• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HAMSTER: jenze v centru se toho moc nestavi tak nejak obecne... ono se v Praze stavi - ale spis v jinych mestskych castech :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    DANYSEK: Právě v tom centru. Třeba Palladium muselo napálit velký poplatky za parkování, protože kapacitně nestačilo a potom už ani jeho vlastní zákazníci neměli kde stát. To není chyba jen samotnýho Palladia, jen v okolí prostě nic jinýho není (Kotva je už dneska prakticky nepoužitelná). Ale to je na dlouhý povídání.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HAMSTER: kde jinde to u novych staveb "nejde"? Nemam pocit, ze by byl problem s parkovanim u novostaveb - problematicka je v tomhle predevsim stara zastavba...

    Sekundarne ano - v tehlech stavbach misto dost casto bejva, ale ridicum se za parkovani platit proste nechce - a to jsme pak trosku v deadlocku ;-) Konkretne treba na Praze 1 pohodlne zaparkujes treba v Paladiu nebo ve Florentinu, ostatne i v dome na Vilsonove u Vaclavaku. Jasne - za penize, ale zaparkujes... tak v cem je problem?
    BLAF
    BLAF --- ---
    OMNIHASH: Na Vinohradech jak kde. Treba u Flory je parkovani dost na kokot.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    DANYSEK: Jistěže bývá, je na to vyhláška. Tohle nemít, tak sme fakt totální zoufalci, to je naprosto běžná věc, to je jako bys se chlubil, že Praha má zavedenou elektriku...

    Úřad si ale mimochodem může u větších staveb klást další podmínky, leč to se často neděje. Třeba Arkády Pankrác maj vyšší počet parkovacích míst, než ukládá vyhláška - a je to výsledek jednání s Prahou 4, která si prostě kladla podmínky ke konkrétní stavbě a z konkrétních důvodů, na což má právo. Proč to tady šlo a jinde to nejde?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    DANYSEK: Do každé stavby ti tyhle spolky hází vidle a většinou záleží především na stavebním úřadě (tj. městě), zda a do jaký míry jim to umožní, a na schopnostech investora (tj. opět na městě). Jistěže to není tak snadný, jakože na magistrátu v kanclu bodneš prst do mapy, vyndáš z kasy štos bankovek a zavelíš stavět, takle by město zvládnul řídit každej po třech hodinách se SimCity. Ale vzhledem k tomu, kolik nás celá ta magistrátní mašinerie stojí, očekával bych i nějaký výsledky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HAMSTER: V situaci, kdy tu mame X obcanskych spolku, co ti do te vystavby efektivne hazeji vidle? :-) A vselimozne vystavbu blokuji uz v te schvalovaci fazi (tzn. v dobe, kdy se resi jenom ty papiry)? A neni rec jen o tech parkovistich, ze kriticky chybi dalsi dopravni stavby (ktere blokuji mistni z okolo) je prosty fakt. Holt uz nezijeme v dobe, kde strana centralne rozhodl a stavba se proste postavila - nadavat jen na neschopnost uradu v prostredi autonomni samospravy (jejiz zajmy muzou byt jine, nez zajmy statu/kraje) taky neni zrovna fer... ;-)
    HAMSTER: soucasti tech novych staveb ale parkovani byva (je to primo jedna z podminek toho podle tebe neschopnyho uradu)... narozdil od stare zastavby z minuleho stoleti (vc. sidlist), kde se s tim proste nepocitalo.

    THE_MIRACLE: Podobny systemy jsou i v dalsich mestech - jenom kolem toho neni takovy humbuk. O tom, kde zona bude nerozhoduje Magistrat (Praha jako celek), ale jednotlive mestske casti samostatne - je pochopitelne, ze radnice Prahy (treba) 7 neresi problemy Prahy (treba) 5. Stejne jako Krajsky urad Stredoceskeho kraje nerozhoduje o tom, ze mas parkovaci zony (treba) v Beroune - kde svete div se... jsou taky zony ;-)
    THE_MIRACLE: Jakou miliardu? Muzes prosim uvest zdroj sveho blabolu? Ja cetl o nejakych 130 milionech (tedy cca desetine toho, co udavas ty).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DANYSEK: Zóny taky nebyly zadarmo. Stálo to miliardu a vůbec nemluvím o tom, co stojí provoz, když je to malá domů do Eltoda, což je firma soudruhů z ODS a ČSSD (a bůh ví koho ještě).
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    DANYSEK: Tady teď developeři staví na nevyužitejch průmyslovejch a železničních plochách celý nový čtvrtě s kompletní infrastrukturou a já mám uvěřit prohlášení debila Dolínka, že v Praze není možný postavit ani jedno blbý parkoviště? Vypadám jako úplnej idiot?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DANYSEK: Super. Zaslouží si tedy takoví lidé ochranu pomocí zón? Zase z toho čiší ta snaha ojebat všechny ostatní. Chci žít ve městě, kde mám služby u nosu, hustou síť MHD, kroužky, školy, zábavu, ale nechci, aby mi tu jezdila a parkovala auta. Trochu mi to připomíná, když si někteří nově přistěhovaní sateliťáci u nás stěžovali, že na vesnici občas smrdí hnůj.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    DANYSEK: Tomu se říká alibismus. Jakože magistrát není schopnej vybudovat tak technicky a legislativně náročnou stavbu, jako je parkoviště? At dou do prdele....
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    HAMSTER: Přesně to je ono. Když budou pozitivní opatření a nebudou fungovat dostatečně, nemám s regulačními opatřeními žádný problém. Fakt nežiju v bublině, abych požadoval levnější bydlení za Prahou, parkování zdarma v Praze a ještě nejlépe přípspěvek na benzín, když já chudák musím dojíždět. Ale na druhou stranu, pokud někdo bydlí ve městě a vadí mu ulice, kde parkují auta, tak je něco špatně.

    Já si jen myslím, že Praha není tak veliká a ty problémy nejsou tak hrozné, jak to někteří, jak bylo řečeno záměrně, zveličují. Třeba na Praze 6 byla s tím parkováním fakt totální krize v centrálních Dejvicích okolo Dejvické. Všude dál už to tak hrozné nebylo. Kolikrát jsem tam parkoval během dopoledne a v docházkové vzdálenosti do 500 m k metru jsem vždycky místo našel. A to samé teď. Už jsem četl názory, ať se to proboha rozšíří dál, že Ořechovka je nacpaná, protože je na hranici. Asi udělám nějakou studii :-). Prča je, jak ulice na hranici zóny, kde je ještě zóna jsou totálně prázdné pořád (jak už jsem psal, místní mají parkování na svém pozemku a návštěvníci tam parkovat nebudou, protože když už mají platit, tak u cíle a ne tam, kde by k cíli museli jít pěšky). No a na bezplatné hranici, pravda, trochu to zhoustlo. Odhaduji, že tak 50% nárůstu jsou místní z druhé strany, kteří nechtějí platit a nemají vlastní místo, tak parkují o blok dál a 50% nárůstu jsou dojíždějící, jako třeba já, kteří nejsou závislí na metru, takže se jim pořád vyplatí jet do Prahy autem. Ale garantuji vám, že pokud bych měl dojíždět tak, že dojedu někam autem, pak pojedu 15 minut autobusem k metru, pak metrem a dál bůh ví čím, tak už radši přetrpím ten náž příměstský nacpaný autobus a na auto se vykašlu. Takže když už ty zóny, kde si ale stejně trvám na tom, že při normálním počtu P+R by nebyly potřeba, tak ať se řeší tam, kde je problém a ne že nějaký rádoby expert tam zahrne uličky, kde vždy stálo jen pár aut.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HAMSTER: obcas staci se trosku zajimat...
    Nová záchytná parkoviště v Praze jsou v nedohlednu, blokují je lidé a úřady - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/...i-parkovaci-mista-1fg-/praha-zpravy.aspx?c=A170306_2310383_praha-zpravy_rsr
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    DANYSEK: Která řešení jsou vymyšlená? Metro, které nemá stanice? Nová stanice metra na okraji Prahy bez P+R? Já teda slyšel jen o plánech jak zavřít Smetanovo nábřeží, zúžit Magistrálu a dalších nápadech, jak situaci trochu zhoršit. Skutečně jen zhoršit. Nevidím nic pozitivního na tom, že se opět do historického jádra Malé Strany svede více dopravy. Fakt ne. Nevidím jedinej přínos. Ani to Smetonovo nábřeží nebude hezčí, když z toho bude jen prázdnej hektar asfaltu, jako je to dole na Václaváku. Je to hnusný a je z toho vidět to zoufalství, jak tam někdo dal ceduli a vůbec nepřemejšlel nad tím, co dál. Ani nevidím pozitivní vliv plánovaného kolapsu dopravy v okolí Magistrály - čemu to pomůže? Auta budou víc stát a víc smrdět - to je to ono? A ušetřený místo věnujeme cyklistům, ať můžou okolo těch stojících smrdících aut jezdit - to jako za trest nebo proč?

    O dokončení aspoň jednoho z okruhů se nemluví snad ani v hrubých obrysech....
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    OMNIHASH: Cest, jak řešit problémy aktivní a pasivní automobilový dopravy je mnoho a města, která ty problémy řeší, většinou kombinují hned několik opatření. Já bych celej ten balík opatření rozdělil na dvě základní skupiny, opatření pozitivní a opatření z nutnosti.
    Za pozitivní opatření považuju všechna, která problém řeší aniž by omezovala lidi, kterým to město slouží. Sem by se daly zahrnout stavby okruhů (máme v Praze mít dva, ne jeden, teď už se s motlitbou v hlase mluví jen o "dostavbě okruhu", že by někdy byly hotový oba už si nikdo ani nezkouší představit, to je příliš sci-i...)), stavba parkovišť, zlepšování návazností na MHD etc..
    Opatření z nutnosti jsou ta méně příjemná, bohužel se bez nich velká města už neobejdou. To jsou zákazy vjezdu, modré zóny, mýtné poplatky, emisní poplatky, emisní zákazy, carpool etc. Jak píšu, úplně bez těhle opatření větší město už dneska fungovat nemůže, ale má-li ještě pořád sloužit lidem, je potřeba dělat věci uváženě, maximálním možným způsobem nasazovat ta pozitivní opatření a kompenzovat tím ony negativní vlivy do životů lidí ve městě. Ono město je a bylo vždycky především funkčním celkem. Náměstí nevznikla proto, že je to hezké, ale protože byl potřeba velkej plac pro trhy - například.

    Problém Prahy je, že by ráda co nejrychleji přijala všechna ta "opatření z nutnosti", bo přináší peníze do rozpočtu a je velice snadné je zavádět - koupí se pár cedulí a je to, žádná větší investice peněz ani činnosti není potřeba. Osobně si myslím, že na zavádění nových zákazů a poplatků Praha nemá nárok, když není ochotna zainvestovat ani blbý záchytný parkoviště u metra. Od doby všemi tak nenáviděného primátora Béma se nenaplánoval jediný pozitivní projekt (plánované nové metro D bez stanic beru jako vtip, ne jako projekt), jen samé nepromyšlené zákazy bez konceptu.

    A poslední věc k tématu je - a to osobně považuju za nehoráznou lumpárnu - že se Praha navíc sérií opatření snaží situaci dokonce uměle zhoršovat. Zřejmě to magistrát dělá proto, aby ospravedlnil potřebu těch různých nových poplatků, ale to je potom přeci podvod. Tři konkrétní příklady, ať neříkáte, že si vymýšlím:

    Vinohradská třída/Černokostelecká ulice - jedna z hlavních pražských výpadovek, má přivádět i odvádět dopravu z centra a širšího centra směrem k D11, D10 a kutnohorské silnici. Proč jsou tu semafory seřízené na červenou vlnu? Opravdu někomu pomůže, že každé auto se na téhle důležité ulici musí asi osmnáctktát zastavit a znovu rozjet? Nebo se jen snažíme všem ukázat, jak je ta Praha strašně ucpaná?

    Příjezd na Smíchov - Jižní spojka - Autobusový pruh má jistě leckde své odůvodnění, ale pokud se to udělá tak, že širokou silnici zúžíme na konci a přidáme 100m autobusového pruhu, kvůli kterému je tam ráno 3km kolony (ve který stojí i ty autobusy), tak je to kurva nahovno práce, ne?? (omluvte mou francouzštinu)

    Dejvice - Svatovítská ulice - radnice chce uzavřít výjezd z tunelu, protože má ucpanou Svatovítskou. Ale už nepřizná, že co je přejezd přes trať v Pelléově jednosměrný, U Vorlíků slepá a příjezd ke Kulaťáku staženej do jednoho pruhu, nedá se do celejch Dejvic od Prahy přijet žádnou jinou ulicí, nic, jedna jediná úzká ulice pro celou čtvrť - a teď se na radnici tváří překvapeně? To jako vážně? Nedělaj si z nás prdel? Kdyby to někdo chtěl řešit, bude vymýšlet propojku mezi letenským exitem z Blanky a ulicí Pod Kaštany. To, že je napadne jen další zákaz, je pro mě důkaz o a) nekompetentnosti nebo b) nečestném úmyslu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    THE_MIRACLE: Tak reseni vymyslena jsou. Ale nejsou zadarmo. A taky je casto blokuji ti, co si v minulosti "vyhodne" poridili nemovitost a pak s hruzou zjistili, ze jim v okoli ma vzniknout nejaka ta stavba - a pak ji vsemozne blokuji...
    SPM
    SPM --- ---
    OMNIHASH: souhlas ti dávat nemusí, taky ti ale majitel může bez udání důvodu tu smlouvu zrušit, když to nechce a zjistí to (což je taky celkem pochopitelné, že někdo nechce, aby mu do jeho bytu chodily exekutoři, protože si tam nějaký nájemník dežo neplatič napsal trvalé bydliště). Ta změna je taky takový zábavný proces, který vydá na dva dny dovolené a hromadu času, takže pokud se někdo stěhuje často, tak vysloveně radost to řešit... celkově je celej institut trvalýho bydliště prehistorickej přežitek a měl být dávno zrušenej, místo toho, aby se na to vázaly další a další věci.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    OMNIHASH: zjednodusujes a nechces chapat to, co tim myslim. Treba to blbe vysvetluju, to je fuk. Zakladni princip, ktery mi vadi, ze se porad vymysli akorat poplatky, regulace atd atd., ktera pomohou zlomku obcanu, ale plni vsechny mizne kasy a kapsy, Misto toho, aby se vymyslela konstruktivni reseni, ktera by fungovala ku prospechu vetsiny. To, ze nekterym to staci je smutne, ale chapu to. Nechci po tobe, abys pochopil, ze je to svinstvo, ktery plodi jen dalsi nesmyslily. Uplne mi staci, kdyz se nad tim jen zamyslis, jestli by to preci jen neslo resit lepe.
    A jeste jedna pripominka. Praha NENI velkomesto. Prave proto by bylo prima to resit trosku jinak.
    MVEK
    MVEK --- ---
    OMNIHASH: Jistě, ale tohle tomu pomůže jen částečně, pořád tu bude hromada lidí, kteří auto nemají, nebo nepotřebují, tak je zaparkované u rodiny, nebo mají parkovací stání, tak je jim to fuk, a pořád budou mít bydliště kdoví kde.

    A určitě pak nebude málo těch, co se přestěhují z města, ale v něm si nechají bydliště (u rodičů, prarodičů, v pronajímaném vlastním bytě apod.), aby tam měli parkoviště, když každý den přijedou, a zbytek dojedou MHD nebo mají práci poblíž...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam