• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy

"Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

rozbalit záhlaví
    SPM
    SPM --- ---
    COWBOY: 1,5m musíš dodržet i tam, kde žádný pruh není, takže je to prostě identické jako na normální silnici bez nějakého dalšího značení.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SPM: Tam, kde jsou ty šipky (cyklopuh co není cyklopruh), tak tam musíš jet 1,5 metru od cyklisty. Takže když tam ten cyklista je, tak mu mjsíš dát ještě víc místa, než tam, kde ten skutečný cyklopruh je. Akorát tam můžeš jet, když tam žádný cyklista není.
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: hádám nějaký vtip typu že aktuálně je v předpisech pro namalování přechodu pro chodce nějaké požadavky, které po té rekonstrukci už splněné nebyly. Vlastně stejně dobře fungujou ty cyklopruhy, co nejsou cyklopruhy - to je taky vlastně úplně k ničemu, protože to cyklistům nedává vůbec nějaký benefit a maluje se to zpravidla na silnice, kam ten vyhrazený pruh namalovat nejde, protože už tam nezbyde místo na ten pruh pro auto :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GUMBA: A ten přechod tam, mimochodem, býval. Pak letos něco rejpali v silnici, a už ho zpátky nenamalovali. (Což teda nikomu nedává žádná práva, ale ta myšlenka "tohle byl přechod, a teď je to takovej non-přechod, ale k přecházení" je zvláštní)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    omlouvám se za neznalost, ale co je Místo pro přecházení?
    SPM
    SPM --- ---
    GUMBA: jo, ok, to je fakt... (ne že by na těch přechodech to u nás bylo lepší...)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SPM: Ano, ale to je jen u přechodu pro chodce.
    SPM
    SPM --- ---
    DURDIN: Proto taky v predpisech je, ze kdyz na dvouproudovce auto vedle zastavuje, mas zastavit taky. Budu se opakovat, ale rumuni to umi. U nas 49 aut z 50 projede jakoby se nechumelilo
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    TOOMIX: Kdyby tam nebyl ten hengr, tak se nic nestalo. Ta holka se prostě vůbec nedívala.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    TOOMIX: obecne prechody. I po tech X letech, co plati jista pravidla, tak pravidelne stojim na prechodu, koukame se vsema ridicema na sebe, tzn. okcni kontakt jak hrom a pravidelne jich takto 10 projede, jen aby nemuselo zastavovat.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TOOMIX: nechápu proč se na takové místa nedají semafory. Bylo by to bezpečnější pro všechny. Navíc udělat místo pro přecházení na ctyrproudovce, to si vyloženě říká o problémy. Před přechodem člověk zpozorní, ale když "jen" začne brzdit auto ve vedlejším pruhu v prakticky neoznačeném místě? Navíc pokud by se chodec rozešel už ve chvíli, kdy to auto brzdí ale ještě nestojí, takže ten ve vedlejším pruhu má minimální čas na reakci...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TOOMIX: mno tak co googlim tak v tom docela rozdíl je - a především v tom, že na místě pro přecházení nemá chodec přednost :/

to je zas kafkovská píčovina tohle, tak bud přechod nebo nic
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: tak nebyl to úplně přechod pro chodce, ale místo pro přecházení. Ale i tak...
    SPM
    SPM --- ---
    ANABEL_LEE: tak to je zrovna místo, kde jsem jel autem i tím "vlakem". Ten courák tam jede takovou závratnou rychlostí, že mu ujede cyklista a ještě u toho houká; to je podle mě přesně hodně velký umění pod to najet.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SITH: tenhle v Litni je bomba. uz jsem tam zazila i nejaky nabrany auto....
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Pořád a pořád dokola, přechody na víceproudovkách

Šofér pustil chodkyni, ve vedlejším pruhu ji srazilo auto. Na místě zemřela - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/prerov-nehoda-chodkyne-zemrela-misto-pro-prechazeni-patrani-svedci.A231109_111746_olomouc-zpravy_stk
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: "Troubení" je tuším bez signalizace povinný (a je na to před přejezdem i "značka"), rychlost spíš vyplývá z místní úpravy - taková trať bývá nějaká lokálka, kde by bylo "do zatáčky" 40 i bez přejezdu. Žádný z těch příkladů mi nepřipadá jako místo, kde by ten vlak nebyl vidět včas - jistě, není vidět za roh na koleje, ale jednak ten vlak je poměrně vysoký, a taky nevyletí stovkou. (Ostatně i proto ta nedávná nehoda se stala na signalizovaném přejezdu: dostal světla při rekonstrukci na vyšší rychlost)
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: já měl za to, že v místech, kde je přejezd, který nemá ani světelnou signalizaci, ty vlaky projíždějí nějak pomalu a troubí. Ale nejsem na to expert, jenom z těch pár cest za rok nějakým courákem jsem i ten pocit měl, že v těhlech místech se ten vlak sune dost pomalu.
    SITH
    SITH --- ---
    Já rád tenhle cestou do Koněprus

Mapy.cz
    https://mapy.cz/s/bodasemula
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SITH: ano, to bezpečnosti trati docela pomáhá :-)
    ale i tak jsem tam vlak už párkrát potkala v obou směrech. zas ale mám lepší představu, kde a kdy se vyloupne, když ho předjíždím v určitém bodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam