• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Strange Loops: Ken Thompson and the Self-referencing C Compiler – Good Math, Bad Math
    http://scienceblogs.com/goodmath/2007/04/15/strange-loops-dennis-ritchie-a/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ehm, dvě až tři mutace od každé základní funkčnosti? podle toho, jestli to má nebo nemá volat destruktor, apod? - hmm. Cetl jsi to api? Ja jo a nejak tam tohle nevidim. Jo, jasne, dve verze od new, dve verze od vsech funkci ktere odstranujou elementy. Ale to je vsechno. Jednak tam nikde nevidim tri verze, jednak ani zdaleka ne "od kazde zakladni funkcnosti". Pridavani, hledani, iterace, to je zcela urcite zakladni funkcnost a zadne mutace tam nevidim. Cili prosim, drzme se faktu, ok? 8)

    Pamatovat si ze steal verze neuvolnuje pamet, zatimco remove ano mi nejak vycerpavajici neprijde. Ale to je mozna vec nazoru 8) . Kazdopadne, pokud nemas skutecnej GC, tak se oi to uvolnovani musis nejak starat rucne. A i kdyz nemame zadnej realnej design toho co vymyslis, jsem si vcelku jistej to bude platit i pro to, akorat na rozdil od GHashTAble to rozhodnuti jestli uvolnovat nebo ne bude bude jen presunuty do jine casti kodu. Ale porad se o to budes muset uplne stejne "vycerpavacne" starat sam, akorat misto premejsleni jestli napsat steal nebo remove budes muset premejslejt jestli vytvorit novej "kontext", novej blok nebo jak to zrovna budes planovat implementovat.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ISTEVE: Dokonce. :-D
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    XCHAOS: No to je prave duvod, proc se dnes pro vetsinou pouzivaji jazyky s automatickou spravou pameti :-) Tenhle problem zadne pooly nevyresi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ... a připomínám - ta diskuze na Slashdotu byla k tomuto článku:
    What’s to love about C? « Musing Dragoman
    http://mortoray.com/2012/06/11/whats-to-love-about-c/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ehm, dvě až tři mutace od každé základní funkčnosti? podle toho, jestli to má nebo nemá volat destruktor, apod? to ti nepřijde "vyčerpávající"?

    (já mám taky docela problém, s těmi svými iterátory, jestli mají např. uvolnovat průběžně pamět', nebo jí nechávat alokovanou... proto vymýšlím ty svoje pooly, apod.... ona většina těch věcí, o kterých tady píšu, má většinou nějaký svůj důvod...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: hmm... me by porad zajimalo co presne ti prijde vycerpavajici a co slozite.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: eh, tak jistě.

    ano, koukal jsem na to API. víceméně, možná to někdy k něčemu použiju, stejně jako celou Glib. proč ne. inspiroval jsem se tam i co se týče těch memory poolů...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: No, set(pole, "klic") to sice nema, protoze preci jen potrebujes set(pole, "key", value); A to uz to ma.
    Ono to koukam umi mit k jednomu klici vic hodnot, takze get() je o neco slozitejsi, ale pokud to explicitne zakazes (overenim pres contains) tak ho muzes zjednodusit na to co pozadujes ty.
    Koukals vubec na to API?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nemám domyšlené úplně všechno... ale z toho co jsem zatím předvedl, se dá vytušit, že ted pracuju hlavně na čemsi jako "univerzální iterátor" (který bude iterovat pokud možno "cokoliv" uvnitř "čehokoliv"). ani s tím však nedosáhnu na něco tak elegantního, jako je asociativní pole.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Co pro tebe znamena "vycerpavajici" a "slozite"? A jak to chces udelat jinak (a zustat pritom v C)?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: interface ke GHashTable je úplně typické API k typické céčkové knihovně. je to vyčerpávající a složité. a neintuitivní. nevím, jaký bych k tomu měl mít komentář: jedna věc je knihovna, implementující korektně užitečný algoritmus - druhá je její uživatelská přítulnost.

    dobře víš, že bych rád posunul C vzhledem k větší přijatelnosti pro když ne "začátečníky", tak alespon pro "mírně pokročilé codery", kteří se chtějí posunout někam dál, ale neví kam (otázka je, jestli někdo takový vůbec je...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: tak dostatečný syntaktický cukr je, když máš funkci, která nemá víc jak dva parametry: to pole a klíč. nějaké to set(pole,"klíč") a get(pole,"klíč"). až takto elegantně to svými makry a spojovými seznamy nikdy nedokážu... a obávám se, že pokud chci cokoliv víc než asociativní stringy, tak to ani pomocí té GHashTable ...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ja vim, racionalni mysleni, rozhodovani se na zaklade faktu a ne dojmu ci prani a nevymysleni si veci, to te mate, promin.

    No, ale fakt by me zajimalo co si myslis ze interface k GHashTable? Jak dobre nebo spatne vyhovuje tvoji definici intuitivity a proc?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já ti to jen chtěl usnadnit, a ty na mě hned takhle...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: chjo. Nemluve o tom, ze ohlede treti moznosti je tady zoufaly nedostatek informaci. I kdyz obecne o hashich jsi uz mluvil, o GHashTable konkretne ani slovo, cili pokud chces vyjadreni o tom, jestli si myslime ze tomu nerozumis, chces abysme varili z vody. Coz obvykle delas ty a nemam v planu te v tom nahrazovat 8)

    Co kdybys nam misto toho rekl, co si myslis o GHashTable? Prijde ti intuitivni nebo ne? Proc konkretne? V cem konkretne bude tvuj pristup (jaky pristup?) lepsi?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: dobře, ale chtěl jsem vyloučit, aby někdo hlasoval pro "ano" a "ne" současně... je mi líto :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam