GRANTORINO: Docela mě překvapuje, že ti vychází tak malý cenový rozdíl mezi autem a vlakem. Mně se trasa Praha - Valašské Meziříčí nulovalal už mezi dvěma a třemi osobami, nemluvě o tom, že by člověk měl počítat i nějakou amortizaci, byť třeba ne nutně 4 Kč za km, jako to je v cestovních náhradách na služební cestu soukromým autem.
Na druhou stranu vlak byl na této trase rychlejší, a když připočtu nějakou čúrací nebo žrací pauzu po cestě, tak definitivně, ve vlaku ti to čas nesebere.
Takže vlak/auto asi podle množství zavazadel, té ceny (nezapomeň si to naklikat jako skupinovou jízdenku, je tam sleva a při návratu druhý nebo třetí den i zpáteční sleva), času a toho, jestli by mělo smysl se někde stavit, odbočit někam, nebo někam popojet na místě a auto by na to bodlo, nebo jestli se povezou domů nákupy/dary od příbuzenstva atp. Plus, jaký je dojezd z/na nádraží ve místě startu i cíli.
(Ale jinak subjektivně preferuji severní trasu autem, ale taky s jižní mám minimum zkušenosti, ale ano, efektivní to bude podle Waze asi přes D1, a to i když vezmu v potaz, že Waze/Google (stejná data) nepočítají, že za dvě hodiny, kdy začne špička, bude doprava horší, ale tak můžeš si zkusit na waze.com nebo Gloglo zadat během příštích pátků trasu v různou dobu od dvanácti dál a uvidíš, jak se dojezd bude měnit.)