CHOBOT: hele, nemas pravdu, krome jedne veci v nicem :)
jediny detail, kde se s tebou da souhlasit, je, ze 2color ma pristup k mene fetchkam, nez 3/4/5color
a ted si to spocitej se mnou:
2color - 7 fetchek (pocitam jen ty klasicke. karty jako prismatic vista muze samozrejme hrat i 2color, takze se tahle 'nevyhoda' jeste vic smazava)
3color - 9 fetchek
4-5color - 10 fetchek
tzn rozdil v mnozstvi fetchek je pomerne zanedbatelny
co ale neni zanedbatelny je jejich 'hodnota': ve 2coloru ti jedna kazda z tech sedmi fetchek fixuje VSECHNY tvoje barvy (za predpokladu, zes jeste nedostal z knihovny ty 2-3 dualy v dane kombinaci. pokud uz oba mas, tak si zahrajes ze sveho 2color decku doslova cokoli). zatimco ve vice-colorech ti fixuje barev jen zlomek (ted do toho nove vstupuji triomy, ale ty maji zas jiny issues)
a ten argument s "dualy navic" je uz uplne mimo
ano, cim vic barev, tim vic dualu muzes hrat. ale VSECHNY DUALY, KTERY MUZES HRAT PRO DANOU BAREVNOU DVOJKOMBINACI V 3COLORU, MUZES HRAT I V 2COLORU. tzn ty "dualy navic" ti ani v nejmensim nefixujou ten 2color subdeck. a tak to sazmorejme tranzitivne plati i pro 4color a 5color. jinymi slovy - schopnost zahrat XX a YY kartu pro libovolne barvy X a Y je v spravne postavenym 2coloru vzdycky stejna nebo vyssi, nez ve spravne postavenem 3/4/5-coloru. vse se samozrejme jeste vice prohlubuje pro XXX, XXXX (atd) karty
tahle logika samozrejme neplati pro trilandy (alara trilandy a ted nove triomy). diky nim existuji landy, ktere ti fixuji vice-color, ale uz ne 2color. tyhle landy ale maji zasadni nevyhody a navic jsi je v tech svych uvahach nikde nezminoval (jen fetchky a 'dualy')
tl;dr:
krome 2-3 fetchek (a mozna nove triomu) nejsou vice-colory fixovany o nic lip nez 2colory. naopak, 2colory maji vice prostoru na hrani "dualu", ktere uz by se do vicecoloru nevesly (ruzne druhy checklandu, fastlandy, filterlandy a dalsi kusy z kategorie 'dualy druhe kategorie'). nevyhnutelne tedy pak plati, ze XY deck je vzdy lepe nebo stejne dobre fixovany nez XY subdeck v ramci XYZ decku (kde XYZ jsou libovolne barvy). naopak XYZ deck (nedejboze pak treba XYZUV deck) ma zasadni nevyhodu v tom, ze musi fixovat vsechny svoje barevne kombinace, a prostor pro color screw se tak dramaticky zvysuje
PS: taky hraju duel commander :) tak dlouho, jak dlouho ten format existuje. na turnajovy urovni (ikdyz u commanderu je to samozrejme porad tak trochu usmevnej termin). postavil jsem (a hral jsem) na duelu rozhodne desitky decku, ve vsech moznych barevnych kombinacich
PS2: Saskia ma asi nejhorsi manu ze vsech kompetetivnich duel cmd decku. ty greedy verze s WW, BB a RR kartama jsou uz vyslovene urazkou pravdepodobnosti a shuffler bohu. vim to z vlastni zkusenosti. scarab god ma manu nesrovnatelne lepsi, not even close