MATEEJ: pockej ale ty tady resis proc se chces stat sportovcem, pritom resime byznys. ta motivace je uplne jinde a penize jsou vzdy az na prvnim miste. v byznysu jde proste o penize a aplikovat na to svuj pohled zespoda je myslim principielne spatne. musis se na to divat z pohledu vyrobce. jakou ma motivaci delat trash karty? zadnou. jakou ma motivaci delat super OP karty? kratkodobe ohromnou, dlouhodobe pomerne nizkou, protoze pokud tvoje reseni problemu novych setu je ciste jenom power creep, tak za par let je to uplne v hajzlu, proto hledas jiny cesty.
novy mechaniky, novy synergie, novy pokusy.
companion byl jeden z nich. byl to odvaznej ale extremne podcenenej pokus, kterej neodhadl silu.
v mtg mas stary konzervy, ktery kdyz videli poprve untap symbol, tak rikali, jak je to konec mtg a ze uz to neni co to bejvalo. tohle je extremne hlasita mala a absolutne nezajimava skupina. tohle jsou lidi, ktery posledni karty koupili nekdy v mirage a dodnes machrujou, jak jsou hrozne nezkazeny, ze za ty osklivy sety co znicily mtg uz nedali ani korunu. pro budoucnost mtg jsou absolutne nezajimavy, protoze je uz zajimaj leda karty z reserved listu nad kteryma si muzou mackat hada a vzpominat na to jak to driv bylo vsechno dobry a ted je vsechno spatny.
mno a pak mas klasickou variaci na timmy, johny, spike
pak tam mas pros. tem je celkem jedno nejaky uvahy o budoucnosti, protoze na ne nemaj moc cas, protoze breakujou format a staraji se nam zbytku o bany. tahle skupina je pomerne dulezita, protoze ukzuje, ze kdyz budes dobrej, muzes se hranim karet zivit a vsichni novacci to chtej slyset (tak aby to byla pravda)
pak mas nejaky liberaly, ktery sledujou co se deje, obecne je sere power creep, ale na druhou stranu chapou, ze se to nejak nekam musi vyvijet. to je takovy to zdravy jadro.
a pak mas novy hrace, ktery chtej videt cisla a bombasticky karty, ktery asi nikdy nezahrajou, ale jestli jo tak to bude fakt super cool mazec. novy hraci jsou nejvic dulezita skupina, protoze bez nich to nema smysl.
nechapu ten priklad s DND. je to uplne neco jinyho delaj to uplne jiny lidi pro jiny publikum. to ze sedi pod stejnou strechou mi neprijde jako tak extremne dulezity abych z toho neco vyvozoval. krom toho dnd 5e je fakt extremne dobrej a vymakanej rules set. 4e jsem nezazil, kazdopadne se z toho poucili, opravili to a posunuli se dal. za me v poradku, protoze takhle to ma bejt.
protoze myslet si, ze obri korporace nemuzou udelat chybu v produktu je tak naivni vyrok, ze bych se ho ani nepokousel rozporovat.