• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci

    Vítejte na diskuzi pro lidi, kteří již nejsou ochotni volit "menší zlo" v podobě velkých stran, které to právě nek**ví...

    Volte malé strany, jedině tak se může něco změnit!

    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: "Ať si pan Dlab říká, co chce, on není vláda," říká Havránková. "Nikdo ode mne nemůže po mém životě, po životě mých rodičů, kterým komunisté zabavili majetek - a otec strávil spoustu let v Jáchymově, čekat, že s komunistou Dlabou najdeme společnou řeč." ... ono je to celkově příznačné.. bolševici i dálnice jako jediný symbol super-systému válcujícího drobně podnikající nezávislé entity, které ovšem samy o sobě jsou mocenskou silou válcující ty úplně nejmenší a nejbezbranější hráče na volném trhu (třeba hospodářská zvířata, apod.)
    ABS
    ABS --- ---
    zde bych mel namet k diskusi
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=636674

    trochu jsem neveril vlastnim ocim pri cteni toho textu. ale stat je stat.
    ALERT
    ALERT --- ---
    mozna, ze si tohle precte i xchaos :D
    http://www.bloomsburyacademic.com/remix.htm
    Lawrence Lessig, Remix
    Making art and commerce thrive in the hybrid economy
    pdf
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: nazev neni prilis dulezity, mne se ten stavajici vcelku libi.

    XCHAOS: z meho pohledu delim politiku na dva smery s nekonecno variacemi. bud da politika obcanum svobodu a nebo jim ji bere. a je v mych ocich je proste spatne statni bankovnictvi stejne jako napr. zakazy drog.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    co kdybych tenhle klub přejmenoval na "Progresivní politické směry"- Zelené strany a hnutí, Pirátské strany, apod. ? Protože mě teď asi jsou bližší Piráti, než Zelení... ale to se může snadno změnit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: no tady jde o to, že totalitní režimy jsou nepohodlné pro oba póly politického spektra... moderní "levicovost" nemá nic společného s KSČM, ale jde dnes o různé sociálně-citlivé radikální směry.. a naopak současná "pravice" má tendenci označovat nacisty ne za krajní pravici, ale za levicový, socialistický systém.

    Takže bych z tohoto zmatení pojmů pokud možno rád vystoupil. Sám se označuji za středového liberála: nehlásám absolutní rovnost lidí, ale současně ani nijak zvlášť neadoruju nerovnost a nebaví mi podílet se na jejím zvyšování (a současně mě štve, že prakticky jediné, za je dnes někdo ochoten člověka platit, je zvyšování této nerovnosti...)
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: netusim proc by te nekdo mel obvinovat z levicovosti. to bude asi problemem vymezeni pojmu levice a pravice. ja osobne preferuji neco na zpusob svoboda / nesvoboda. jinak stat bez armady snad ani nemuze znamenat levicovost, stacilo by mrknout na statistiku kolik ze svych rozpoctu vydavaji na armadu jednostlive staty. o korelaci mezi mirou socialistickeho rizeni a objemem financi, ktere plynou do armady ci policie, se snad neda pochybovat.

    co se tyce kompromisu. ja si myslim, ze nikdy v teorii ze sve liberalnosti neslevim. ale zaroven jsem ochoten v praxi diskutovat o ruznych moznostech ve vsem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: hmm, já jsem o podobných věcech, tzn.o nějaké decentralizaci státu, vč. policii a armády, přemýšlel celá léta, ale v podstatě je to takové polovičaté řešení, protože nikdy neeliminujeme/nezkomercionalizujeme všechny věci, které se "týkají všech" a ani nevím jestli by to bylo žádoucí. Spíše je zajímavé přemýšlet o fungování státu který by se obešel bez policie a bez armády... ale tady budu samozřejmě obviněn z levicovosti... no už jsem si zvykl.

    A ta "ideová čistota" mě taky znepokojuje. Já jsem velký zastánce kompromisů - ale vidím to přesně naopak: musíme dělat kompromisy myšlenkové, abychom mohli v činech být čistí. Tedy, podstatné jsou metody, které při dosahování svých cílů používáme - a pokud tyto metody nejsou nehumání a brutální, ani vůči lidem, ani vůči prostředí, tak ta ideologie samotná v podstatě není až tak podstatná...
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: mel jsi prijit na toto: http://www.libinst.cz/data/230409.pdf . podle tohoto liberala Hoppe(ho), se muze skutecne otevrena spolecnost obejit i bez statni policie ci armady.
    navic tam rekl opravdu moudrou myslenku: lide neradi meni sve nazory, a je tedy casto ztratou casu presvedcovat je o necem jinem.
    a pak snad jeste jednu: je potreba oddelovat teorii a praxi. v teorii musime zustat naprosto ideologky cisti. v praxi je vsak chyba branit se kompromisum pokud vedou alespon nejaky zpusobem k nasim cilum.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: no jo, ale já jsem členem Krajského Přípravného Výboru (prostě vstoupit k SZ by znamenalo chodit na jejich schůzky, toto je výrazně jednodušší, když jsou to online lidi... :-)
    ABS
    ABS --- ---
    nevim, je to jen jednoucelova strana. ale s rozsudkem take nesouhlasim a pirat jsem take. porusovat spatne zakony neni spatne :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.ceskapiratskastrana.cz/forum/index.php

    http://www.ceskapiratskastrana.cz/

    ... tak nevím, jestli z tohoto neudělat spíš klub pro příznivce SZ A SOUČASNĚ i pro příznivce Pirátů... protože já asi jdu k těm pirátům, sorry... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: hmm, já bych volil mezi (středově) liberální a enviromentalistickou stranou podle momentální situace a konkrétního programu - ale v současnosti je u nás SZ natolik doprava, že to asi je overhead. a úspěch SZ v těchto volbách pokládám za důležitý pro to, aby nepropadli v parlamentních volbách v roce 2010, protože to by dlouhodobě byl průšvih - možná jsou zatím relativně o ničem - ale musej v parlamentu zůstat, podle mě, a další schopný lidi se pak na ně už nabalej (doufejme).

    nějakou libertariánsko-liberální stranu "proti daním" (tedy hlavně proti daňovému zatížení pracujících a střední třídy - tedy středově liberální...) si asi budu moci dovolit volit až v důchodu, obávám se. líbí se mi v USA název politické strany "Boston Tea Party".

    u nás by byla vtipná třeba "malá strana proti větru", nebo tak něco :-)
    ABS
    ABS --- ---
    tak koho volit ve volbach do evropskeho parlamentu?
    osobne pujdu dat hlas asi liberalove.cz . sice tusim moznost propadnuti hlasu, nicmene je mi to blizsi nez ostatni.
    ABS
    ABS --- ---
    JESSIEATREIDES: ja se jenom bavim tim, jak si tam par lidi hraje na tvrde narodovce pravicaky (proste obdivovatele VK). pokud jsou schopni uvazovat stylem snowboard, gramaticka chyba, dredy jsou levicacke musim se proste smat. pritom z pohledu cloveka, ktery vyznava opravdu liberalni myslenky o svete (pro mne neco ve stylu von Mises) jsou to proste tvrdi zastanci statu a statnich rozhodnuti. klasicti etatiste a pozitiviste. ve zkratce si mysli, ze jsou chytrejsi nez ostatni, coz je v mych ocich asi nejvetsi chyba mnoha lidi.

    napr ja tam dostal ban za zminku o hayekovi :-) proti utokum socialistu se brani lehce, narcenim z bolsevismu. proti utoku z druhe strany (nehcci rikat zprava, snad spise ze strany libertarianu) zadnou obranu nemaji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    heleďte, já tyhle konferenci tedy asi opět přejmenuju.. je někdo proti ? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JESSIEATREIDES: já jsem pochopil, že je to sranda, ale současně jsem se nemohl zbavit dojmu, že to část lidí bere smrtelně vážně... :-)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ABS: tys tu diskuzi o Klausovi evidentně vůbec nepochopil. ;o)))) lolíček
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: ano, polovina toho jsou rejpavé výpady. proto jsem tenhle veřejný klub nabídl příznivcům SZ, jako jednodušší řešení, než zakládání klubu úplně nového.

    právě o dosavadních tématech deabta skoro úplně umřela, že jo.
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: ja mam takovy dojem, ze jeden thread o SZ uz na NYX je. A cist se to moc neda.
    jinak co tyce SZ, cekal jsem od nich o neco vic. ale zas kdyz to porovnam s konkurenci :-), tak to je stale jeste dost dobre.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam