• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: "Ať si pan Dlab říká, co chce, on není vláda," říká Havránková. "Nikdo ode mne nemůže po mém životě, po životě mých rodičů, kterým komunisté zabavili majetek - a otec strávil spoustu let v Jáchymově, čekat, že s komunistou Dlabou najdeme společnou řeč." ... ono je to celkově příznačné.. bolševici i dálnice jako jediný symbol super-systému válcujícího drobně podnikající nezávislé entity, které ovšem samy o sobě jsou mocenskou silou válcující ty úplně nejmenší a nejbezbranější hráče na volném trhu (třeba hospodářská zvířata, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak pro začátek jeden odkaz http://www.ceskapiratskastrana.cz/

    (časem sbírku URL různých alternativ hodíme na nástěnku)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ok, tak nový název diskuze je zde:

    Politické alternativy a jejich příznivci - Zelené strany, Pirátská Strana a všemožní Humanisti a Hasiči
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=874
    Proč Paroubek, proč vajíčka, proč letos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stanislav-penc.php?itemid=6693

    Nejlépe by bylo, kdyby si právě mladá generace uvědomila důležitost doby a možnosti věci kolem sebe měnit a v podzimních předčasných parlamentních volbách volila malé strany na místo těch velkých. Tím se může stát, že během jedné noci se z velkých parlamentních stanou marginální skupinky a do 200 členného parlamentu se dostane třeba 15 malých stran; poté nepůjde v parlamentním rozhodování o dohody stranických sekretariátů, ale o diskuzi nad důležitostí rozhodnutí pro nastávající generaci. To by bylo krásné vajíčko všem těm, co si ze služby veřejnosti udělali vlastní kšeft.
    ABS
    ABS --- ---
    zde bych mel namet k diskusi
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=636674

    trochu jsem neveril vlastnim ocim pri cteni toho textu. ale stat je stat.
    ALERT
    ALERT --- ---
    mozna, ze si tohle precte i xchaos :D
    http://www.bloomsburyacademic.com/remix.htm
    Lawrence Lessig, Remix
    Making art and commerce thrive in the hybrid economy
    pdf
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: nazev neni prilis dulezity, mne se ten stavajici vcelku libi.

    XCHAOS: z meho pohledu delim politiku na dva smery s nekonecno variacemi. bud da politika obcanum svobodu a nebo jim ji bere. a je v mych ocich je proste spatne statni bankovnictvi stejne jako napr. zakazy drog.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    co kdybych tenhle klub přejmenoval na "Progresivní politické směry"- Zelené strany a hnutí, Pirátské strany, apod. ? Protože mě teď asi jsou bližší Piráti, než Zelení... ale to se může snadno změnit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: no tady jde o to, že totalitní režimy jsou nepohodlné pro oba póly politického spektra... moderní "levicovost" nemá nic společného s KSČM, ale jde dnes o různé sociálně-citlivé radikální směry.. a naopak současná "pravice" má tendenci označovat nacisty ne za krajní pravici, ale za levicový, socialistický systém.

    Takže bych z tohoto zmatení pojmů pokud možno rád vystoupil. Sám se označuji za středového liberála: nehlásám absolutní rovnost lidí, ale současně ani nijak zvlášť neadoruju nerovnost a nebaví mi podílet se na jejím zvyšování (a současně mě štve, že prakticky jediné, za je dnes někdo ochoten člověka platit, je zvyšování této nerovnosti...)
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: netusim proc by te nekdo mel obvinovat z levicovosti. to bude asi problemem vymezeni pojmu levice a pravice. ja osobne preferuji neco na zpusob svoboda / nesvoboda. jinak stat bez armady snad ani nemuze znamenat levicovost, stacilo by mrknout na statistiku kolik ze svych rozpoctu vydavaji na armadu jednostlive staty. o korelaci mezi mirou socialistickeho rizeni a objemem financi, ktere plynou do armady ci policie, se snad neda pochybovat.

    co se tyce kompromisu. ja si myslim, ze nikdy v teorii ze sve liberalnosti neslevim. ale zaroven jsem ochoten v praxi diskutovat o ruznych moznostech ve vsem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: hmm, já jsem o podobných věcech, tzn.o nějaké decentralizaci státu, vč. policii a armády, přemýšlel celá léta, ale v podstatě je to takové polovičaté řešení, protože nikdy neeliminujeme/nezkomercionalizujeme všechny věci, které se "týkají všech" a ani nevím jestli by to bylo žádoucí. Spíše je zajímavé přemýšlet o fungování státu který by se obešel bez policie a bez armády... ale tady budu samozřejmě obviněn z levicovosti... no už jsem si zvykl.

    A ta "ideová čistota" mě taky znepokojuje. Já jsem velký zastánce kompromisů - ale vidím to přesně naopak: musíme dělat kompromisy myšlenkové, abychom mohli v činech být čistí. Tedy, podstatné jsou metody, které při dosahování svých cílů používáme - a pokud tyto metody nejsou nehumání a brutální, ani vůči lidem, ani vůči prostředí, tak ta ideologie samotná v podstatě není až tak podstatná...
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: mel jsi prijit na toto: http://www.libinst.cz/data/230409.pdf . podle tohoto liberala Hoppe(ho), se muze skutecne otevrena spolecnost obejit i bez statni policie ci armady.
    navic tam rekl opravdu moudrou myslenku: lide neradi meni sve nazory, a je tedy casto ztratou casu presvedcovat je o necem jinem.
    a pak snad jeste jednu: je potreba oddelovat teorii a praxi. v teorii musime zustat naprosto ideologky cisti. v praxi je vsak chyba branit se kompromisum pokud vedou alespon nejaky zpusobem k nasim cilum.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: no jo, ale já jsem členem Krajského Přípravného Výboru (prostě vstoupit k SZ by znamenalo chodit na jejich schůzky, toto je výrazně jednodušší, když jsou to online lidi... :-)
    ABS
    ABS --- ---
    nevim, je to jen jednoucelova strana. ale s rozsudkem take nesouhlasim a pirat jsem take. porusovat spatne zakony neni spatne :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.ceskapiratskastrana.cz/forum/index.php

    http://www.ceskapiratskastrana.cz/

    ... tak nevím, jestli z tohoto neudělat spíš klub pro příznivce SZ A SOUČASNĚ i pro příznivce Pirátů... protože já asi jdu k těm pirátům, sorry... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: hmm, já bych volil mezi (středově) liberální a enviromentalistickou stranou podle momentální situace a konkrétního programu - ale v současnosti je u nás SZ natolik doprava, že to asi je overhead. a úspěch SZ v těchto volbách pokládám za důležitý pro to, aby nepropadli v parlamentních volbách v roce 2010, protože to by dlouhodobě byl průšvih - možná jsou zatím relativně o ničem - ale musej v parlamentu zůstat, podle mě, a další schopný lidi se pak na ně už nabalej (doufejme).

    nějakou libertariánsko-liberální stranu "proti daním" (tedy hlavně proti daňovému zatížení pracujících a střední třídy - tedy středově liberální...) si asi budu moci dovolit volit až v důchodu, obávám se. líbí se mi v USA název politické strany "Boston Tea Party".

    u nás by byla vtipná třeba "malá strana proti větru", nebo tak něco :-)
    ABS
    ABS --- ---
    tak koho volit ve volbach do evropskeho parlamentu?
    osobne pujdu dat hlas asi liberalove.cz . sice tusim moznost propadnuti hlasu, nicmene je mi to blizsi nez ostatni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam