LONESTAR: není to povinnost státu. je to možnost: stát máme na to, aby řešil to, co je společné - proč by měl stát řešit dálnice a policii - ale už ne cyklostezky nebo nekuřácké hospody ?
nejsem socan. jsem poměrně velký individualista... ale prostě nevím, proč bych měl podléhat nějakým dogmatům o tom, co je to "společné", co je dobré, že stát řeší (soudy, obrana, policie, dálnice, a tyhle nesmysly), a co nemá být společné, a co stát nemá řešit.
myslím, že jsem liberál. jsem proti zákazům, a jsem proti zdanění. ve chvíli, kdy bychom daně zrušili úplně (což nepokládám za nemožné a nejsem proti), jsou samozřejmě daňové úlevy pro nekuřácké hospody nesmysl. ale stát tady je, a evidentně se nehodlá nechat zrušit - proč bych tedy neměl zvednout ruku pro jeho použití k obhajobě mých vlastních parciálních, sobeckých, pragmatických a individualistických zájmů (což jsou v mém případě cyklostezky a nekuřácké hospody), a měl se tupě podřídit vůli davu/kolektivu, který chce jezdit po dálnicích a kouřit cigarety tam kde já chci obědvat ?