REDGUY: mno... :-) to je jen o nedostatku představivosti... vím, že v Pythonu se to dělá jinak (naštěstí..), ale máš třeba i metody jako .foreach(), apod. .. prostě samozřejmě si jde představit literál, od kterého potřebuješ zavolat metodu:
>>> "nEjAky TEXT co vznikl jako copy+paste do zdrojaku".lower()
'nejaky text co vznikl jako copy+paste do zdrojaku'
(ha, proč lower() vrací self? protože stringy jsou immutable? to ovšem není literál jako literál, najednou :-) jako já netroluju proti Pythonu, naopak se mi líbí relativně nejvíc ze všech věcí, co někdo doopravdy používá, na druhou stranu se mi dotkly výpady proti mému projektovaném ne-C++ dialektu čistého C, které mě obviňovaly z nekonzistence.. ovšem ve světě programovacích jazyků je nekonzistence spíš norma... resp. nejde domyslet nikdy vše)
no ok, muselo by to udělat kopii původního seznamu, tak to asi funguje jinak - originál to nechá na pokoj:
>>> a=[2,1]
>>> b=sorted(a)
>>> a
[2, 1]
>>> b
[1, 2]
každopádně je trochu matoucí, že sorted není metoda, a že literál není vždycky literál (právě, že jedině jako céčkař důvody pro immutable stringy v Pythonu chápu, třeba při práci s utf-8 to umožňuje zachovat si příčetnost... ale kdybych přišel do toho světa jako úplný nováček, tak asi začnu kroutit hlavou... je fakt, že lidi, co by nad tím kroutili hlavou, odradí od Pythnu už to, že whitespace má syntaktickou funkci.. naštěstí :-)