• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy

"Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

rozbalit záhlaví
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    BEEBLEBROX: je sice fajn, ze se omluvil, ale ten zakladni problem je, ze tam vyletel, kdyz je to predpokladam vsechno zona 30

Par dni dozadu jsem sel se synem do skoly, jdem po prechodu a zespoda z ulice se vyriti auto, odhadem tak 60+, mozna i vic a jak nas vidi, tak zacne brzdit a vidim tam, ze si uz najizdi smer do stredu vozovky, ze nas na tom prechodu objede kdyz uz budem v druhy pulce (coz bytostne nesnasim), tak jsem tam nad tim tak jako rozhodil ruce a podival jsem se na toho typka. Manik kdyz dobrzdil (protoze jsme kvuli nemu fakt nespechal) a objel zatacku, tak pak vytahl okynko a zacal se rozcilovat co delam, ja mu rikam "tady je tricitka" a on rval "jsem to prece ubrzdil! ... ty debile!" a to povazuju za zakladni problem. Kdyby jel podle predpisu, je to rezidencni oblast, casty prechody, tak brzdit nemusi a na tohle je zcela presnej tenhle post co jsem si onehda ulozil: [NYIBELUNGER @ Věci Veřejné - Česká společnost se nachází na křižovatce.] -> "u nás to není z "povahy řidičů" jako takových, ale díky dlouhodobé a systematické erozi vynucování dopravní legislativy. Chování řidičů je rok od roku horší, když je soustavně odměňováno absencí trestu. Je to jak s malými dětmi, kteří postupně zjišťují, že jim u rodičů projde skoro všechno."
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    Se mi stalo něco podobnýho asi před měsícem na Jiřáku na kole, jedu Přemyslovskou, přednosti z prava. Koukám doleva, protože do prava je to jednosměrka a z ní nic nevyjede, cca 30km/h a stojí tam fakt pitomě zaparkovaný auto, říkám si “to by bylo kdyby odtamtud někdo vyletěl”, automaticky chytám brzdy v tu chvíli mi tam vyletí RS oktávka, jdu do plnejch brzd a dost sprostě nahlas nadávám. Týpek vevnitř pokérovanej plešatej frajer z posilky, vedle sebe buchtu s napíchanou pusou. Jedu dál a stojím o dva bloky dál na světlech. On mezitím přijíždí po Vinohradský, zatáčí ke mě, stahuje okno, já si memoruju jeho registračku a chytám se, že budu krvácet. “Já se omlouvám, vůbec jsem tě tam neviděl”

Docela mi to vyrazilo dech
    KULA
    KULA --- ---
    Kolega v práci: na kraji Vestce se mu švihne sportovní BMW do kruháče když najíždí z Vídeňské, kolega brzdí a troubí, naštěstí ho objede. Jede na okruh, bawor za ním. Sjede z okruhu, bawor za ním. Zastavuje na pumpě pro cigára, bawor za ním. Tak leze ven s nafounutými rameny, z baworu leze plešatý Vietnamec a ...pardon, já Vás přes sloupek přehlédl, moc se omlouvám.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ATOMIKS: Selský Rozum, přece. (Čti: co se zrovna hodí MNĚ)
    SPM
    SPM --- ---
    JFM: to já v pondělí potkal takovýho, co do toho sjezdu i odbočil. Akorát že přes to že viděl, že blikám a najíždím do toho sjížděcího pruhu z toho normálního (stejně jako 2 auta za mnou), tak mi to tam narval úplně na krev a ještě na mě divoce troubil. Což mě teda docela dožralo, takže jsem se o ten klakson na fest opřel taky. Načež borec, co tak hrozně spěchal, že musel kvůli tomu jet odstavným pruhem, zpomalil na 20km/h (před sebou prázdný pruh co sjížděl na dálnici) a jel dvacítkou. Kdybych sám nespěchal, tak tím heverem po palici snad i dostal :-)
    TAX
    TAX --- ---
    JFM: v takovem pripade se musi zkratka drzet minimalni rozestupy.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    DANYSEK: jj, to se mi stalo dnes. bezmozek s dopravní školou, co nikdy moc neřídil, namaloval na křižovatce přechod pro chodce a on i já jsme si naivně mysleli, že to znamená, že řidič očekávaně dodrží složitý pravidlo o přednosti chodce na něm.
    takže jsme to ale popletkové, ten přechod raději nemalovat.
    NJAL
    NJAL --- ---
    JFM: Vychcanku jsou plny silnice. Chteji jet na svetlech rovne, ale predjizdeji vsechny, kdo stoji v rovnem pruhu odbocovacim pruhem doleva a uplne pred svetly daji blinkr vpravo a snazi se nacpat do pruhu co jede rovne...
    JFM
    JFM --- ---
    Před chvílí: Ucpaný okruh u Ruzyně, tři pruhy stojí a jen se popojíždí. A odstavnym si to hrne jedno auto za druhým. Tak si myslím, no jo, ti chtějí na dalším sjezdu odbočit. Ale když se k tomu sjezdu konečně dostanu, tak je úplně zablokovanej frajerama, co prostě jen předjeli část kolony a teď se chtěj cpát zpátky. A nikdo je samosebou nechce pustit.
    Policajti, kteří tam projeli stajným způsobem, neřeší nic.
    Ve frontě u stánku nebo u pokladny lidi běžně nepředbíhají. To jako fakt jen proto, že jim tam reálně hrozí facka? Demence!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GLOBETROTTER: u nas by sw tam jebnul kruhak... a bouralo by se stejne 😁 Jasne, allway stop neni vsespasny reseni vsech problemu... ale debata zacla u 'pasti' z testovych otazek ala kdo projede prvni. Ty chytaky fakt nikoho bezpecne jezdit nenauci... v tech situacich 'ala test' je to vzdycky o tom, ze je potreba pouzit mozek, koukat kolem sebe....a ne se tocit na chytacich ze zapadlych chytacich z paragrafu.

Ale je to holt oblibeny zpusob prezkusovani znalosti. A lidi si vezmou ten seznam otazek a spravnych odpovedi a ten drilluji. A netyka se to zdaleka jen silnicniho provozu...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DANYSEK: Vždy je něco za něco. Ono to totiž vždy není 4-way stop, ale prostě All way stop. Když je to křižovatka 5 ulic, tak už je ve špičce (tedy kdy se Ti sjíždí auta ze všech stran) hodně těžké registrovat, kdo tam byl v jakém pořadí a pak se často stává, že se málem dvě auta srazí.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SAMOUT: ja bych to zkratil... realita beznyho zivota bejva casto jina nez predpisy... :)
    a cim slozitejsi pravidla.. tim vetsi rizko, ze to v realu bude jinak... akorat ze ruzni ti BESIPari i u nas to moc videt nechteji... a odrazi se to prave v tom "lese" dopravnich znacek....
    pripadne dalsich dopravnich opatreni....

A mam k tomuto jeden prakticky priklad - usek I/7 od Lotouse k Trebizi.... vlastne je tam fakt dobre videt, jo ne vzdy tam jde s ohledem na hustotu provozu predjet... ale byvala tam prerusovana cara, co jen cekala ze pouzijes mozek. Pak se tam stala nejaka nehoda.... nejaky podle me bezmozek v ramci vykazovani cinnosti vymyslel "opatreni", je tam plna... dvojita. Ktera podle me paradoxne vyrabi jeste vic nebezpecny situace... z jedny strany magor, co si rekne, ze cara neni zed... a z druhy strany naivka, co u dvojity plny proste neceka, ze tam nekdo proti bude predjizdet.

Dabel je vzdy skryt v detaulu.... bohuzel nad moznym neocekavanym ochovanim na uradech moc nepremysli. Naivne si nysli, ze vsichni pravidla dodrzi. Coz ale typicky vymysli pitomec. co nikdy moc neridil... ale formalne ma kompetenci, protoze prece ma ddopravni skolu, ze? ;-)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DANYSEK: Tak v prvnim radku modrej svym najetim zablokuje krizovatku pro cervenyho, protoze neumi ridit a jeste cumi do mobilu. Objet ho zleva nelze, tam je zlutej, takze ten pojede jako prvni, pak pojede modrej, pac cervenej pres nej nemuze, a nakonec cervenej.
    TAX
    TAX --- ---
    DURDIN: V olsinach, Strasnice – spousta sampionu ma pocit, ze prednost ma ten kdo do kruhace vpali vyssi rychlosti.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SPM: no tyhle kruháče do bývalých křižovatek T a Y stylem nakreslíme kruh a dáme značky, se v česku "staví" taky. Bohužel, jak píšeš, to tam pak často funguje tak, že ti co to mají "rovně" ani nebrzdí a jedou na max jako by tam kruháč nebyl... takže ti co najíždí do té kratší strany nestihnou najet a musí čekat. Naštěstí jsem to potkal jen na místech, kde nebyl zas tak velký provoz.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DANYSEK: Ale jo, jako všechny ostatní křižovatky tady: "jede, kdo má největší rychlost, stopky jsou marxismus, UNTRMENŠI UHNI".
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    MA747: u nás jsou tyhle křižovatky na každým rohu, serou mě hrozně, pokaždý se tam všichni zaseknou a trvá to, než se někdo domluví nebo odhodlá. ale tady je taky posedlost přednosti zprava, sice po ty jedny silnici jezdí mhd a ty další jsou slepý ulice k pár domům, ale stejně člověk musí pořád zastavovat jako dement...
    TAX
    TAX --- ---
    DANYSEK: Kanada to same. a jak jezdi jak priposrati, tak jsem par x projel prvni, prestoze jsem nebyl prvni na krizovatce. ale nez se tam s nema ponoukat a pak se srazit uprostred, to jsem se radsi rozjel a odfrcel.
    SPM
    SPM --- ---
    DANYSEK: 4-way stop vyzkoušený nemám, ale v IRL a v UK vlastně taky podobně fungujou kruháče. Tam ten kruháč (kterej by se u nás stavěl 3 roky a stál 50 milionů; jako je teď vidět v Brodě :-) ) umí udělat i do poměrně titěrné křižovatky, čistě tím, že nakreslí bílou barvou tečku na střed a nazdar. Mnohdy to ani dokola jako kruháč objet nejde. Ale tím, že tamní řidiči před kruháčem dost zpomalují a pokud po kruháči něco jede, tak se tam necpou, tak to funguje dobře. Ano, u nás by to skončilo blbě, pač auto jedoucí po kruháči znamená přidej plyn a skončilo by to deadlockem :-) A nejsem si jistej ani tou východní Evropou, pač i v tom Rumunsku ty kruháče zvládali lépe než u nás :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: me se v tomhle smeru libi americky 4-way stop... proste rozhoduje poradi, v jakym tam dojedes... a teprve pak ev. nastoupi dalsi pravidla (prednost zprava, primej smer, odbocujici vpravo jede driv nez ten odbocujici vlevo...)
    Jen si nejsem jistej, ze by to fungovalo na (vychodo)evropsky ridice... :-)
    SPM
    SPM --- ---
    V praxi tyhle dodatečně neznačený křižovatky jsou hlavně v místech, kde je na ulici zaparkovanejch dalších x aut, takže je to typicky nutný projet podle pořadí toho který směr je vůbec průjezdný :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam