• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    MVEK
    MVEK --- ---
    WYMA: Máš pravdu, to bych mohl, ale jestli takhle budeme slovíčkařit, tak ještě započtěme vlhkost vzduchu, jak moc dobře propouští světlo...

    Samozřejmě, že jsem měl na mysli, když nevidím světla protijedoucích. A maximálně tam hrozí nějaká ta ojedinělá díra. Tuhle zimu jsem jezdil potmě pravidelně, tak jsem si víc všímal, že ty dálkové často někdo používal. Ale nikdy mě nic neoslnilo, není to ale dostatečný vzorek, abych věděl, jestli teda je včas všichni vypnuli, nebo by mě to neoslňovalo.

    Ale opravdu nechápu, jak se někdo může řítit v noci 150 a víc bez dálkových a v noci se jich tedy začnu bát.
    BLAF
    BLAF --- ---
    VYWERN: Nedokazi rozdychat, ze mas spatne serizene xenony? :)
    WYMA
    WYMA --- ---
    MVEK: tvl tímhle stylem tady s tebou budeme za chvíli řešit, jestli díry v křoví do průměru 10 cm umožňujou dálkový nebo ne. jak dlouho máš papíry?
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SPM: BLAF: tak cekal jsem, ze se nekdo ozve. Mam xenony s aut. nastavovanim a problikavaji me jantari, kteri to nedokazi rozdychat :)
    BLAF
    BLAF --- ---
    VYWERN: Tzn. spatne serizene? :)
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: tim bych se moc nechlubil... těch přeloženejch kombíků nebo jinejch s podobně dobře udělanýma světlama potkávám poslední dobou nějak moc. Upřímně mám chuť jim to pálit dálkovkama do xichtu celou dobu taky, protože když to potkám na okresce, tak po tu dobu, než se mineme, nevidím vůbec nic a jedu úplně poslepu...

    na dálnici podobné, oslňuje to a celkem dost... takže ty možná vidíš dobře, ale ten druhý chudák, který jede normálně s potkávačkama, v tu chvíli vidí ještě daleko hůř...
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    MVEK: dalkove pouzivam normalne, ale pokud vidim za zabranou auto, vzdy zhasnu. V noci na dalku nepoznas, zda je to SUV nebo neco nizkeho nebo zda ti ten porost neskonci. Kdyz to auto nevidim, tak nezhasinam, protoze nemuze videt ani on me. Jsou useky, kde je tak husty provoz, ze jedu na potkavacky, protoze bych to porad zhasinal. Krom toho mam potkavacky takove, ze me ostatni problikavaji, jako kdybych jel s dalkovyma :)
    MVEK
    MVEK --- ---
    A zapomněl jsem na případy, kdy např. přijíždím k stoupáku po rovině (minimálně jeden s mostem pro zvěř je z Hradce do Prahy).

    Protože v těchhle případech mi přijde lepší mírně oslňovat, než pak kvůli nejistotě, že jsem tam něco viděl, na chvíli přisvítit světelnou houkačkou a oslnit skokově.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jinak... Šlo mi o to, jestli je třeba dálkové na dálnici vypínat na každých sto metrech, nebo je mnohem víc případů, kdy je to v pohodě:
    - levotočivá zatáčka
    - hustý porost mezi (ale ano, v zimě bývá s dírami)
    - pevné zábrany
    - jestli se nepletu, občas jsou takové zábrany principiálně připomínající žaluzie, přes které je vidět jen v některých směrech

    A pak je tu to, že jsem si jist, že v mnoha případech v tom svém pravém pruhu neoslním řidiče osobáku v pravém na druhé straně. Ale netuším, jak to vidí kamioňák apod. z větší výšky.
    DYNK
    DYNK --- ---
    MVEK: Ano, xenony.
    WYMA
    WYMA --- ---
    MVEK: protijedoucí auta s dálkáčema oslňují. vidím-li auto v prostisměru, tak vidí i on mě, takže potkávačky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    DYNK: A to máš xenony? Ale zkusím někdy manuálně halogenky trochu zvednout.

    Proč se ptám - jde o to, že při častějších jízdách po D11 večer tuto zimu, když nebyl hustý provoz, ale když jsem byl ve svém směru na dohled dopředu sám, měl jsem hodně nepříjemný pocit už při 110, a to mimo lesy.
    DYNK
    DYNK --- ---
    MVEK: Ja jezdim s autama, ktery na dalnici trosku prizvednou potkavacky, takze ani nemam potrebu dalkovy pouzivat. Obcas se stane, ze me z protismeru nekdo dalkovyma oslni, ale bezne mi ty dalkovky spis nevadi. Jako rikam si proc sviti dalkovyma, kdyz vidi, ze tam jedu, ale fakticky me to nijak extra neomezuje.
    HANZO
    HANZO --- ---
    MVEK: me teda oslnujou právě suv, dodávky a podobný bordel, který mají světla výš
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MVEK: Je to hlavně o výšce porostu ve středním pásu. Osobně na dálnici dálkové spíš nepoužívám, pokud, tak jen v případě, že nikde nikdo není. Pokud totiž střední pás není dost vysoký, oslňuje to.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Dotaz hlavně na pravidelné řidiče osobáků i nákladních:
    Jakou máte zkušenost s oslněním na dálnici v noci s dálkovými světly protijedoucích vozidel? Mám na mysli tedy hlavně nízkých vozidel, ne SUV, a spíš halogenky.

    Když je fakt někde špatně vidět, případně je tam les bez plotu, tak jsem to zkoušel na kratší úseky svítit a pokud nešlo o pravotočivou zatáčku nebo úsek dálnice, kde nebylo ani křoví (pravda, v zimě prosvítá), tak mi nepřišlo, že bych nějak víc oslňoval než běžná potkávací světla na silnici s jedním pruhem v jednom směru.
    Ale netroufám si ze svých pár zkušeností začít jezdit s dálkovými po dálnici běžně.
    J3RRYNA
    J3RRYNA --- ---
    MATHEZ: "zábor veřejného prostranství" popelníkem? Whiskey, Tango, Foxtrot? :D
    J3RRYNA
    J3RRYNA --- ---
    SPM: Né, když ten John Nashville uzná chybu a sám se úřadu přizná, že ten den daným místem vskutku poněkud pospíchal :D
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    PHAILO: v podstate podobnej princip jako tohle
    Obchodnice dostala pokutu za otevřené dveře. Může se jednat o policejní šikanu? - Podnikatel.cz
    http://www.podnikatel.cz/...nice-dostala-pokutu-za-otevrene-dvere-muze-se-jednat-o-policejni-sikanu/
    stojan s popelnikem by byl zabor verejneho prostranstvi, mam to pisemne zakazane. budu muset najit takovej popelnik jehoz podstavec nebude zasahovat do chodniku. nebo najdu nejakej prvorepublikovej mosaznej nastennej venkovni popelnik a domluvim se s pamatkarema ze ho privrtam do zdi. a pak mi ho nejaka smazka slohne.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MATHEZ: To s tím popelníkem bych chtěl rozvést, zní to jako slibný příběh :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam