady .) ...ale v ten moment se moc zafixovat nedala... byla,jak z divokých vajec. Doufám,že to na ni nebude mít nějaké trvalé následky po té psychické stránce :/
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: jo až tak... njn, neumětelové se najdou v každé profesi, to máš recht.

    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    BARUSSS: njn, ono u THC fakt dlouho trvá, než se vyplaví z organismu - v takových situacích hodně buď u ní, snaž se, aby zůstávala co nejvíc ve známém prostředí, bez ostrých světel a výrazných zvuků (sice neslyší, ale na basy asi bude reagovat), mluvit klidně a dýchat taky v klidu (to je hlavně aby z tebe cítila klid), pokud pozitivně reaguje na doteky tak třeba masáž, ale pokud by na ně reagovala špatně tak s minimem doteků, v nejhorším fixovat v leže na boku, dost pomáhá zchladit mokrým ručníkem, případně i studená sprcha, ale pozor aby se nenadýchala vody.

    Trochu risk je, že změny na psychice můžou přejít do trvalých poruch - teda nevím jak u psa, u lidí jo a u psů to asi moc prozkoumané nebude...
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    Tak už ji mám doma... ted ji zase chytl rapl, lítá jak zběsilá, škrábe se, odírá o zed... No to je šílený :(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak to jo, ale ono jde o to, že ten psincový kašel vyvolává takové rázové vlny, které způsobujou přetlak v oběhovém systému. Ale kašel z hypertenze léčený antibiotiky na jiné veterině už jsem párkrát viděla, to jo.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: tak o to nejde, jde o to, že existuje teorie (nevím teda jak moc potvrzená, tolik sem to nesledovala), že i psincák přispívá k rozvoji potíží se srdcem - tj. čím dřív se zaléčí, tím líp.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: a jsme u toho - despekt vůči schopnosti pacienta se rozhodnout a patent na pravdu ;) Pacient nemůže svobodně podepsat revers/zvolit jinou možnost léčby byť nedoporučovanou dotyčným lékařem, pokud o ní neví - tj. nebyl o ní informován. Právo na informace zahrnuje i uvedení odborného názoru (tj. názoru uznávaného odborníky - samozřejmě ne babských rad, experimentálních teorií a pod.), ke kterému se dotyčný odborník nekloní, nejen takového, ke kterému se kloní.

    Protože výsledkem neuvádění informací pak je, že si klient přečte na netu, že psincák se dá léčit i bez antibiotik a příště k vetovi rovnou nepůjde, protože mu už nevěří (protože mu vet neposkytl veškeré informace, takže ho podezřívá z rozhodování na základě snahy získat profit třeba) a tudíž se třeba nezjistí, že pes začal mít problémy se srdcem...

    Jinak řečeno to, že si myslím, že by se slepák měl prostě vyndat, když se zanítí, protože je to zbytečný orgán a klidně se příště může zanítit i v blbější dobu a dopadne to špatně neznamená, že pacienta neinformuju, že v jeho situaci se to ještě dá i rozehnat ledováním. Naopak nepovažuju za nezbytné uvádět, že existuje nepotvrzená teorie, že slepák má vliv na imunitu (protože to je hluboko v poli hypotéz).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Víš co, hezky to bylo řečeno ve filmu Sněženky a machři. "Já s váma nemůžu jednat jako rovná s rovnýma, protože já mám za vás zodpovědnost a vy za mě ne". Veterinář má zodpovědnost za průběh léčby, takže možnost volby může dávat jen v případě, že jsou dvě možnosti rovnocenné, a nebo tedy si nechat podepsat revers, že majitel trvá na něčem, co mu není doporučováno. Jestliže se sám odborně striktně kloní k jedné možnosti, tak je jasné, že nebude dávat na výběr nějakou jinou, se kterou nesouhlasí.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: no a já si právě myslím, že by odborník měl uvést obě teorie - tj. přesně to, co si sem teď napsala (+ klidně přidat svůj názor na to, co on sám považuje za lepší) - a nechat na majiteli, aby se rozhodnul. A ne rovnou jednat - to má smysl u přímého ohrožení života kde není čas na řeči, ale v takovémhle případě je myslím zcela na místě nechat majitele aby o psovi rozhodoval.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    BARUSSS: tak tak, vyptávat se, vyptávat se, vyptávat se - za to nic nedáš :) Oni si časem zvyknou že se zajímáš a víš o čem mluvíš a pak ta komunikace hned vypadá líp ;)
    A počítej, že fakt může mít flash backy - viděla sem je i u psa - nic dramatického, ale tuším do dvou týdnů po pozření drogy se ještě jednou pěkně rozjel na pár hodin (slintal, motal se, byl agitovaný, pak usnul...). A psychické dopady se můžou ukázat i po půl roce.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: S tím psincákem je to sporné. Existují názory, že každý den kašle navíc zatěžuje srdce (a co si budeme povídat, se srdcem mají problémy prakticky všichni starší psi, takže k tomu v podstatě skoro každý spěje), takže pokud antibiotika způsobí, že příznaky vymizí dřív, jsou daná správně. Pak zase existuje moderní trend šetřit antibiotiky co nejvíc z důvodu rezistencí. To je ale věc odborníka, na kterou stranu se on přiklání a podle toho jedná.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: a tak to určitě, ale majitel milující svého pejska to neudělá pokud mu veterinář řekne jenom A a neřekne mu B (tj. třeba že prostě neví co to se psem může udělat/že nemá zkušenost, že to jde zvládnout i doma a co by z toho plynulo a pod.) Tohle podávání jednostranné informace se třeba hodně ukazuje u psincáku - když s ním člověk přijde k vetovi, prostě ve většině případů nafásne antibiotika aniž by mu vet vůbec řekl, že to jde i bez nich a ať si pro ně přijde až kdyby se pes horšil. Přitom ve většině případů se psincák dá zaléčit bez antibiotik. Nebo sem nezažila veta, co by místo prášků na odčervení nabídl rozbor - přitom snad už není pochyb o tom, že odčervovat jednou ročně (tj. jedna dávka) je prakticky na nic - buď to chce aspoň dvakrát ve 14 dnech nebo právě ten rozbor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam