• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    RALI
    RALI --- ---
    me jediny vadi, ze nemam na vyber, proste bud chci nove auto a tam to musi byt prospikovany temy systemy, nebo si koupim starou plecku, kde to neni...proste jen mit na vyber...jinak receno, pokud neumis ridit bezpecne bez asistentu, nemas ridit vubec. navicc mi prijde, ze u hodne lidi to navozuje falesny pocit bezpeci a tudiz snizuje miru pozornosti....stejne jako preznackovano u nas, jako by ridici u nas nemeli vlastni mozek. napriklad statovka ve Slovinsku od triglavu smerem na lublan, mota se kolem reky, z jedne strany skaly, z druhe reka a prerusovana cara snad vsude, pul cesty nebylo videt dal jak 100 metru a kdyz uz tam bylo omezeni rychlosti, tak to byla otocka o 180 stupnu na petniku. jinak jed jak umis... (zhruba pred deseti lety, mozna je to tam uz taky uplne na pytel)

abych nebyl nefer, tak tempomat, abs a klima je fajn :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    senzory na nepřipoutaný lidi/batohy/psy jsou v autech už snad 20 let ne?

To je teda poprvý co vidím že s tím má někdo problém.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    TAX: Nikdy jsem se starstopem neměl problém. Na předchozím Passatu najeto cca 300k, tenhhle má už přes 200k. Baterku mám 5 let, od té doby co jsem ho koupil a startuje pořád normálně.
    TAX
    TAX --- ---
    STRACENA: podle toho, ze mas Passat 2019 bych rekl, ze to pro tebe neni spotrebni zbozi, ktere po roce zahodis. presto mu s chuti dopravas stop/start. zajimave.

SPM: tatikovi i mne ta nova kia porad hlasi, ze zjistena unava ridice. ani jeden nemame standardne stupidni styl rizeni, na ktery je tento system nastaveny, takze porad picuje. das si bezny batoh (zadnou krosnu vysokohorskeho nosice) na zadni sedadlo a picuje to, at se batoh pripouta? maji to korejci nastavene stupidneji nez evropsti vyrobci?? dyt by se to muselo odrazit na prodejich ne? a prodeje jim rostou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: pásy na zadních sedačkách a autosedačky taky docela pomohly v tom poklesu fatálních nehod. Šance nepřipoutaných dětí nebyly úplně dobré.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: Ano ale já píšu že je to obecně posunem v automobilismu, ale ten trend je jasnej, ty počty stále klesaj a aktivní bezp. systémy jsou toho součástí, pokud by to bylo jak ty tvrdíš tak by se ten trend měl zastavit někdy před 10ti lety a od tý doby jsme měli být na stejných číslech.

To je asi poprý co slyším že asistent pruhů pípá, mě vždycky jenom bránil v zatáčení

Jo, mobily v tom maj svojí roli, nicméně tenhle problém (vybpočení z pruhu a napálení to do někoho) je hodně často vina toho, že si lidi neuvědomujou že otočit půlku těla a zároveň nechat v ruce ve stejný poloze je dost obtížný cvičení který ne každej dá, teda, skoto nikdo ho nedá. Takže dost často není viník mobil, ale třeba řvoucí dítě ke kterýmu se otočí nebo cigáro/mobil co ti spadne pod nohy.
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: jo, na limity kdy se nevolají policajti jsem zapomněl, to by mohlo vysvětlovat ten pokles :-) No, to je právě ono, že ty počty fatálních nehod klesaj už od dob, kdy žádný aktivní brždění a tahání za volant nebylo. Takže se z toho nedá úplně moc vyvodit, jestli to něčemu pomohlo, když za fakt, že dneska máš tu nehodu dobrou šanci přežít, je hlavně kvůli tomu, že ze silnic mizí devadesátkový auta, kde končil fatálně i malý ťukanec.

No jak řikám, z mého několika měsíčního testování to tak v 10% případů hlásilo nějakou vyfantasmagoranovanou haluz (dilatační spára, ...), v 90% to hlásilo že jsem fakt přejel čáru, ale ve chvíli kdy jsem si toho byl plně vědom a věděl jsem proč to dělám a přesně v 0% případů mi to zahlásilo neúmyslný přejetí čáry. Takže jsem to vypnul, protože každý hlášení toho asistenta bere část pozornosti na to, co to po mě chce, která mizí ze sledování provozu. Ale možná lidem, co furt čumí za jízdy do mobilu a vůbec netuší kam jedou to pomáhá, nicméně u nich by mnohem lepší bylo, kdyby se na to řízení vysrali :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: tak ta první statistika ti o "bezpečnosti" moc neřekne, to jsou nehody obecně vulgo "šetřila policie na českých silnicích" v tom jsou tisíce a tisíce ťukanců u kterýho at z toho nebo toho důvodu volali policajty

faktem zůstává že fatálních nehod neustále ubývá, silnice JSOU mnohem bezpečnější než byli před 30 lety a to statistiky obecně neberou v potaz to, že se počet aut u nás od roku 1989 ztrojnásobil (!!!)

Jasný, není to jenom kvůli aktivním bezp. systémům, je to obecně díky pokroku v automobilsmu, nicméně na "...ale ze by od te doby na tech silnicich bylo bezpecneji...Lze říct, ano je, je mnohem a mnohem bezpečněji :)

SPM: No jo, nicméně to není chyba asistenta pruhů žejo, to je chyba řidičů. :)

Mě přijdou všechny tihle asistenti v pohodě, pokud k tomu IMHO člověk nepřistupuje automaticvky negativně tak se to dá, jedna z věcí která mě teda dost děsí je situace, kdy nějakej kokot vlítne do protisměru a já se mů kvůli asistentům nevyhnu. :/
    SPM
    SPM --- ---
    SPM: Jo, další případ kdy to prudí je, když chci předjíždět, zjišťuju jestli je v protisměru volno a při tom nakukování tu čáru přejedu. Zase, blinkr v tuhle chvíli pouštím až ve chvíli kdy doopravdy předjíždím...
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: no já ti nevim. Tady je první statistika s nehodama: https://www.suri.cz/blog/dopravni-nehody-2024/ . Podle ní sice poslední dobou počet nehod klesá, ale taky jsme tak zhruba na úrovni počtu nehod před 10 lety, takže je spíš otázka co zapříčinilo ten nárůst. Pak tady je statistika smrtelných nehod: https://statistikaamy.csu.gov.cz/mrtvi-na-cestach která klesá soustavně, už od dob, kdy ty systémy v autech ještě nebyly. Což zase může být generálně celkově lepší pasivní bezpečností aut.

ADAMIRA: se mnou se nerve, jenom pičuje, ale generálně: na posledních pár metrech do práce mám ulici, kde jsou po obou stranách zaparkovaný auta a je tam hromada výjezdů z areálů. Ty trogloditi co z nich vyjížděj si nenajedou tak aby do tý silnice vyjížděli, ale podle hesla "když nic nevidim je tam volno" tam vlítnou. 3 nouzový brždění na těch 500 metrech nejsou nějaká extra výjimka. Takže když tam jedu po tý silnici, z protisměru nic nejede a za mnou nejede nic co by mě chtělo předjíždět, tak ano, jedu po prostředku přes dělící čáru, abych do těch výjezdů viděl a měl šanci spatřit kokota co mi to pošle pod auto ve chvíli, kdy to ještě můžu ubrzdit. Blinkr při tom nedávám, protože to by zase vypadalo že budu odbočovat do toho areálu. Podobně na spojce u čerňáku si další řada troglodytů plete odstavný pruh se sjížděcím pruhem na Počernice, takže zcela běžně se tam nějakej kretén sere z úplně levýho pruhu skrz všechny do odstavného, takže nejednou když jedu v tom připojováku mi tam někdo úplně nečekaně natvrdo vlítne. V tu chvíli jsem fakt rád že se mi to povede strhnout do toho odbočovacího, abych se s ním nesrazil. Pípání auta, nedejbože praní se s volantem tomu moc nepomáhá. Na okreskách pokud přede mnou odbočuje auto, tak ho také z té volné strany objedu, abych nemusel za ním zpomalit skoro až do zastavení než odbočí. Někdy při tom líznu třeba zebru, takže to pípá. Dobře, to bych správně neměl dělat, ale zbytečně brzdit na státovce až skoro do nuly té bezpečnosti taky moc nepřidá. No a pak jsou někdy případy, kdy to pípá kdy nemá. U mě si to očividně za nízkého blbého protislunce plete třeba dilatační spáry s pruhem a taky to prudí.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Jen tak mimochodem, jak se lidi s asistentem na pruhy dostanou do situace kdy se musí "prát s volantem"?

To ten asistent nefunguje a "rve se" s váma když nemá? Takový auto bych asi zaparkoval a volal odtahovku.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KRAMERIUS: Tobě klimatizace/topení pípá a musíš s tím něco dělat?

Jasný, dotykový displeje vadí dosti lidem, mě taky nejsou úplně příjmený, na druhou stranu to není nic proti nejmodernějšímu VW kde řídíš klima/topení pomocí škvíry mezi dvěma umělejma lištama, ale to už si musel fakt někdo sednou na prdel a říct si "jak těm lidem můžeme co nejvíc podělat život?" :D - ale tady mi šlo spíš o ty bezp. systémy ve spojení s pípáním a nutným klikáním na dotykový display.

SPM: ano je bezpečněji, dost drasticky - stačí se podívat na jakoukoliv statistiku
    NJAL
    NJAL --- ---
    SPM: Jo, uz jsem taky zazil pribrzdujici O3 na prazdne, ponekud tankodromni ulici, protoze poklesl cumak a senzor vyhodnotil "prekazku"... Nastesti to byla jen jizda v taxiku :-)
    SPM
    SPM --- ---
    STRACENA: já mám line assist, kterej prudí pípáním, když přejedeš čáru bez blinkru (nebo si to alespoň myslí), nicméně netahá za volant (to to umí taky, ale to se naopak musí explicitně zapnout). Pak mám ten předkolizní asistent kterej prudí pípáním a když je to horší, tak i brzdí. Tomu se očividně nelíbí předjíždění (když napřed začnu přidávat, a mám to předjížděné auto ještě před sebou), nelíbí se mu rychlejší nájezdy do prudších zatáček (zejména když jsou tam dopravní značky), sem tam viděl něco co nebylo někde ve tmě za nepřehledné situace v obci... nicméně pak jsem jednou na jižní spojce dopoledne potřeboval svět, v pravym pruhu 10km kolona kamionů co si jedou rychlostí chůze na prdeli. Tak jsem se nacpal do té největší mezery, co čert nechtěl, oni zastavili v tu chvíli úplně, tak fajn, dobzrdím to co nejtěsněji za tím přede mnou ať mě ten vzadu nesešrotuje... a houby, zabrzdilo to za mě, nechal si před sebou 2 metry solidního místa, o které jsem mohl mít to auto kratší :-) Druhý den mi to v podobné situaci kdy jsem naopak po nájezdu chtěl z toho pravého pruhu do levého zase ubralo plyn, protože měl pocit, že to nevyberu, čímž jsem tomu co v tom pruhu už jel značně překážel. Od té chvíle jsem to začal vypínat, protože mi přišlo, že jestli kvůli něčemu nabourám, tak nejspíš kvůli tomu jak se to sere do řízení :-)
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    SPM: Mě to vůbec nepipa. Kromě emergency brzdění, který má z 99% smysl
    SPM
    SPM --- ---
    STRACENA: Ona vetsina lidi to pouzivat bude, pac vetsina lidi nema schopnosti na to to vypnout, kdyz ani nezvladaj naparovat telefon do handsfree :-) ale ze by od te doby na tech silnicich bylo bezpecneji... ja vidim akorat to, ze to vecne pipa (nekdy opravnene, ale v situaci kterou vidim, nekdy uplny false positive) a akorat to ubira pozornost, protoze misto venovani se situaci okolo clovek zase cumi co se tomu nelibi...
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    Já si teda systémy nemůžu vynachválit, baví mě jak ACC, hlídání pruhů i start/stop. Zvláště první dva, kdyby používal každý, myslím, že by bylo na silnicích o mnoho bezpečněji. Passat 2019
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ADAMIRA: Nevím jak KIA, ale mě u mého Peugeotu (2021) taky trochu štve, že veškeré ovládání ventilace a klimatizace je přes displej, fyzickej čudlík žádnej.
    Ale zase na to nesahám tak často, aby mě to štvalo přes míru.
    Že auto občas nadává, abych držel volant nebo převzal řízení, to už neřeším. Nebo když mi v 80km/h na dálnici v levém zúženém pruhu při předjíždění kamionu začaly pípat parkovací senzory na obou stranách současně :-D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TAX: no asistenta brždění si vypnul protože byl zvyklej jezdit uplně nadoraz a t oneustálý pípání, případně brždění za něj ho sralo

Jen tak pro zajímavost tímhle "nejen, ze to auto porad picuje, ale vyzaduje i znacnou aktivitu na matlacim displeji, coz je uplne blbe." - myslíš jaký systémy?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Mám Citroen Berlingo, r.v.2025. Asistenty to má start stop, upozornění na překročení rychlosti, lane assist. První dva vypínám vždy, lane assist je v pohodě, nepere se se mnou. Dál mi to na displeji ukazuje "překážka v blízkosti" když mě někdo předjede a zařadí se mi před čumák nebo když jsem já moc blízko za někým. Když jedu 30+ a zaregistruje to přede mnou překážku, displej mi ukáže červeně "Brzděte!" a začne to na mě pípat. Děje se mi to třeba na sídlišti, když uhýbám ke straně protijedoucímu autu, přede mnou jsou za kus cesty u strany zaparkovaná auta a moje auto si myslí, že to do nich naperu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam