• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    ROTOPED485
    ROTOPED485 --- ---
    SITH: jo jak rikam, cesky zahradkari :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    SITH: taky jsou to jejich zásuvky, tak ať si klidně připojí fázi na kolík, když se jim to tak líbí, a ta nosná stěna by tam taky nemusela být, když překáží.

    Já naprosto chápu, že vkus je různý a že někdo chce užitkovou zahradu, někdo parčík. To ale neznamená, že k tomu výsledku lidé, kteří viděli nebo navrhovali tisíce zahrad, mají držet hubu.
    Já studovaný zahradní architekt nejsem, a proto kritizuju, co vidím, a poukazuju na to, co se mi nelíbí z hlediska estetického (absurdní množství kamene, nekoncepční všehochuť různých kriplkonifer, přehlcenost prostoru) i praktického (jestli mají děti, to bude bebínek, až se dítě na těch šutrech vymázne; a na údržbu to bude náročné absurdně - všechno bude potřeba stříhat; v těch puklinách a kamení se nevymýtitelně uchytí bejlí; trávník se neobejde bez chemické "pomoci"; černá krytina se bude v létě vyhřívat, šutry taky).
    Jestli se jim to líbí, no spánembohem a šáteček, ale spíš si naběhli na nějaké katalogové vidle.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SITH: Proti tezi, ze majitel muze volne a podle sveho uvazeni nakladat se svym majetkem se absolutne neda nic namitnout, dokonce ani tehdy ne pokud jsou jeho predstavy a idealy odlisne od tech vlastnich. Kdy presne jsi k tomuhle poznani dospel?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SITH: jako reakce na podobný přístup vzniknul například studijní obor Krajinné inženýrství. ano, to jsou ti zlí levociví lidé, kteří říkají, proč jsou tujky špatné, proč je je potřeba krajinu spíš obohacovat než ochuzovat a že z toho máme profit všichni, protože žijem v jednom konečným prostoru, sdílíme jendu atmosféru, jednu hydrosféru, jednu biosféru a tak dále. takže ne.
    SITH
    SITH --- ---
    ROTOPED485: promiň, ale já jsem už alergický na lidi, kteří říkají ostatním, jak má co vypadat a jak má co být. Jsou to většinou JEJICH zahrady a můžou si tam dělat co chtějí.

    Zahrada má vypadat tak, aby se líbila majitelům, a ne jinak.

    Doby, kdy každá zahrada byla jen užitková, protože jsi za a) stejně neměl na vybranou a za b) to byl jediný důvod jak se dostat k normální zelenině a ovoci. Dneska si to koupíš v obchodě, takže si už zahradu můžeš udělat podle svého. Ne každý chce trávit na zahradě celé víkendy, potit litry potu, mít špínu za nehty, ale ten čas třeba užít jinde, s rodinou nebo u koníčků. Takže si tu zahrada uděláš s minimum práce, aby se ti na ní hezky koukalo z verandy a prostě takovou, která se líbí tobě a ne těm expertům z internetů.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    ILIEN: Anglicky park s orangerii, neasi! ;-)
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    ROTOPED485: A jak by to mělo vypadat dle tebe správně?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ROTOPED485: jo ja byl na zahrade dneska, sklizel jsem rajcata, rozrostly se okurky a fazole zase, cukety bohuzel hnijou, nejaka ta dyne. letos jsem sekal jen tak ma ciro, vzdy jen asi 60% plochy, aby se zivot rychle vratil. mame tam jesterku zelenou, tak at ma co zrat.
    tuje je napravo, asi.
    tam se nafouka listi a semen, ze se z toho za chvili poserou. ale treba to je zamer, nechat zarust kamennou zed za pade :)
    nicmene jsem sam zalozil par jezirek kam se natahli divoci colci. mam rad krajinu funkcni.
    ROTOPED485
    ROTOPED485 --- ---
    V Cechach bohuzel kultura zahradnictvi temer neni. Tady je kultura zdegenerovanyho zahradkarstvi a do toho patri jak ta vrchni, tak i ta spodni fotka od Sitha. Zahrada ma vzdy zapadat do razu okolni krajiny. Vsechny ty preslechteny zakrsly borovice nacincany zahonecky, travnik strikanej selektivnim herbicidem, jsou z estetickyho pohledu stejne nahovno jak sest ohlejch jabloni na dvorku, ale tem jablonim se to da odpustit, protoze ta zahrada predtim byla primarne uzitkova.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    ANNONKA: Na tak vysokem naspu?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Na pravé straně fotky je vidět strom rostoucí ZA tou "protihlukovou stěnou", takže není on to plot? Už jsem viděla betonové ploty výšky dospělého pivotmana mezi zahradami......................
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    ta zahrada je příšerná, ač chápu, že starý ovocný stromy byly zanedbaný a neměly už budoucnost.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    DOKKTOR: Na druhou stranu, dle protihlukove bariery v pozadi je to nekde pod dalnici/zeleznici, do toho asi moc investovat nechces.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    SITH: jau!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    SITH: a nebo to udelas poradne a s citem, samozrejme kazdeho vec.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SITH: tjo, za prachy si clovek vkus nekoupi, ale nekde u Drazdan by to urcite melo uspech.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    Uz jste se dostali k plastovym oknum? :-]
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZCR: nepochybuju, jablon ani omylem. pak jeste ty paraboly na baraku, na vabeni nocnich motylu, ty me taky dostaly.
    na ty zahrade neni nic spravne
    ZCR
    ZCR --- ---
    PALEONTOLOG: (imho fakt sakura, nebo rozhodně něco z tohohle okruhu, už jen podle barvy mladých lístků, o plnokvětosti nemluvě)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZCR: endemit jaxviñ
    ZCR
    ZCR --- ---
    OMNIHASH: já žádnou svatou válku nevedu; btw. to není jabloň, špíš nějaký novější kultivar sakury či čeho.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ZCR: nechci vám kecat do týhle svatý války, ale ta jabloň tam furt je, a kvete přes třetinu fotky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    SITH: (tak si je třeba taky vykácet nemusíš, žeano... a vidíš na té fotce něco, co má potenciál vyrůst výš, než dočůráš?)
    SITH
    SITH --- ---
    ZCR: tak to je úplně běžné že si vykácíš staré jabloně a místo nich zasadíš padesátiletý velký strom
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam