• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: :-) gratuluji, neni to vubec spatne
    akorat se mi nelibi ta ceska vlajka na znaku strany, vypada to dosti narodovecky. ten cisty cerny symbol se mi zda mnohem lepsi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Uff, tak se mi podařilo se dokonale znemožnit... ale slečna Lang aspoň vystříhala ty části mého projevu, které byly nejpříšernějí :-)

    http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/nehotovo-ceska-piratska-strana-miri-do-parlamentu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ: samozřejmě.. už léta.. ale doteď ne osobně (teda mluvím za sebe). ale teď jeden člověk od nich ČPS v podstatě spoluzakládá...
    OTZ
    OTZ --- ---
    a znáte SNA?:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEKKET: co takhle živá vystoupení ? dobrovolné příspěvky přes net za download hudby, dobrovolný nákup CD na koncertech ?

    já si prakticky všechna CD v posledních letech koupil na koncertech příslušných kapel (od Dengue Fever s kambodžskou zpěvačkou, přes Mythematicu až po Sestry Steinovy). prakticky vždy si kupuju CD na koncertech, když se mi to líbí a kapela ho nabízí. A nejde o nedostupnost té hudby na netu.. někdy to už dávno mám v MP3kách (Dengue Fever...)

    nějaká forma ochrany, to ano.. především zachování identity autora je důležitá otázka. ale to, že s tím jsou spojené tak velké peníze, tenhle úkol paradoxně spíš komplikuje ! každopádně jde spíš o způsoby, kterými je dnes copyright vynutitelný - a já tvrdím, že by byl vynutitelný pouze za cenu totální cenzury Internetu (vyhledávačů) a narušením soukromí jeho uživatelů. dostali bychom se někam tam, kde je Čína.. a celé je to samozřejmě zneužitelné (kdo bude hlídat hlídače ?)
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    XCHAOS: no právě já si nedovedu moc představit jak bychom mohli mít profesionální hudebníky a spisovatele bez nějaké formy ochrany jejich tvorby.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUCKILL:
    TEKKET: nejen v současnosti.. ale bez nějaké formy copyrightu by si pomalu ani nemohl obhajovat svoji identitu autora nějakého díla.. každý by prakticky o čemkoliv mohl prohlašovat, že to vytvořil sám, apod.

    Piráti požadují reformu copyrightu... ne jeho zrušení. Ti Švédové navíc ještě chtějí rušit patenty, a to úplně. Já nejsem proti, ale ČPS je ohledně tohohle zatím spíš skeptická...
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    LUCKILL: zrušit copyright jako takový - v současnosti naprosto nereálná možnost.
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    XCHAOS: taky nechci ;)! Ale neni uz realne docela dlouho pro korporace a vladnouci vrstvy jejich predni zajem vlastni zisk a moc a mozna az potom maji na srdci nasi svobodu a spokojenost?

    "blitka" ;): http://www.blisty.cz/2009/6/10/art47303.html

    S_TEJK: je to neuveritelne lakave a pohodlne, to souhlasim... Stahovani je prijemne ;))

    XCHAOS: Vzdyt jde jenom o sdileni filmu a jinych dat pod copysajrajtem zadarmo ne? Kdyz chci vydelavat-musim si to logicky zaridit s vlastniky prav atd...
    A nebylo by lepsi uplne copyright zrusit? ;) Stejne se krade a mnohdy se puvodni tvurce umelecke hodnoty nedovola spravedlnosti, kdyz mu jeho dilo negdo ukradne a vydelava si... A lez ma kratke nohy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: je to tak. ale to je možné pouze za vzniku kopie dané informace, a když jednou umožníš vznik kopie informace, tak se velice těžko kontroluje, v jaké fázi ten proces někdo může utnout.

    výrobci mobilů se toto zatím (úspěšně) kontrolovat (a zpoplatnit) snaží, naopak svět PC a Internetu šel cestou (skoro) naprosté kontroly uživatele nad contentem se kterým pracuje. s kam přesně vývoj půjde dál, to nikdo neví... peníze jsou peníze, to je těžké. důležité jsou ale právě prostředky, jakými jsou vydělávány, a umělé omezení soukromí a svobody prostě podle nás není cesta.

    reforma copyrightu by velice zhruba znamenala, že sdílet firmy zdarma by trestné být nemělo... ale samozřejmě... komerční využití, to už je něco trochu jiného...
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    XCHAOS: ja si nemyslim, ze je to jen o penezich, je to take o technickych moznostech, pohodlnosti a zmenene distribuci
    proc by si mel nekde shanet DVD, kdyz si to muzes stahnout kdykoli z pohodli domova
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUCKILL: o výpovědi uvažuju nejen kvůli pirátům :-) klid, ještě mám firmu, tu kvůli nim určitě nezruším... naopak by to mohlo být v synergii, možná....

    4 roky v Parlamentu by každopádně bylo dost dobrodružství, které by mi za ledacos stálo. a ano, s Linuxem nás ve straně dělá víc.. jestli svobodný software miluju, to nevím :-) ale používám ho a živí mě.

    ČPS není rozhodně přímo enviromentalistická ani anarchistická. jsme středově liberální. svobodný internet - včetně toho, že média nebudou pod kontrolou korporací - mě přijde jako nutná podmínka společenské změny (rozuměj: možná by to šlo i bez Internetu, ale když už existuje, tak musí být svobodný...)

    s těmi schopnými lidmi je to opravdu těžké: každopádně opakuji, jsme středově liberální a nejsme v zásadě proti volnému trhu, kde budou schopní oceněni lépe. Pirátská strana na to jde z druhé strany: jakými prostředky lze lidem zabránit, aby si mezi sebou kopírovali filmy, software, apod. ?

    A já opakuji: v podstatě pouze nějakými takovými, které používá k cenzuře internetu Čína. Tzn. narušení soukromí na internetu v kombinaci cenzurou vyhledávačů. To je to, čeho se bojíme. V zásadě chápeme, že bezplatné kopírování jako primární způsob šíření hudby a filmů může být pro řadu lidí a profesí problém - ale otázka je: za jakou cenu by tomu šlo zabránit ? A my tuto cenu platit nechceme !
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: na to si stěží někdo troufne sáhnout.. my zatím míříme níž (i když finančně ne) ... na výsady OSA ...
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    XCHAOS:
    – vaz sva slova, vazne jsi pro piraty schopny udelat to vsechno co jsi napsal? ;) Behem poslednich dni se mi pomalu meni nazor na ucast/neucast u voleb (u tech do E-parlamentu jsem nebyl) a musim priznat, ze diky Vam. Mam i docela chut jit k volbam kvuli Piratske strane. Je pravda, ze i pres veskery odpor a nechut ke statu a volbam mi tato alternativa zacina pripadat jako potencionalne zajimava... Urcite i diky vysledkum ve Svedsku. Predstava ze do vysoke politiky budou zasahovat i lide, kteri miluji svobodny sotware je mi velmi sympaticka! Tve duvody proc se angazujes u piratu chapu a uz k nim nemam tak zaprisahle negativni pristup...

    – nevim kde je vlastne psano, na koho krize dopada nejtiziveji. Ale vidim náš soucasny stav ziti-chapej jako kvalitu a hlavne dopady lidske civilizace-jako velmi kriticky az alarmujici... (vykoristovani lidi a zvirat je intenzivni a v obrovske mire, ne-li v nejvetsi mire jake v historii tak hloupeho stvoreni jako jsem ja a ty-tedy cloveka, bylo...). Proto si myslim, ze je vazne potreba zacit veci drasticky menit-coz nevidim, mozna proto nemam naprosto zadnou duveru k vladam a mocnym.. V tomto pripade mi anarchisticke myslenky zapadaji do souvislosti, a proto jsem pro co nejmene hierarchickou spolecnost...

    – mozna taky patrim do krouzku "stastnych smejdu", rodice me privedli do stredni vrtsvy a umoznili mi studovat. To ale nic nemeni na tom, ze vidim to co vidim a citim to co citim – nespravedlnost, nerovne prilezitosti, korupce snad vsude (to je pro nas cechy standartni postup-"preci nekomu soupnu tady vodeecku a bude!" ;(), rasismus, fascinace moci a uspechem za cenu bratrovrazedneho zavodu za svym snem z TV a magazinu, OBRovsky nezajem o naproste existencialni zaklady jako je priroda a jeji elementy, ktere jsou pro nas zivotne dulezite, presto je nicime... a najdou se i dalsi dle meho zavazne problemy nasi spolecnosti

    – povrchnost jako lek na hluboke zamysleni??! ;)) No jestli to funguje, proc ne?? Me spis funguje sport, nebo jine...

    – ad: rovnostarska spolecnost: zrejme spatne chapu pojem rovnostarsky. Rozhodne nechci aby se mel kvalitni chirurg, anebo jiny velmi schopny clovek, stejne jako bastard co na vsechno kasle a zevluje a jeste treba skodi..;) jasne ze ne. Nenapisu naprosto presny navod jak vest spolecnost v idealnim duchu, na to nemam a ani nejsem osvicena bytost, ale myslim, ze lze i v beztridni spolecnosti ocenit lidi a dostatecne, kteri si to zaslouzi... Vzdyt me se nelibi, ze soucasny model nahrava a snadno zpusobuje koncentraci moci dost casto u pochybnych lidi. Je asi jedno jestli treba nahodou pochybne lidi nedela az nasledne moc, ktere se jim dostane, vysledek je stejny: nefunguje to-vetsina se lopoti na mensinu... Nebo je snad oceneni schopneho cloveka nejak fixne vazane na soucasny socio-politicky model? Nebo jinak: myslis ze by ve svobodne spolecnosti nebylo misto pro kvalitni pracovniky?

    – Nechci nekoho predelavat: to musi kazdy sam a nemam na to pravo. Snazim se jen aby lide dokazali nazirat na realitu z co nejvice uhlu pohledu a aby maximalne pouzivali svuj mozek a nekonzumovali slepe a b e z m y s l e n k o v i t e skoro vsechno. . .
    Priznam se, ze jsem docela rozhozenej z nezajmu, nepochopeni a vedomi, ze se jentak nic nezmeni... Jak bych to napsal: "hur se mi dycha" ;))
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: ceska lekarska komora, ceska advokatni komora
    nemam nic proti tomu, aby existovaly stavovske organizace. ale podobne spolky s povinnym clenstvim a statem zarucenymi vyhodami jsou zlo. nikdo mi nikdy nevysvetli proc je pro mne dobre, aby muj doktor byl clenem CLK. a take mi nikdy asi nikdo nevysvetli, proc mne u soudu nemuze zastupovat neclen CAK.

    omlouvam se za nepouzivani diakritiky, ale umim psat vsemi deseti jen na anglicke klavesnici. hloupy zvyk z prace.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: přesně. na Západě je to trochu excentrismus - s jejich příjmy není až takový problém prostě si koupit v krámě DVDčko s filmem, že jo... zatímco v ČR fakt spousta lidí pirátí i proto, že prostě třeba životní náklady vzhledem k příjmům jsou třeba v Praze dost vysoké...

    ABS: co je CLK/CAK ?
    ABS
    ABS --- ---
    pirati by meli mou podporu pokud by se pokusili odmitnout vsechny casto samozvane zajmove a stavovske oranizace jako je CLK ci CAK. prava jaka jsou schopny si tyto organizaci vydupat jsou neuveritelna a zasahuji do obcanskych prav ostatnich lidi.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    ABS: to je prave otazka, podle celkem silne provtni podpory ceskych piratu, mi pride, ze si to uvedomuje lidi dost

    XCHAOS: to by bylo docela cenne prvenstvi ;)
    ABS
    ABS --- ---
    XCHAOS: navic lide si zde neuvedomuji rizika spojena s prorustanim kontroly statu nad internetem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam