ISTEVE: no jo no... Pascal :-) jako v Pascalu to bylo tak nějak mlhavé ... a používalo se to hlavně na spojové seznamy... třeba místo předávání odkazů na hodnoty funkci tam byly řešené jakési "vstupní a výstupní" parametry funkce (o kolik elegantnější je v Pythonu jednoduše možnost aby funkce vrátila více hodnot (stub) - a aby nalevo od příkazu přiřazení byl prostě stub s názvy referencí ! popravdě - je to právě elegance Pythonu, kvůli které se jakéhokoliv zabředání do C++ dost štítím...)
víceméně - já se snažím obejít celou záležitost se spojovými seznamy tím, že na ně bude poskytnutý nějaký framework. dnešní vyšší jazyky toto obvykle obchází, a tváří se, že si kontejnerové typy pořeší samy: Python i PHP přichází s dynamicky nafukovacími klasickými i asociativními polemi, a tváří se, že je implementují dostatečně dobře. Tedy: od žádného Python/PHP codera se v podstatě nečeká, že bude sám řešit nějaké dynamické spojové seznamy, jako se to očekávalo od programátorů v Pascalu.
můj přístup je kompromisní: chci lidem dodat hotová makra pro manipulaci s několika různými základními kontejnery, včetně spojového seznamu. v kombinaci s immutable stringy po vzoru Pythonu.
Python nemodifikovatelností stringu před "prostým uživatelem" tak trochu maskuje, že "všechno je je jen reference" - prostý uživatel na to překvapeně narazí až ve chvíli, kdy udělá referenci na kontejnerový typ, a zjistí, že se odkazuje pořád na tu stejnou kopii v paměti - ale po zralé úvaze, kdy mi to nejdřív dost zvedlo ze židle, se nyní domnívám, že právě toto je ten správný "lék", který by mohl učinit C přístupnější "masám" - víceméně: C s immutable stringy a s několika rozumnými makry na manageování předdefinovaných kontejnerových typů zabíjí více much několika ranami: jednou takovou mouchou je práce s utf-8 stringy (v takovém případě zapomeňte na indexování stringu integerem!), jinou mouchou je právě pointerová gymnastika, kterou je možné "decentně zakrýt".
víceméně - můj dialekt by mohl lidi dovést k tomu, aby používali C, aniž by mu rozumněli, což z něj právě dělá "kreolštinu" mezi programovacími jazyky. je to taková "turistická verze" Céčka :-) bude dobrá k tomu, abyste si na baru mohli objednat panáka a tak :-)