SPIPI: tak on základní příjem je třeba i Samuelson, apod. ... jde prostě o to, jak se uvolňují peníze do ekonomiky. Dnes je to skrze "úvěry" centrální banky bankám komerčním, ale ačkoliv se tomu říká úvěr, přesnější by podle mě bylo říct "rozdávání peněz konečnou rychlostí".
myšlenka tzv. "občanské mzdy" sahá k Velké Francouzské Revoluci a lze jí rozdělit na dvě kategorie: v čistě deflačním pojetí peněz jde o rovné přerozdělování peněz, vybraných na daních (tedy v podstatě o rozšíření již dnes existujícího konceptu nezdanitelného minima do podoby, kdy je nízkopříjmovým skupinám přímo vypláceno). mě ovšm více láká pojetí, které se neodvijí od zdanění, ale od užitečnosti umírněné tvorby nových peněz v systému - tedy užitečnosti nějaké základní nízké míry inflace.
a právě tato "spravedlivá inflace", vytvořená tím, že každému občanovi na jeho účtě naskakuje neustále nějaká zcela zanedbatelná, ale nenulová "občanská mzda", mě přijde jako zajímavý nápad k řešení některých dnešních problémů (typu že v krizi byly v první řadě zachraňovány baknky, apod).
Akorát si nejsem jistý, jestli je nutné to dělat na nějaké archaickém papírovo-byrokratickém principu, a zda by prostě nestačilo, aby se mezi lidmi rozšířily vhodné decentralizované algoritmy, které poběží decentalizovaně na hardwaru jednotlivců i malých firem a které zcela nahradí dnešní systém bank a kreditních karet, apod. - tedy nikoliv "zlatý standard" ale "bitcoinový standard".
V podstatě se dá říct, že Bitcoinu vzhledem k jeho deflační podstatě předpovídám spíše okrajové uplatnění v reálné ekonomice: místo toho se se rozšíří systémy, které sice základní myšlenky budou opisovat, ale nebudou striktně deflační, budou motivovat uživatele k účasti v systému i k utrácení (místo pouhého hromadění, apod.). Bitcoin se v takové vizi může uplatnit např. pro dálkové transakce mezi lidmi, kteří nejsou členy stejné komunity, apod.