KAILASH: no, vzhledem k tomu, že dnes musíš ukazovat občanku při vkladu hotovosti (v bance, na poště) už od cca 1000 EUR je to trochu nesystematické (to platí v celé EU: nevím kde je ta hranice u nás v CZK, ale já při doplatku za elektřinu nad 1000 EUR - ne, nemám pěstírnu, tu elektřinu žerou servery :-) - jsem musel občanku ukazovat)
dneska existují docela detailní informace, kam kdo vložil i daleko drobnější cash, než těch 50 milionů: otázkou je, kdo k těm informacím má přístup (např. Kalouskova soukromá finančně-analytická KGB). víceméně - dnes to tedy funguje tak, že k informacím o velkém nově nabytém majetku má přístup de-facto soukromá mafie (demokratické kontrolní mechanismy moc nefungují, jak se zdá) - a to může vybírat de-facto výpalné od kohokoliv uzná za vhodné (a mediální podoba těchto tanečků je čím dál tím více zmatená a současně irrelevantní)
nebylo by zajímavější, kdyby si neřešil prokazování (to je stejně zfalšovatelné - víceméně, vytvoření jakékoliv potřebné účetní iluze je nákladová položka v řádech jednotek procent) ale spíš transparenci: tedy v podstatě by šlo o to, že tak, jako existují transparentní účty, by se v podstatě dělo to, že při akumulaci nad určitou mez by se transakce (či zůstatky) stávaly transparentními - na druhou stranu, toto je tak snadno obejitelné, že to nemá smysl řešit
kromě Pirátského transparentního účtu, který všichni znají, se pochlubím svým osobním (samozřejmě mám kromě něj ještě dva plně soukromé netransparentní účty :-) toto je zatím experiment):
https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2900242944
Tvojí sociálně-rovnostářskou agendu sice chápu - 50 milionů je opravdu tolik, že by se to dotýkalo jen hrstky populace, takže je to i slušně populistické "jen proti hornímu jednomu procentu" a tak - jenže je to současně nesmysl. Bohatými lidmi se stávají ti, kteří dokáží najít trik, jak sami nebýt vylučováni z rozhodovacích procesů a z práva na soukromí - ale kteří naopak dokáží z těchto procesů a z práva na soukromí vyloučit jiné. Takže prakticky přes noc by se objevily nové nápady, jak toto celé obejít a rozepsat majetek na více fyzických osob, více lidí, apod. - jistě, to není důvod to přede vzdát, protože jistě procento podovodem nabytého majetku je u těch velkých koncentrací majetku zhruba stejné, jako u "drobných krádeží", akorát je to společensky větší problém - ale současně ta jednoduchá řešení půjde jednoduše obejít a vůbec si nepomůžeš - naopak tím vyřadíš ze hry "méně schopné mafiány" a "nahoru" se budou více a více protlačovat jen ti, kteří budou ochotni použít ještě rafinovanější a bezskurpulóznější mechanismy (něco jako evoluce v přírodě).
(vysvětlení: praní špinavých peněz je nakonec nedohledatelné - nikdy nezjsttíš, kolik doopravdy komu vydělala která "luxusní pizzérie" a jestli to mohlo nebo nemohlo být 50 melounů.... viz ostatně moc hezký film Soul Kitchen, který byl tak trochu o "kapitalismu" obecně a současně trochu zahrnul i téma "ojebávání daňových úřednic", který mě fakt pobavil :-) - lze snadno upirátit i s českými titulky)
Podle mě jde o to, aby lidi vůbec začali přemýšlet, jaké aktivity kolem sebe - a teď si odmysleme komerci a peníze, mluvme spíše o komunikaci ve všech podobách, o informačních aktivitách - se mají dít anonymně, pseudonymě, transparentně - a jaké můžeme očekávat v soukromí. Redukce všeho na peníze je dnes nedostatečná - už proto, že hotovostní směna se děje anonymně, zatímco bankovní se tak jako tak děje "transparentně pro někoho" - rozuměj, bankovní tajemství není absolutní a i kdyby to někdo tvrdil, nejsme si to schopni ověřit - a právě tyto informace typu "kdo s kým" jsou to, co má v systému největší cenu a poskytuje to největší politickou moc.