• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci

    Vítejte na diskuzi pro lidi, kteří již nejsou ochotni volit "menší zlo" v podobě velkých stran, které to právě nek**ví...

    Volte malé strany, jedině tak se může něco změnit!

    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale v podstatě když si domyslíš do důsledků - nejak se mi nedari. Prosim, vysvetli mi to. Proc je zdaneni prace "robota na panskem" (a co vlastne tohle prirovnani podle tebe znamena?), zatimco zdaneni kapitalovych vynosu ne? V obou pripadech prijde stat a vezme mi kus toho, co jsem ziskal na zaklade neceho co mi patri: v prvnim pripade sve prace, v druhem svych penez. Kdyz vydelam penize kopanim do zeme, tak se to danit nema, zatimco kdyz je vydelam premyslenim kam investovat, tak ano? V cem je rozdil?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ty si mě taky musíš najít úplně všude....

    no popravdě s tím řemeslníkem - samozřejmě se to asi poněkud liší - ale v zásadě ano, podpora živnostníků je dnes vyjádřená tím, že platí menší odvody na soc a zdrav, než zaměstnanci, ale v podstatě když si domyslíš do důsledků, tak skutečně daně by se měly týkat zdanění kapitálových výnosů (např. výnosů z finančních transakcí, apod.) - a ne zdanění práce. zdanění práce je v podstatě "robota na panském"

    samozřejmě dnešní systém nejde reformovat jenom tak ze dne na den, a já bych se určitě zaměřil spíš na odstraňování nejkřiklavějších excesů,než na nějakou úplnou přestavbu ze dne na den - ale v podstatě zrovna ta práce bez faktury (která stejně neovlivní živnostníkovy - obvykle minimální - odvody na soc. a zdrav. pojištění,například)

    samozřejmě mi nepřijde fér, když někdo neplatí daně třeba z toho, že prodává dovezenou čínskou elektroniku, apod. - to, že to vůbec může dovážet bez obchodních bariér a po nějakých bezpečných a spolehlivých dopravních cestách.. to není samozřejmé, za to vděčí státu daleko víc, než ten řemeslník....
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: zejména pokud dělá nějakou práci rukama, tak je to prostě fér - daně by se měly týkat především kapitálových výnosů, protože existence kapitálu z principu závisí na existenci státu - aha. Zatimco to ze ten remeslnik muze pokojne remeslnit, kdyz mu nekdo nezaplati tak muze podat zalobu a penize vysoudit nebo treba to ze ho nikdo pod hrozbou nasili nemuze nutit pracovat... tohle vsechno na existenci statu nezavisi? To jsou mi veci 8)))

    A btw - tim "tak je to prostě fér" opravdu myslis "je fer kdyz remeslnik okrada stat na danich"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: dobře - ale u toho řemeslníka to prostě musíš pochopit. zejména pokud dělá nějakou práci rukama, tak je to prostě fér - daně by se měly týkat především kapitálových výnosů, protože existence kapitálu z principu závisí na existenci státu a buď jeho represivních sturktur, nebo státem povzbuzovaného sociálního konsensu.

    (zdanění lidské práce je mimochodem pěkná sviňárna)
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    nalezeno v diskusich aktualne:

    Zdeněk Úlehla
    Není to z mé hlavy, dostal jsem to mailem. Rozhodně je to ale zajímavé. Pokud by všichni platili daně tak, jak mají, to by bylo v republice peněz.
    Dočista zajímavé.... !!!
    Možná už se vám to také stalo. Řemeslník se opatrně zeptá, zda na to chcete účet, anebo budete raději platit nižší cenu bez dokladu. V České republice se prostě přivírá oko nad tím, že část peněz v byznysu teče bez toho, že by se z nich odváděla daň.
    Naše firma měla téměř 15 let pobočku na Tchaj-wanu. Díky tomu jsem měl možnost poznat o této zemi hodně zajímavého. Jedna z věcí, kterou jsem zpočátku nechápal, byla posedlost Tchajwanců sbírat v obchodech účty. Bez rozdílu, zda si kupují láhev vody, nebo ledničku, si účtenky pečlivě ukládají. Když jsem někde obchodě nechal ležet účet u kasy, tak mi obvykle prodavač zapomenutou účtenku úslužně vnucoval.
    Pokud jsem nakupoval s přáteli, měli upřímnou radost, jestliže jsem jim své účty přenechal.
    Dlouho jsem to považoval za místní úchylku. Později jsem ale pochopil, že je to výsledek neuvěřitelně chytrého kroku, který tamní ministerstvo financí zavedlo už v roce 1951. Oficiálně se to jmenuje Uniform Invoice Lottery a jako téměř každá dokonalá věc je naprosto jednoduchá. Všichni podnikatelé na Tchajwanu musí používat registrační pokladny. Každý účet z registrační pokladny má unikátní osmiciferné číslo. No a 25. v každém lichém měsíci pořádá ministerstvo financí velkou státní loterii. Vylosují šest výherních čísel a vy si zkontrolujete všechny své účtenky za předchozí dva měsíce. Za účty, na nichž se shoduje poslední trojčíslí, vyhráváte 200 tchajwanských dolarů (114 korun). Za čtyřčíslí tisícovku, za pět čísel čtyři tisíce a tak postupně až dva miliony tchajwanských dolarů.
    Je přitom úplně jedno, zda byla vaše účtenka za deset korun, nebo za desetitisíce.
    Tchajwanský berňák si tak vlastně z celého národa udělal kontrolní orgán, který žádnému obchodníkovi neodpustí nevystavení daňového dokladu.
    Navíc vítězné účtenky, za něž si vyzvednete svou výhru, zadá finanční úřad do počítače a zkontroluje, zda se údaje shodují s tím, co přišlo z registračních pokladen od podnikatelů. Pokud ne, tak běda.
    Vlastně je to ďábelsky jednoduché a neuvěřitelně účinné.
    Uvádí se, že zavedením této státní loterie se zvýšil na Tchaj-wanu výběr daní o 75 procent.
    Daňová loterie tam funguje déle než 50 let a všichni si díky ní zvykli, že je normální platit daně. Nikdy jsem se tam nepotkal s žádným pokusem obejít systém. Zřejmě díky tomu, že všichni řádně platí daně, je na Tchaj-wanu jednotná sazba daně z přidané hodnoty (DPH) jen 5 %.
    Pozn: A na něco podobného ten kreten Kalousek nemá. Radši nechá Vietnamcům a jim podobným, včetně našich tzv. "podnikatelů" zmizet miliony i miliardy z daní a vyřeší to jednoduše zvyšováním DPH, zdaněním moravských vín, zvyšováním jiných daní, snižováním či zrušením různých sociálních dávek atd.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Občané EU budou mít právo navrhovat nové zákony
    http://www.blisty.cz/art/62950.html
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    Hörður Torfa - rozhovor po protestech Národní rady - Interview after protests in Prague - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A2Fqfr4FlV8
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Debata po filmu Závod ke dnu (Bělohradský, Tožička, Švihlíková) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=AKb8twbLtuI&feature=related
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: jen je dobre znat argumetny proti bezne prekladanym informacim v tisku. Je mozne ze je to ne nevedomost, ale lez planovana jiz od zacatku jako tunel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALDARION: já jsem pro informaci podnikatel (nepříliš úspěšný - nerad si beru úvěry a jsem drcen tlaky zdola (od zaměstnanců), zleva-zprava (nepřímé tlaky skrze klienty a jejich představy: korporátní konkurence si s úvěry hlavu neláme) i zezhora (nejrůznější triky státu, jak lidem sebrat víc jak polovinu toho, co si u firmy skutečně vydělají), takže úřednické problematice moc nerozumím. přetlumočil jsem to tak, jak to chápu já.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: lze očekávat vznik strany "budoucích důchodců za životní jistoty" ? :-)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    XCHAOS: Já se neptal Pirátů, ani jsem nevěděl, že to je jejich téma, psali jste tu o tom Ty s Kailashem, tak jsem myslel, že je to i váš zájem a byl zvědavý, jak to myslíte. ;)
    Jo, takhle, obzvláště spolu s prostředním odstavcem, to vypadá zajímavěji...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Beseda o demografickém vývoji a důchodovém systému
    http://www.blisty.cz/art/62907.html

    Zajímavé téma, doufám že z toho bude záznam. Jde tam někdo z Prahy?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALDARION: toto není oficiální forum Pirátské strany :-) ale ok, já jsem členem Pirátů a tedy bych měl minimálně chápat náš program a být schopen ho vysvětlit. Podporujeme (neustále odkládaný) služební zákon - tedy toto podle mě spadá zhruba do stejné oblasti, resp. je to jeho rozšíření.

    podstatné je, že úředník sice plní politické zadání - ale současně jeho rozhodnutí není politické, ale musí být v souladu s platnými zákony - služební zákon by měl právě poněkud krýt úředníky, aby např. nemohli dostat vysloveně protizákonné politické zadání, které když ale odmítnou splnit, tak přijdou o místo - to je myslím naprosté minimum.

    hmotná odpovědnost úředníků je trochu složitější věc a taky to nemám do důsledků promyšlené - podstatné ale je, že víceméně každý zaměstnanec, v jakémkoliv sektoru, může např. způsobit škodu - standardně je toto u zaměstnanců stanovené jako pětinásobek mzdy. ale pochopitelně, pokud je státní úředník např. v pozici, kdy nějakou procedurální chybou může způsobit třeba miliardové škody, tak ta odpovědnost musí být definována trochu jiným způsobem, než co já vím - u uklízečky, která může svojí nešikovností tak maximálně rozbít pár skleniček nebo okno
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS:
    prave proto je treba se populisticky vymezit, mluvit o generacni zmene a predem rikat: Uvidite jak pred volbami zacnou lhari z jinych stran mluvit jako my . A to znamena mit evidovane vyroky, sliby ohledne piratskych temat ze soucasnosti a ty ukazovat verejne ve volebni kampani.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Docela by mne zajímalo, jak si představujete hmotnou odpovědnost státních úředníků. Tedy u jakých všech úředníků a za co všechno. Protože když to takhle čtu a představím si pod tím odpovědnost úplně všech úředníků za každé jejich rozhodnutí, které může být v budoucnu označeno za chybné (a spočítána ztráta jím vzniklá), mám tendence nad tím pouze mávnout rukou se slovy "populistická, do praxe neaplikovatelná blbost." Ale možná se cituje nějaká předchozí diskuse, která tomu dala nějaké realistické a zajímavé tvary?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KAILASH: - dolozeni zpusobu nabyti majetku od nejake urovne treba 50 milionu
    Tam si nejsem jistý jak je to dnes, ale myslím, že tomu dáváme hodně pomocných nástrojů. Příslušná komponenta, ale ještě asi není schválena...
    - presne definovani lichvy a zamereni na zakony spojene s exekutory
    Demokratické minimum, referenda, odvolatelnost
    - definovani hmotne odpovednosti statnich uredniku a politiku
    Zákon o státní službě
    - zmena ustavniho zakona, kdy prezident za vlastizradu bude odsouzen na vice nez jen zruseni moznosti vykonavat urad prezidenta?
    Stačí zkultivovat pol. scénu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Reakce tradičních stran je dvojí - buď se proti pirátům vymezit, nebo se pokusit přebrat jim část jejich témat. "Mým cílem je, aby se piráti nedostali do Bundestagu, jsou naším politickým soupeřem a dělají hodně potíží středovým stranám," přiznala generální tajemnice SPD Andrea Nahlesová.
    http://hn.ihned.cz/c1-55259170-pirati-se-chystaji-dobyt-bundestag
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: no, vzhledem k tomu, že dnes musíš ukazovat občanku při vkladu hotovosti (v bance, na poště) už od cca 1000 EUR je to trochu nesystematické (to platí v celé EU: nevím kde je ta hranice u nás v CZK, ale já při doplatku za elektřinu nad 1000 EUR - ne, nemám pěstírnu, tu elektřinu žerou servery :-) - jsem musel občanku ukazovat)

    dneska existují docela detailní informace, kam kdo vložil i daleko drobnější cash, než těch 50 milionů: otázkou je, kdo k těm informacím má přístup (např. Kalouskova soukromá finančně-analytická KGB). víceméně - dnes to tedy funguje tak, že k informacím o velkém nově nabytém majetku má přístup de-facto soukromá mafie (demokratické kontrolní mechanismy moc nefungují, jak se zdá) - a to může vybírat de-facto výpalné od kohokoliv uzná za vhodné (a mediální podoba těchto tanečků je čím dál tím více zmatená a současně irrelevantní)

    nebylo by zajímavější, kdyby si neřešil prokazování (to je stejně zfalšovatelné - víceméně, vytvoření jakékoliv potřebné účetní iluze je nákladová položka v řádech jednotek procent) ale spíš transparenci: tedy v podstatě by šlo o to, že tak, jako existují transparentní účty, by se v podstatě dělo to, že při akumulaci nad určitou mez by se transakce (či zůstatky) stávaly transparentními - na druhou stranu, toto je tak snadno obejitelné, že to nemá smysl řešit

    kromě Pirátského transparentního účtu, který všichni znají, se pochlubím svým osobním (samozřejmě mám kromě něj ještě dva plně soukromé netransparentní účty :-) toto je zatím experiment):
    https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2900242944

    Tvojí sociálně-rovnostářskou agendu sice chápu - 50 milionů je opravdu tolik, že by se to dotýkalo jen hrstky populace, takže je to i slušně populistické "jen proti hornímu jednomu procentu" a tak - jenže je to současně nesmysl. Bohatými lidmi se stávají ti, kteří dokáží najít trik, jak sami nebýt vylučováni z rozhodovacích procesů a z práva na soukromí - ale kteří naopak dokáží z těchto procesů a z práva na soukromí vyloučit jiné. Takže prakticky přes noc by se objevily nové nápady, jak toto celé obejít a rozepsat majetek na více fyzických osob, více lidí, apod. - jistě, to není důvod to přede vzdát, protože jistě procento podovodem nabytého majetku je u těch velkých koncentrací majetku zhruba stejné, jako u "drobných krádeží", akorát je to společensky větší problém - ale současně ta jednoduchá řešení půjde jednoduše obejít a vůbec si nepomůžeš - naopak tím vyřadíš ze hry "méně schopné mafiány" a "nahoru" se budou více a více protlačovat jen ti, kteří budou ochotni použít ještě rafinovanější a bezskurpulóznější mechanismy (něco jako evoluce v přírodě).

    (vysvětlení: praní špinavých peněz je nakonec nedohledatelné - nikdy nezjsttíš, kolik doopravdy komu vydělala která "luxusní pizzérie" a jestli to mohlo nebo nemohlo být 50 melounů.... viz ostatně moc hezký film Soul Kitchen, který byl tak trochu o "kapitalismu" obecně a současně trochu zahrnul i téma "ojebávání daňových úřednic", který mě fakt pobavil :-) - lze snadno upirátit i s českými titulky)

    Podle mě jde o to, aby lidi vůbec začali přemýšlet, jaké aktivity kolem sebe - a teď si odmysleme komerci a peníze, mluvme spíše o komunikaci ve všech podobách, o informačních aktivitách - se mají dít anonymně, pseudonymě, transparentně - a jaké můžeme očekávat v soukromí. Redukce všeho na peníze je dnes nedostatečná - už proto, že hotovostní směna se děje anonymně, zatímco bankovní se tak jako tak děje "transparentně pro někoho" - rozuměj, bankovní tajemství není absolutní a i kdyby to někdo tvrdil, nejsme si to schopni ověřit - a právě tyto informace typu "kdo s kým" jsou to, co má v systému největší cenu a poskytuje to největší politickou moc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: to je asi pravda - vzhledem k tomu, že nám v podstatě lidi věří uměrně tomu, nakolik Němci věří svým Pirátům (což je trochu klasický "optický klam" - u nás má strana daleko méně masovou členskou základnu a tudíž je daleko snáze zmanipulovatelná směrem k zájmům nějaké loby, protože prostě "víc očí víc vidí").

    v podstatě je to smutné - ale trochu mám pocit, že my čeští Piráti se dostaneme do parlamentu v závislosti na tom, jestli se tam dostanou ti němečtí - a ne v závislosti na tom, jak moc se budeme sami snažit. protože ta kritická masa voličů se nakonec rozhodne podle nějakého kritéria "přiměřené masovosti ve světě" ...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: Cim pozdeji budou volby, tim lepe pro piraty a vetsi sance na zmenu. Protoze se jasne ukazuje ze plati "cim hure tim lepe".
    Moje zkusenost z navstevy rodiny na vesnici. Brachove vi o piratech a vi o ACTA ( oba jsou 30-40). Jeden z nich co nechtel drive volit, tak chce podporit piraty - kvuli internetu. Druhy to same.
    Pokud Pirati vyuziji tematu generecniho rozdilu, prevzeti vlivu mlade generace v politicke sfere a budou i vyrazneji populistictvi, zapoji do sve kampane predevsim male obce a vesnice, je tu velka sance na nejmene 10% zisk.

    Otazka k insiderum: Je sance ze Pirati zahrnou do programu tyto temata?
    - dolozeni zpusobu nabyti majetku od nejake urovne treba 50 milionu
    - presne definovani lichvy a zamereni na zakony spojene s exekutory
    - definovani hmotne odpovednosti statnich uredniku a politiku
    - zmena ustavniho zakona, kdy prezident za vlastizradu bude odsouzen na vice nez jen zruseni moznosti vykonavat urad prezidenta?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam