HASH: to bude asi tím, že já nehodlám spásat svět...
HARALD: já je nemůžu nutit se přesunout, to je jasné... ale chci vymyslet tak trendy a cool místo, na řešení flamewarů a offtopiců, že to nevydrží, a přesunou se tam.
Mít k nějakému tématickému klubu ještě debatní klub je jistě dobrý nápad, ale já tuhle potřebu zatím nepociťuji.
Naopak, nejde o to, že by ten klub byl "obecný offopic". Jde pouze o offopicy a flamewary, které se svým obsahem dotýkají tématiky nesmrtelnosti chrousta. V zásadě tématiku nesmrtelnosti chrousta pokládám za naprosto regulérní společenskovědní diskurz, který by neměl být diskriminován oproti jiným typům diskurzu.
Pochop, pokud ty intuitivně nechápeš, v čem se problematika nesmrtelnosti chrousta liší od jiných společenskovědních otázek, tak to ještě neznamená, že se od nich naprosto specificky a nezaměnitelně neliší. Je to jisté specifické označení, které používají zejména rodiče malých dětí, pokud chtějí odbýt všetečné a pro ně složité otázky malých dětí (zejména otázky filosofického a metafyzického charakteru) - odpoví jim jednoduše "řešíš nesmrtelnost chrousta".
Právě proto je tento diskurz specifický - jde o specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politky, teorie jazyka a antropologie - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd.
V zásadě, diskutovat o nesmrtelnosti chrousta je možné jedině
bez použití cizích termitů, dá se říct. Jinými slovy: je to diskuze, která je ve svém důsledku striktnější a klade větší nároky na svoje účastníky, protože není možné jednoduše používat obraty jako "eschatologický cíl", "individuální ontologie", "etymologický původ slova", "falsifikovatelnost vědecké teorie", apod. Ne - o nesmrtelnosti chrousta je nutné diskutovat hezky česky a tak, aby to bylo srozumitelné i malým dětem.
Jestli chcete, tak tenhle můj příspěvek může putovat do záhlaví nově založeného klubu.
Ještě pořád nechápete, proč jsem o to žádal ve Společenských vědách, stejně jako v Různé ?