HREBICK: ono jak se o vezme, tu reportáž jsem videl, a natočena je exemplarne a s jasným záměrem.
Odpovědnost je na edukativni části spolecnsoti(nazveme to školní (mediální) výchova) a rodiče. V hlavním radě vůle jedince.. co se tyče kouření kalaickych cigaret, zakázat je uplne v tuto dobu nejde, kdyz to prevedu do něčeho co se lidem moc. Nezamlouvá, je to dalsi součást kontroly lidstva či chování. (Jednoduše řešeno) a je to jako káva, čaj, sýr, cukr, alkohol a dalsi látky (v nich obsazené) které mohou byt potenciálně návykové - legální droga. Nelze je lidské populaci v tuto chvili odeprit (vznikly by nepokoje atp. ) viz prohibice apod. Jasné ze z toho ma stat i peníze.
Ale cigarety a tabák jako takovy je spíše tradici(původně) užívané výjimečně (ne tak často jako nyní cigarety). A často k ritualum atp(původně).
To jak si to společnost nastavila a jejich zákony to je vec jedna, to jak se lidi chovají a co je morální a co ne je druha a s čím kdo a souhlasi či ne je vec dalsi.
To jestli to je zdravé a kolikrát než kouření je otázkou mnoha faktoru (i to jak je zanesena spiralka (hlava) určuje co se uvolňuje a tedy muze docházet i ke spalování v elektronické cigarete jiných látek než je tabák a tak muze byt více škodlivá než si myslíme. Kdyz neopomenu chemické složení vzhledem k teplotě odpařování a typech použitých materialu (co jsme se Zvířetem probírali a dal mi dalsi info co nastudoval). Takze zde vzniká dalsi prvek a to je chování se k elektronické cigarete. A toto musi byt jednoho dne podrobeno odborné studii.
Vrátím se k reportazi (Prima ma nárok si udelat reportáž jak uzná za vhodne co neporušuje nejaky zákon) coz nyní ukázali v reportáži kdyz ukázali realitu se kterou jsem se setkával a obcas setkám a je to pravda. Neni to ani mesic co jsem videl 12letyho (odhadem) s avocadem na ulici. Nebo s cubisem pro a Notch coilem. Atp.
To ze se to rozmaha mezi mladistvymi (ano asi vic než kdyby byly klasicky ciga). Vspe. Hutna totiž lip než pyro, da se na nej přejít rychleji a bez známek používání než pyro a da se schovat lépe než pyro. Za me a můj pocit je ze diky tomu přejde více děti než kdyby bylo jen pyro. Blby je kdyz tam je nikotin v naplní tam pak vzniká postupná závislost.
Neni to spravne tedy, nemorální, protizákonné ze to delaji, ale to jsem zmínil výše kde je odpovědnost a jaká jsou rizika regulace.
Nikdo neví co v tom je (dost všeobecné) u něčeho ano u některých neznámých ne. Pravdou je to u aromat kde neni přesný popis složení (ani ja nevim přesně co v aromatu je za složení kdyz to nikde nepisou) jen jahoda...? Pak je težké rict co vzniká dále za látky pri odparovani diky těmto vystupujícím faktorum a možným nevhodným pouzivanim.
Víme ze zpravy nedavaji kolikrát plné informace (treba jak je na tom fukusima) a dávají co se jim hodi, ale tohle bylo dalsi spíše edukativni video pro rodiče. Problem to je, a problem je i zmíněna propagace na internetu (i youtube) cokoliv co svádí lidi k tomu zkusit to. (Cokoliv co přímo i nepřímo nabada jakoukoliv pozitivni moznosti produktu) to si myslim je zcela jasné pro všechny.
Závěrem: tento klub je neveřejný a můžeme si tu říkat co. Chceme. A kdyz bude potreba bude i jen pro zvané. Edukace by zde měla byt i názory od toho to tu je.
Reportáž rika jasně a názorně vznikající potenciální rizika a vizuálně je znázorňuje. (Za me mají pravdu, ale měli by to více rozvést). Ale účel to plní. (Bacha vše děti take mohou hulit vapo a nevíte o tom)
Můj názor jste někteří na videu kdysi viděli. Za me je spatne dostávat do těla jakékoli látky tělu nepřirozené. A nikdo by neměl hulit(cokoliv) pokud mu to nepomaha jako lék(v jakémkoliv ohledu). Navíc nad 18+ je to každého vec jak se svým zdravím naloží v tomto kontextu. Navíc je to fajn téma na delší diskuzi ve VAPE house treba :)
WOLFGAR: tady nejde ani o IQ, ale znalost a informovanost populace. A take všeobecné vnímání. Je to rozsáhlejší problem než to vypada. My to bereme v pohode protože nám to pomáhá a máme to radi a je to součástí našeho nějakého denního života. Ale taky nám je 18+ a je to naše vec(každého z nás). Problem nastane ve chvili kdy my budeme resit naše děti az je pristihneme. Me osobně to vadí taky. A neměli bychom pak jit příkladem? To je otázka. Tech 15let. Tam jde spis o nějakou mentální vyspělost. Aby se clovek více mohl rozhodovat sam a nenechat to na rodicich VS léčba nezletilých.. a 18+ příjemná závislost? Ono je to vlastne vždycky na vychove. Zákon i kdyz je plus pro Tebe nemusis poslechnout (myšleno řídit se tou možnosti). Nemusis vubec hulit ani od 18. A kdyz uz, je to otázkou... od zacatku je to spatne, protože nikdo nenastavil jasná pravidla či smysl pro tento produkt.
A.D reakce. Od člověka který přímo i nepřímo propaguje Vaping a zcela veřejně... to video nemá žádnou než populistickou hodnotu.
Názor si udělejte sami, jako ja si udelal. Na základě informaci a zkušenosti. Atd