• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    DIVA
    DIVA --- ---
    JOPS: tak v pohode je oboje, ze tam smele zapluje i ze si dobrzdi a nedivoci. Ja mam v repertoaru jeste najizdeni k pravemu pruhu s pravym blinkrem kdyz vidim ze potrebuje povzbudit. Nebo naopak kdyz vidim ze mu to nevychazi v tempu.
    JOPS
    JOPS --- ---
    NYKRUK: No, to je ten problém, někdo si může myslet bacha, jedu, ne že mi tam skočíš. 😅
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    KRAMERIUS: ano tohle adaptivni tempomaty delaji a je to jen tim, ze si nechavaji velky rozestup, se kterym operuji. Bud to pretlacis plynem nebo do toho L musis driv. Pri nizsich rychlostech se ta vzdalenost, kdy reaguje, zmensuje.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    Kdyz jedu v levem a v pravem nekdo dojizdi kamion a zda se, ze se boji mi tam vjet, tak na nej bliknu dalkovyma z dostatecne vzdalenosti, aby si uvedomil, ze ho poustim a nemusi prudce brzdit. Vetsinou pak podekuje. Sam vim, jak je neprijemny, nechat se zavrit dlouhou radou rychle jedoucich aut.
    NJAL
    NJAL --- ---
    JFM: Tomuhle zavirani clovek musi vedome predchazet, protoze jinak velka vetsina ridicu si asi mysli, ze kdyz clovek vyrazne rychleji v pravem pruhu dojizdi pomalejsi vozidlo, tak je to proto, ze v zavesu za nim chce intenzivnim brzdenim srovnat rychlost... :-/ Semtam se nekteremu rozsviti, kdyz jede vedle me a ja zacnu blikat doleva, ze asi nechci zpomalovat... Ale ze vseho nejvic se takove situaci snazim predchazet, tj. pokud me nekdo "dojizdi" prilis pomalu nebo tesne za mnou "visi", tak vyrazne pridat a predjet vozidlo/a predemnou.
    JFM
    JFM --- ---
    Já děkuju velice za popis, jak se ty tempomaty chovají. Už chápu, co se mi stává na dálnicích. Typická situace: Dojíždím v pravém pruhu třeba náklaďák. Někdo za mnou 150 metrů o chlup rychlejší přejede do levého, a přesně před tím náklaďákem mě "zavře". Já sám se tomuhle teda snažím vyhnout. Při předjíždění buď trochu zpomalím, nebo zrychlím, abych nikoho "nezavřel". Ale s tempomatem je to teda asi tak, že do levého se musí brzo, teda asi těch 150 metrů předem, aby to nebrzdilo. A pak už dál podle tempomatu a nasrat na ostatní. IMHO před vozidlem s tempomatem nechť běží wagenknecht s červeným praporkem.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    TAX: Tak to mně zase zastaví, ale tím pro něj práce končí a vypne se - Peugeot 308 s EAT8, ročník 2021. Jinak u toho odstupu hodně zohledňuje vzájemnou rychlost. Když se někdo vecpe přede mě a jede rychleji a postupně se vzdaluje, tak ho odstup 15-20 metrů netrápí, ale když jedu o 40-50 km rychleji já, tak začne brzdit klidně 100 m předem, blinkr tomu nijak nepomůže.
    TAX
    TAX --- ---
    u toyota camry 2023 me udivilo, ze adaptivni tempomat nezabrzdi do zastaveni. zbrzdil na cca 10 kmh a pak to pustil. :)
    SPM
    SPM --- ---
    Ten muj treba pri spusteni blinkru s tim zpomalovanim prestane nebo respektive kdyz uz jede pomaleji, nez ma nastaveno, tak pri spusteni blinkru rovnou zacne zrychlovat, ikdyz ma auto jeste pred sebou. Funguje to celkem pekne, na ty chvile kdy je volno to prave pak ani nezacne brzdit, za hustsiho provozu ten blinkr pak poustim kdyz me akorat miji to rychlejsi auto a ono to rovnou prida, ze tomu nemusim pomahat plynem.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    DIVA: porad mas moznost tempomat nepouzivat...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    KRAMERIUS: Adapt. tempomat voli odstup v zavislosti na rychlosti (realna odstupova vzdalenost roste s rychlosti) a na dalnici si proto nastavim mensi odstup. V hustem rychlem provozu, kde je velky rozdil rychlosti mezi pruhy ho vypinam, protoze nechci mit nekoho v kufru. Nejdulezitejsi je jet tak, jako kdyz ad. tempomat nemas a nespolehat ze bude brzdit za tebe, ale pouze ubirat plyn. Stupne adaptacee jsou: zadna prekazka, ubira plyn, brzdi, brzdi a varuje, brzdi na krev. Na dalnici je nutne sledovat kontrolku a ve chvili, kdy se prepne do stavu "vidim prekazku" uz davat blinkr a chystat predjizdeni. Pokud nestihnes vybocit z pruhu a prekrocis vypocitanou vzdalenost, prijde druha faze a zacne brzdit.
    DIVA
    DIVA --- ---
    KRAMERIUS: strasne, nez toto radeji vlakem fakt
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    TAX: Prostě se na dálnici občas chová divně.
    Jedu 130 v pravém pruhu, dojíždím kamion, jsem 100 metrů od něj a hodím blinkr do prázdného levého pruhu, začnu tam přejíždět a auto najednou začne brzdit (včetně rozsvícení těch brzdových světel) protože se mu zdá, že rozdíl rychlostí je moc velký a oba jsme zatím ve stejném pruhu.
    On se to člověk časem naučí předvídat a přejíždí dřív nebo auto popožene plynovým pedálem, ale prostě to není ono.
    TAX
    TAX --- ---
    KRAMERIUS: adaptivni tempomat by se snad nemel lepit na vozidlo pred sebou nebo neadekvatne zrychlovat, aby pak zase nesmyslne hamoval.
    v mnou popsane situaci spis tusim neschopnost ridice videt dal nez na vozidle pred nim nebo proste obycejne nesoustredeni se na rizeni.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    TAX: S novým autem jsem zjistil, že mi tohle vcelku často udělá adaptivní tempomat.
    Já bych v dané situaci je sundal nohu z plynu, nebo přejel do vedlejšího pruhu, ale on hned začne přibržďovat, aby si udržel nastavený odstup - který je třeba na dálnici docela velký a aplikuje se i když už blikám a pruh opouštím, abych někoho předjel.
    TAX
    TAX --- ---
    NJAL: nebo takova kouzla, ze na 15 km ja nepotrebuju ani jednou slapnout na brzdu a presto ladim s hustym ale plynulym provozem, zatimco ten prede mnou brzi kazdych par set metru. :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    HARDCABB: O tom uz vubec nemluvim; ze zipovani bude mit takovy zvlastni postranni efekt, jsem na bingo karticce fakt nemel teda. :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    PUNKREASS: Ano. Tohle nahle brzdeni na prazdne silnici me dohani k myslenkam na starou hru Deathtrack.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    Nastesti vetsinou pred planovanym pouzitim blinkru varujou necekanym rozsvicenim brzdovych svetel.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NJAL: Furt výrazně převažuje druh “neblikám vůbec” :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam