• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    SPM
    SPM --- ---
    GUMBA: no když to bereš takhle doslovně, tak při dávání přednosti nesmíš ohrozit, ale omezit můžeš. Tedy ten co tu přednost má, tak se trochu ohlížet taky musí :-) Naproti tomu ten chodec by třeba neměl...

    GUMBA: ono komický na tom je, že než tam přibyla ta závora, tak ta asfaltová část vypadala jako normální slepá ulice. Ty parkovací místa vlevo jsou na dlažbě, vypadají jinak, je tam ta značka, na té hlavní kudy se tam vjíždí je značka stopky s vyznačenou hlavní (která by tam taky být nemusela, jestliže je to celý areál). Takže jsem si i předtím myslel, že by správně přednost měli dávat oni. Ale tím umístěním závory, která značení sice není, ale taknějak z toho vyplyne, že je to pak asi celé jeden objekt a ne veřejná ulice, mě to zmátlo :-)

    GUMBA: já obecně taky ne, ale jednou jsem jako pasažér jel v autobusu s nějakým psychopatem, co se v tom vyžíval. Po cestě asi 5 zastávek a úplně v každé, když lidi nastoupili, tak zavřel dveře a čekal, až něco pojede. Jak měl to auto za zadkem, tak hodil blinkr a prošlápnul plyn :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KRUPAN: Hele ja s nimi naprosto zadny problem nemivam. Kdykoliv vidim pred sebou autobus v zastavce, tak holt davam pozor. Pokud uz zavira dvere a mam prostor, abych ho mohl plynule pustit (tj. nejsem uz uplne na jeho urovni), tak se tam proste necpu a pustim ho. Kdyz se clovek venuje rizeni, da se celkem dobre odhadnout.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SPM: Ta znacka parkoviste v obrazku se vztahuje na pricna stani napravo, ne na cely areal. Takze pokud tam neni nejaka zona nebo jina informace mimo zaber, tak normalka prednost zprava.... (zavora neni dopravni znaceni)
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    GUMBA: coz ty kurvy autobusacky s oblibou delaj :))
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SPM: No, ale neni to prednost ;) "Dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy." Mit prednost znamena, ze se nemusis vubec na nic a na nikoho ohlizet, a proste jedes. A to prave pro chodce (ani pro autobusy nebo sanitky a dalsi vozidla) neplati. Proto nemaji prednost v jizde a je to v zakone popsano jinak, aby proste slepe nevchazeli/nevjizdeli ...
    SPM
    SPM --- ---
    Když už se tu něco rozebírá podobně, jak je to s přednostma na tohle obrázku? :-) Je to fakticky vzato celé uzavřený areál, parkoviště, dneska (oproti stavu na fotce) je za tím přechodem závora na vjezd / výjezd. Do těch aut, co jsou zaparkované na fotce vlevo, vedou asi 2 nebo 3 uličky, na vjezdu do každé uličky je značka parkoviště. Pokud tedy vyjíždím z toho objektu vzadu (tedy jedu po té černé asfaltové cestě směrem k "fotografovi"), tak těm aut z uliček, co jsou vpravo přednost dávám nebo ne? (Sám si tím doteď nejsem jist, na jednu stranu je tam značka P, takže oni vyjíždí z parkoviště; na stranu druhou je to celkově uzavřený areál, takže by se dalo argumentovat tím, že je to parkoviště celé a uvnitř něj platí běžná pravidla).

    SPM
    SPM --- ---
    GUMBA: s chodci a autobusem pravdu nemáš; u chodců je napsáno, že na přechodu je řidič vozidla nesmí omezit (což tedy přednost defakto je, protože pokud chodec musí zastavit, tak byl omezen), u autobusu zase že mu řidiči ostatních vozidel musí zpomalením nebo zastavením umožnit výjezd ze zastávky. A ano, u přejezdů pro cyklisty nic takovýho neni :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    RALI: Jestli obytna zona skoncila pred krizovatkou a je tam pak znaceni, tak mas samozrejme pravdu. Nepochopil jsem, jestli je ta fotka z toho konkretniho mista nebo ne (protoze se lisi od toho nakresu).

    LAZARIUS: Je to opravdu tak; obytna zona je sice ucelova komunikace ale v tomto ohledu se chova jako kdyby nebyla vubec pozemni komunikace:
    361/2000 Sb.
    § 23 Vjíždění na pozemní komunikaci
    (1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    LOPIK: Ano, to znamena, ze ho nemuze srazit na tom prechodu. Ale to je dost zasadni rozdil proti tvemu tvrzeni, ze "tak má cyklista taky přednost."
    Prednost nema ani chodec u prechodu. Ani autobus vyjizdejici ze zastavky. Ani sanitka.
    RALI
    RALI --- ---
    GUMBA: no podle fotky, tak skoncila obytna zona pred krizovatkou a za ceduli konec obytne zony je jeste cedule urcujici prednost v nasledne krizovatce... Takze z obytne zony nevyjizdis do krizovatky (to by musela byt jen cedule konec obytne zony a krizovatka a platilo by to s parkovistem atd., ale na hlavni silnici (tedy stava se hlavni silnici), ktera pak uhyba a s obytnou zonou uz nema nic spolecneho. tak bych si to vysvetlil ja...
    LAZARIUS
    LAZARIUS --- ---
    GUMBA: tady to bude myslím složitější, protože nikde v zákoně není řečeno, že je obytná zóna mimo komunikaci. V ostatní legislativě a normách se o ní píše jako o místní komunikaci. Výjezd z obytné zóny pak může mít podobu křižovatky s jinou komunikací, takže tam může být stanovena značkami místní úprava provozu, která bude nadřazena obecné (kdy by platilo, to co je v zákoně).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    GUMBA: On se jako má rozhlídnout, ale pořád platí "řidič nesmí ohrozit cyklistu přejíždějícího pozemní komunikaci na přejezdu pro cyklisty" - aspoň takhle nám to vysvětlovali na školení řidičů..
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    JOPS: Pokud tvuj manzel vyjizdel z obytne zony a cyklista jel po pozemni komunikaci (je uplne jedno, jestli po vedlejsi - to by daval prednost vozidlum na hlavni, ne manzelovi), tak mu mel dat manzel prednost. Obavam se, ze cyklista se vztekal opravnene ;)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    LOPIK: Omyl, na prejezdu pro cyklisty cyklista nema prednost. Ani mu vozidla nemusi umoznit bezpecne prejet.
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    Já pořád nechápu, na čem ten cyklista zakládal svůj výklad. Jestli přijížděl z vedlejší, tak je to bez debaty. Ta značka "konec obytné zóny" je teda kde? Nebyl by prosím plánek s nákresem situace a značek?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    JOPS: Obytna zona neni (co se tyka predpisu) soucasti pozemni komunikace. Kdyz z ni vyjizdis, tak davas prednost vsemu (jako kdybys vyjizdel z garaze treba).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Kdyby vyjížděl opravdu z obytný zóny, tak má cyklista přednost, ale to by tam nemohla být ta značka na fotce..
    Druhá věc je jak je tam ta cyklostezka - jestli je tam nějakej označenej přejezd přes silnici, tak má cyklista taky přednost.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    JOPS: Máme tam max 30 km.
    Muž je na tohle poměrně splachovací, ale tentokrát musela zasáhnout naše malá dcerka, protože ten cyklista byl tak uštěkaný, že prý málem vylítl z auta.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    VYWERN: Jojo, podobně jako řidiči a chodci... Holt lidi no.
    JOPS
    JOPS --- ---
    ILLUZE:
    MACSKA:

    chtel jsem se zeptat, co ma tahle znacka spolecneho s obytnou zonou ? Jedine cim je obytna zona specificka, tak ze maximalka tam je 20km/h ne ? A znacky plati normalne ne ? :) Priznam se, ze jste me tak trochu rozhodili :) Pokud jel cyklista po vedlejsi, tak mel od manzela jeste dostat pres drzku za debilni kecy (a to na kole taky jezdim) :)
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    ILLUZE: oni obecne jsou cyklisti na silnicich desne fajn slusni lidi, klidni a ohleduplni k ostatnim :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam