• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: Tak když to vezmu dvakrát ve 14 dnech klasikou, tak by to taky mělo být více méně spolehlivé, ne? Aspoň se vetka tvářila, že jo. Advocate a spol. nefungujou na všechno, nebo ne? Teda já to používala jenom v tom Izraeli kvůli srdečním červům, takže sem nezkoumala celé spektrum, na které to působí, ale měla jsem dojem, že na tasemnice nebo něco takového ne.

    No, mně přijde právě jako lepší prevence zamoření prostředí ty hovna prostě sbírat - ať už na své zahradě, nebo na trávnících, kam chodí jiní psi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Fenu před krytím stačí odčervit jednou, ale nějakým Strongholdem, Milbemaxem, Advocatem. Klasické odčervení na střevní formy se nedostane k latentním stadiím ve tkáních, a to jsou právě ty, které potom cestujou do štěňat.
    Preventivní odčervování se holt nesmí brát jako prevence červů, ale jako prevence zamoření prostředí. A jako takové to funguje, o čemž svědčí, že není zrovna moc nákaz larvální toxokarózou u lidí, přestože se bobky válí všude v trávě.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: tak nic není stopro, žejo - navíc u té koprologie platí totéž co u odčervení - nezaručuje, že zvíře něco obratem nechytne. Proto třeba souhlasím s tím odčervovat štěnda, odčervila bych i fenu před krytím - ale pořádně, aspoň dvakrát, stejně tak psa, kterého si beru z rizikového prostředí a tak... ale nevidím moc smyslu v oblíbeném "preventivním" odčervování jednou dávkou.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZMYJKA: to máš určitě pravdu a pokud by to byl můj pes asi bych o tom uvažovala, ale vzhledem k tomu, že o tuhle fenu se bohužel někdo stará jenom cestou od branky k baráku (a to spíš ve smyslu, aby nezdrhla brankou pryč, neskákala a nevběhla do baráku), moc se mi nechce věřit, že by ve zmíněné domácnosti existovala entita, která by si všimla, že pes nám poslední dobou nějak zhubnul, má divnou srst a vlastně má asi zácpu/průjem/sáňkuje, případně divně žere, cokoliv dalšího ... tenhle přístup jsem se snažila změnit a ani po dvou letech se nepovedlo :-/
    .. taky začínám mít trochu strach z toho místního veterináře .. docela by mě zajímalo, jak by se tvářil, kdybych se na něj vytasila s koprologickým vyšetřením "obyčejného vesnického vořecha" jak on prý s oblibou upozorňuje .. už obyčejná kastrace byl tenkrát trochu problém (neb fena musí mít aspoň jednou za život štěňata přece .. facepalm)
    .. ale chápu a díky za názor :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Já jsem v tomhle pořád dost na vážkách, protože ono skoro žádné z koprologických vyšetření, co jsem kdy posílala, nebylo pozitivní (a to majitele instruuju, ať pečlivě sbírají vzorek ze tří dnů). Ale ti červi jsou. Porodí fena a ze štěňat po každém odčervení vyleze klubko. Tak jak je to možný? Jednoduše tak, že koprologie není dvakrát spolehlivá. Hledá přítomnost vajíček a neodhalí stadia, kdy se červi nijak masivně nemnoží.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TEEAK: no, abys to měla i s druhou "stránkou pohledu" - osobně si myslím (a setkávám se tímhle názorem i mezi lékaři i mezi veterináři), že řada "preventivních" ošetření (odčervení nevyjímaje) vede ke zbytečné zátěži organismu a zvyšování rezistence organismů, popř. patogenů, proti kterým chceš bojovat a tudíž je dobré opravdu pečlivě zvážit, jaká hrozí rizika a čeho preventivním ošetřením dosáhneš. Jak bylo řečeno níže - odčervení ti ani v nejmenším nezajistí, že pes "nenasbírá" něco o týden později - takže jediné, v čem má smysl je, že zabrání masivnímu začervení organismu (proto je taky velmi rozumné udržovat odčervené psy v citlivých obdobích - feny před nakrytím, štěňata - tam to význam má a taky se odčervuje dost často na to, aby se začervení vůbec nemohlo rozvinout...) - na druhou stranu pokud věnuješ psovi nějakou tu péči (máš ho doma) a sbíráš po něm bobky, tak to, že je začervený, nepřehlídneš (samozřejmě ne v počátečních stádiích - tam si člověk sotva něčeho všimne, ale v situaci, kdy by hrozilo masivní začervení, už si všimneš - podepíše se to i na kondici psa a stavu srsti) - a pak můžeš zasáhnout. Pokud chceš mít větší jistotu, můžeš jednou za půl roku až tři měsíce absolvovat koprologické vyšetření - jinak dělám to tak už tři roky a ani jednou nebylo pozitivní a to žijem na sídlišti, kde je psů jak... psů. A do lesa taky chodíme.

    Jako prevenci toho, aby něco "nechytlo" dítě, bych spíš než odčervování psa doporučovala po něm ty bobky na zahradě poctivě sbírat.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    zdar, nemáte někdo v el. podobě: Blanka Miholvá Anatomie a fysiologie hospodářských zvířat?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    CESKAKOCKA: díky a podobně jsem se to snažila vysvětlit taky, ale to je marný ("soused to tak s jeho psem nedělá a taky žije, tak proč bychom to měli řešit" .. :-/ pro mě podobná výmluva jako "když skočí z okna, tak skočím taky") .. problém je spíš v lenosti a snaze zamést pod koberec názor, který se nehodí do krámu (ale to je spíš náš komunikační problém)
    CESKAKOCKA
    CESKAKOCKA --- ---
    TEEAK: Mezi veterináři jsou dvě názorové vlny. Buď pravidelně nechat dělat koprologické vyšetření (musejí se po dobu 3 dnů sbírat hovínka a z nich se pak dělá rozbor), které odhalí, jestli je pes (nebo kočka) začervený nebo ne. Odčervení se pak doporučuje jen pokud je výsledek pozitivní. Tento názor vychází z faktu, že odčervení sice zvíře zbavuje parazitů, ale je to ve své podstatě jed (zabíjí červa, že ano). Já osobně (nejsem vet, ale na veterině jsem pracovala jako sestra a ve veterinárním prostředí se stále pohybuji) se přikláním spíš k níže zmiňované klasice - odčerovavat 1x za 3 měsíce. Důvod, proč se odčervuje v tomto intervalu je jednoduchý - za tři měsíce projdou paraziti celým vývojovým cyklem a mohou se dále množit. Pokud se odčervuje méně často, hrozí tzv. masivní začervení - červi se v těle zvířete množí a ohrožují jeho život. Odčervení 1x za 3 měsíce zajistí, že se ty potvory nemnoží dál. Nicméně, pozor na to, pokud se pes setkává s batoletem, je otázka, jestli 1x 3 měsíce stačí - ono to totiž není jako např. protiklíšťová kapka za krk, která "drží" nějakou dobu. Odčervení je jednorázové - proběhne a zabije všechny potvory, co mu přijdou do cesty. Ale pokud pes druhý den něco prímového slupne u cesty, tak má červy v sobě zas. Odčervení 1x za rok mi nepřijde moc efektivní. Navíc u zvířete hodně začerveného může dokonce způsobit obtíže, protože se jednorázově zabije hodně parazitů, ti se pak v těle zvířete rozkládají a vytváří toxiny, které mohou zvíře ohrozit (mnoho pozdě odčervených koťat takto umírá, u dospělého psa asi nebude reakce tak drsná, ale kdo ví).
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: díky, taky si myslím, že by to nemělo moc smyslu .. no už jenom dostat je se psem na přeočkování klasické trojkombinace jsem spotřebovala celý víkend prakticky neustálého přesvědčování a vysvětlování, že je to fakt potřeba .. ale máma nakonec povolila s fenou k veterináři zašla :-) o to víc mě pak překvapil jeho verdikt, že když nechodí s fenou na výstavy, tak prý stačí odčervovat jednou za rok (což mi osobně přijde jako dost debilní důvod proč na to kašlat)
    .. budu asi muset jezdit na "zdravotní návštěvy" a odčervovat a hlídat očkování sama .. jednou za tři měsíce zní docela rozumný čas na návštěvu rodiny, která mě tímhle svým salámistickým přístupem nepěkně "rozčiluje" :-/
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TESSS: to, že se starší pes na výletě šetří je normální, hlídala bych spíš případné přehřátí a potom to, jak se cítí po takovém výletu - jestli nemá druhý den potíže se vstáváním, jestli je znova ochotná jít ven, jestli nejeví známky bolesti a jestli nekulhá nebo nejde nějak ztuhle. Co se výdrže týče, tak záleží spíš na tom, jak je na tom s kloubama a jak moc má natrénováno.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    REK11: Tak to jsem ráda, že to pomohlo. Hlavně ji dej ještě po měsíci dvakrát za sebou, ať tam nepřežije nějaká dobře ukrytá partyzánská garda.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: Vzhledem k tomu, že se doporučuje odčervovat i kočky, které vůbec nepřijdou ven, tak si myslím, že není co řešit. A jednou ročně snad ani nemá smysl, to už by se rovnou nemuselo vůbec. Alespoň jednou za půl roku je minimum.
    REK11
    REK11 --- ---
    ahoj, chtěla bych se podělit o zkušenosti s blechama a hlavně přípravkama na ně. Přišli jsme asi před 3 tydny na to,ze domácí kočka nějakým způsobem přišla k blechám. Pouzili jsme vsechny dostupne prostredky, vcetne vystrikani bytu biokillem, biolitem a cobrou. kocka dostala spot frontline combo. Výsledek byl,ze se vytrvale drbala, vajíčka všude a blechy vesele lezly i na mě..... Psala jsem poměrně dost nešťastná tapine a ta mi poradila tabletu comfortis. Jako byla to tableta o velikosti mexickeho dolaru, tak jsem ji nakouskovala a do kocky dostala. A to hlavni. Je klid!!! má to pusobit měsíc a o tolik drazsi nez spot to není........ ty potvory si uz asi zvykly na vsechno :-(
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    já mám taky dotaz, jak často by měl být odčervován pes (respektive fena, cca 1,5 roku, mix labradora a blíže neurčeného středního plemene, váha něco málo pod 30 Kg, krmená nejlevnějšíma granulema a zbytkama ze stolu) je to typický "zahradní pes" - nechodí se venčit, ale za to minimálně 1x za 14 dní ze zahrady zdrhne a toulá se po vsi a v přilehlém lese
    .. pes není můj, ale zarazil mě názor místního veterináře, který měl prohlásit, že takový pes se nemusí odčervovat častěji než jednou za rok (zvláště když se o víkendech potkává s batoletem, které naráží po zahradě na "bobky" od psa)
    .. nějaký protinázor veterináře? já jsem radila odčervovat jednou za tři měsíce, jak to znám od venkovních koček ..
    TESSS
    TESSS --- ---
    mam dotaz, jak poznam, ze psa uz pretezuju. Jde mi o to, ze v rodine je 10 leta fenka a ja kdyz jedu nekam na vylet, tak ji beru s sebou. Naposledy jsme byly ted o vikendu na Sumave 35 km a cc 1000 metru prevyseni. Driv jeste tak predloni ruzne pobihala okolo a nechala se vyprovokovat ke hre od myho psa. Dnes uz jen tape nekde okolo nas, max se obcas nekde zapomene a cmucha a pak nas dobiha. Nerada bych ji odrovnala prilisnou namahou, je nejaky indikator, jak poznam, ze bych mela zkratit trasu? Vodu pro psy nosim a davam trochu vic jidla.
    BARUSSS
    BARUSSS --- ---
    tak s radostí můžu hlásit, že otok ustoupil a nožka už vypadá o dost lépe..avšak 2.tlapka včera začala mít podobný problém..Didi si ji intenzivně olizoval a okem bylo patrné, že i do ní vnikla osina..tu se nám naštěstí podařilo dnes na veterině vytáhnout. uff.. Takže dejte si pozor na osiny!
    Všem děkuji za rady a Pan ponožka zdraví :)

    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    BLUDICKA: S pocitem úlevy sděluji, že problém kulhání je vyřešen - byla to obyčejná tříska, která se ovšem dostala mezi druhý a třetí prst na pravé tlapce; jak se ji Ben snažil odstranit, nanesl si mezi prsty ještě chlupy. Teprve znovu opakovanou a důkladnou prohlídkou (málem jsem mu tu packu prohlížela i z rubové strany) jsem problém objevila. Kůžička mezi prsty je začervenalá a podrážděná, ale nic nekrvácí ani nehnisá. Namazala jsem to hojivou mastičkou a budu sledovat, ale kulhání zmizelo a Ben si tlapku nelíže.
    ADITU
    ADITU --- ---
    XAJA: aha, diky za info
    XAJA
    XAJA --- ---
    ADITU: ťapina dovolenkuje, čo viem.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    MATHEA: Tak u nas snad ok, fakt to vypada na opozdenou reakci na ockovani, ve stehnu ma zanet, mirne zvysena teplota, bolestivost a otok, ortopetidicky vypada vse v cajku. At uz tho vsichni tri nechaj, probuh...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam