• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Fenu před krytím stačí odčervit jednou, ale nějakým Strongholdem, Milbemaxem, Advocatem. Klasické odčervení na střevní formy se nedostane k latentním stadiím ve tkáních, a to jsou právě ty, které potom cestujou do štěňat.
    Preventivní odčervování se holt nesmí brát jako prevence červů, ale jako prevence zamoření prostředí. A jako takové to funguje, o čemž svědčí, že není zrovna moc nákaz larvální toxokarózou u lidí, přestože se bobky válí všude v trávě.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: tak nic není stopro, žejo - navíc u té koprologie platí totéž co u odčervení - nezaručuje, že zvíře něco obratem nechytne. Proto třeba souhlasím s tím odčervovat štěnda, odčervila bych i fenu před krytím - ale pořádně, aspoň dvakrát, stejně tak psa, kterého si beru z rizikového prostředí a tak... ale nevidím moc smyslu v oblíbeném "preventivním" odčervování jednou dávkou.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZMYJKA: to máš určitě pravdu a pokud by to byl můj pes asi bych o tom uvažovala, ale vzhledem k tomu, že o tuhle fenu se bohužel někdo stará jenom cestou od branky k baráku (a to spíš ve smyslu, aby nezdrhla brankou pryč, neskákala a nevběhla do baráku), moc se mi nechce věřit, že by ve zmíněné domácnosti existovala entita, která by si všimla, že pes nám poslední dobou nějak zhubnul, má divnou srst a vlastně má asi zácpu/průjem/sáňkuje, případně divně žere, cokoliv dalšího ... tenhle přístup jsem se snažila změnit a ani po dvou letech se nepovedlo :-/
    .. taky začínám mít trochu strach z toho místního veterináře .. docela by mě zajímalo, jak by se tvářil, kdybych se na něj vytasila s koprologickým vyšetřením "obyčejného vesnického vořecha" jak on prý s oblibou upozorňuje .. už obyčejná kastrace byl tenkrát trochu problém (neb fena musí mít aspoň jednou za život štěňata přece .. facepalm)
    .. ale chápu a díky za názor :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Já jsem v tomhle pořád dost na vážkách, protože ono skoro žádné z koprologických vyšetření, co jsem kdy posílala, nebylo pozitivní (a to majitele instruuju, ať pečlivě sbírají vzorek ze tří dnů). Ale ti červi jsou. Porodí fena a ze štěňat po každém odčervení vyleze klubko. Tak jak je to možný? Jednoduše tak, že koprologie není dvakrát spolehlivá. Hledá přítomnost vajíček a neodhalí stadia, kdy se červi nijak masivně nemnoží.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TEEAK: no, abys to měla i s druhou "stránkou pohledu" - osobně si myslím (a setkávám se tímhle názorem i mezi lékaři i mezi veterináři), že řada "preventivních" ošetření (odčervení nevyjímaje) vede ke zbytečné zátěži organismu a zvyšování rezistence organismů, popř. patogenů, proti kterým chceš bojovat a tudíž je dobré opravdu pečlivě zvážit, jaká hrozí rizika a čeho preventivním ošetřením dosáhneš. Jak bylo řečeno níže - odčervení ti ani v nejmenším nezajistí, že pes "nenasbírá" něco o týden později - takže jediné, v čem má smysl je, že zabrání masivnímu začervení organismu (proto je taky velmi rozumné udržovat odčervené psy v citlivých obdobích - feny před nakrytím, štěňata - tam to význam má a taky se odčervuje dost často na to, aby se začervení vůbec nemohlo rozvinout...) - na druhou stranu pokud věnuješ psovi nějakou tu péči (máš ho doma) a sbíráš po něm bobky, tak to, že je začervený, nepřehlídneš (samozřejmě ne v počátečních stádiích - tam si člověk sotva něčeho všimne, ale v situaci, kdy by hrozilo masivní začervení, už si všimneš - podepíše se to i na kondici psa a stavu srsti) - a pak můžeš zasáhnout. Pokud chceš mít větší jistotu, můžeš jednou za půl roku až tři měsíce absolvovat koprologické vyšetření - jinak dělám to tak už tři roky a ani jednou nebylo pozitivní a to žijem na sídlišti, kde je psů jak... psů. A do lesa taky chodíme.

    Jako prevenci toho, aby něco "nechytlo" dítě, bych spíš než odčervování psa doporučovala po něm ty bobky na zahradě poctivě sbírat.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    zdar, nemáte někdo v el. podobě: Blanka Miholvá Anatomie a fysiologie hospodářských zvířat?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    CESKAKOCKA: díky a podobně jsem se to snažila vysvětlit taky, ale to je marný ("soused to tak s jeho psem nedělá a taky žije, tak proč bychom to měli řešit" .. :-/ pro mě podobná výmluva jako "když skočí z okna, tak skočím taky") .. problém je spíš v lenosti a snaze zamést pod koberec názor, který se nehodí do krámu (ale to je spíš náš komunikační problém)
    CESKAKOCKA
    CESKAKOCKA --- ---
    TEEAK: Mezi veterináři jsou dvě názorové vlny. Buď pravidelně nechat dělat koprologické vyšetření (musejí se po dobu 3 dnů sbírat hovínka a z nich se pak dělá rozbor), které odhalí, jestli je pes (nebo kočka) začervený nebo ne. Odčervení se pak doporučuje jen pokud je výsledek pozitivní. Tento názor vychází z faktu, že odčervení sice zvíře zbavuje parazitů, ale je to ve své podstatě jed (zabíjí červa, že ano). Já osobně (nejsem vet, ale na veterině jsem pracovala jako sestra a ve veterinárním prostředí se stále pohybuji) se přikláním spíš k níže zmiňované klasice - odčerovavat 1x za 3 měsíce. Důvod, proč se odčervuje v tomto intervalu je jednoduchý - za tři měsíce projdou paraziti celým vývojovým cyklem a mohou se dále množit. Pokud se odčervuje méně často, hrozí tzv. masivní začervení - červi se v těle zvířete množí a ohrožují jeho život. Odčervení 1x za 3 měsíce zajistí, že se ty potvory nemnoží dál. Nicméně, pozor na to, pokud se pes setkává s batoletem, je otázka, jestli 1x 3 měsíce stačí - ono to totiž není jako např. protiklíšťová kapka za krk, která "drží" nějakou dobu. Odčervení je jednorázové - proběhne a zabije všechny potvory, co mu přijdou do cesty. Ale pokud pes druhý den něco prímového slupne u cesty, tak má červy v sobě zas. Odčervení 1x za rok mi nepřijde moc efektivní. Navíc u zvířete hodně začerveného může dokonce způsobit obtíže, protože se jednorázově zabije hodně parazitů, ti se pak v těle zvířete rozkládají a vytváří toxiny, které mohou zvíře ohrozit (mnoho pozdě odčervených koťat takto umírá, u dospělého psa asi nebude reakce tak drsná, ale kdo ví).
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: díky, taky si myslím, že by to nemělo moc smyslu .. no už jenom dostat je se psem na přeočkování klasické trojkombinace jsem spotřebovala celý víkend prakticky neustálého přesvědčování a vysvětlování, že je to fakt potřeba .. ale máma nakonec povolila s fenou k veterináři zašla :-) o to víc mě pak překvapil jeho verdikt, že když nechodí s fenou na výstavy, tak prý stačí odčervovat jednou za rok (což mi osobně přijde jako dost debilní důvod proč na to kašlat)
    .. budu asi muset jezdit na "zdravotní návštěvy" a odčervovat a hlídat očkování sama .. jednou za tři měsíce zní docela rozumný čas na návštěvu rodiny, která mě tímhle svým salámistickým přístupem nepěkně "rozčiluje" :-/
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TESSS: to, že se starší pes na výletě šetří je normální, hlídala bych spíš případné přehřátí a potom to, jak se cítí po takovém výletu - jestli nemá druhý den potíže se vstáváním, jestli je znova ochotná jít ven, jestli nejeví známky bolesti a jestli nekulhá nebo nejde nějak ztuhle. Co se výdrže týče, tak záleží spíš na tom, jak je na tom s kloubama a jak moc má natrénováno.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    REK11: Tak to jsem ráda, že to pomohlo. Hlavně ji dej ještě po měsíci dvakrát za sebou, ať tam nepřežije nějaká dobře ukrytá partyzánská garda.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: Vzhledem k tomu, že se doporučuje odčervovat i kočky, které vůbec nepřijdou ven, tak si myslím, že není co řešit. A jednou ročně snad ani nemá smysl, to už by se rovnou nemuselo vůbec. Alespoň jednou za půl roku je minimum.
    REK11
    REK11 --- ---
    ahoj, chtěla bych se podělit o zkušenosti s blechama a hlavně přípravkama na ně. Přišli jsme asi před 3 tydny na to,ze domácí kočka nějakým způsobem přišla k blechám. Pouzili jsme vsechny dostupne prostredky, vcetne vystrikani bytu biokillem, biolitem a cobrou. kocka dostala spot frontline combo. Výsledek byl,ze se vytrvale drbala, vajíčka všude a blechy vesele lezly i na mě..... Psala jsem poměrně dost nešťastná tapine a ta mi poradila tabletu comfortis. Jako byla to tableta o velikosti mexickeho dolaru, tak jsem ji nakouskovala a do kocky dostala. A to hlavni. Je klid!!! má to pusobit měsíc a o tolik drazsi nez spot to není........ ty potvory si uz asi zvykly na vsechno :-(
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    já mám taky dotaz, jak často by měl být odčervován pes (respektive fena, cca 1,5 roku, mix labradora a blíže neurčeného středního plemene, váha něco málo pod 30 Kg, krmená nejlevnějšíma granulema a zbytkama ze stolu) je to typický "zahradní pes" - nechodí se venčit, ale za to minimálně 1x za 14 dní ze zahrady zdrhne a toulá se po vsi a v přilehlém lese
    .. pes není můj, ale zarazil mě názor místního veterináře, který měl prohlásit, že takový pes se nemusí odčervovat častěji než jednou za rok (zvláště když se o víkendech potkává s batoletem, které naráží po zahradě na "bobky" od psa)
    .. nějaký protinázor veterináře? já jsem radila odčervovat jednou za tři měsíce, jak to znám od venkovních koček ..
    TESSS
    TESSS --- ---
    mam dotaz, jak poznam, ze psa uz pretezuju. Jde mi o to, ze v rodine je 10 leta fenka a ja kdyz jedu nekam na vylet, tak ji beru s sebou. Naposledy jsme byly ted o vikendu na Sumave 35 km a cc 1000 metru prevyseni. Driv jeste tak predloni ruzne pobihala okolo a nechala se vyprovokovat ke hre od myho psa. Dnes uz jen tape nekde okolo nas, max se obcas nekde zapomene a cmucha a pak nas dobiha. Nerada bych ji odrovnala prilisnou namahou, je nejaky indikator, jak poznam, ze bych mela zkratit trasu? Vodu pro psy nosim a davam trochu vic jidla.
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    tak s radostí můžu hlásit, že otok ustoupil a nožka už vypadá o dost lépe..avšak 2.tlapka včera začala mít podobný problém..Didi si ji intenzivně olizoval a okem bylo patrné, že i do ní vnikla osina..tu se nám naštěstí podařilo dnes na veterině vytáhnout. uff.. Takže dejte si pozor na osiny!
    Všem děkuji za rady a Pan ponožka zdraví :)

    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    BLUDICKA: S pocitem úlevy sděluji, že problém kulhání je vyřešen - byla to obyčejná tříska, která se ovšem dostala mezi druhý a třetí prst na pravé tlapce; jak se ji Ben snažil odstranit, nanesl si mezi prsty ještě chlupy. Teprve znovu opakovanou a důkladnou prohlídkou (málem jsem mu tu packu prohlížela i z rubové strany) jsem problém objevila. Kůžička mezi prsty je začervenalá a podrážděná, ale nic nekrvácí ani nehnisá. Namazala jsem to hojivou mastičkou a budu sledovat, ale kulhání zmizelo a Ben si tlapku nelíže.
    ADITU
    ADITU --- ---
    XAJA: aha, diky za info
    XAJA
    XAJA --- ---
    ADITU: ťapina dovolenkuje, čo viem.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    MATHEA: Tak u nas snad ok, fakt to vypada na opozdenou reakci na ockovani, ve stehnu ma zanet, mirne zvysena teplota, bolestivost a otok, ortopetidicky vypada vse v cajku. At uz tho vsichni tri nechaj, probuh...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam